- A nivell estatal, l’atur registrat ha augmentat en 90.248 persones en relació al mes anterior (2,85%).
- El nombre d’afiliats a la Seguretat Social s’ha situat en 19.164.494 ocupats, el pitjor comportament des del gener de 2013.
- La contractació ha disminuït un -5,02% en termes interanuals (93.240 contractes menys).
- Per tipus d’ERO a Catalunya, els treballadors afectats per expedients d’extinció han augmentat en un 161,93% respecte el mateix període de l’any anterior, els de suspensió han augmentat en un 14,95% i els de reducció han augmentat en un 65,25%.
- La patronal ha alertat que les propostes exposades pel govern de derogar certs articles de la reforma laboral de 2012 són contràries a les que, des de les organitzacions empresarials, venim plantejant, en el sentit de dotar de més flexibilitat a les empreses per crear més ocupació.
Foment del Treball alerta que la desacceleració que mostren les dades del mercat laboral corresponents als darrers trimestres fa més necessària la concertació dels agents econòmics i socials en les reformes de la normativa laboral que vol emprendre el nou Govern de l’Estat. L’atur registrat ha augmentat en 90.248 persones el gener, per sobre del registrat en el mateix mes d’anys anteriors; la contractació cau un 5,0%, sent més significatiu el descens de la contractació temporal (-5,42%) que la indefinida (-1,31%). A Catalunya l’afiliació mostra una davallada en 39.727 persones, que si es manté al llarg de l’any pot provocar que no es sobrepassi la xifra actual de 3.419.650 ocupats, i no s’assoleixin resultats dels últims anys amb mig milió més.
La patronal també ha mostrat la seva preocupació per l’increment registrat a Catalunya des del 2013 en la xifra d’ERO’s d’extinció en contraposició als expedients que suposen l’adopció de mesures de flexibilitat interna (suspensió de contracte de treball i reducció de la jornada dels treballadors). L’any 2019 s’ha tancat amb un 45,16% d’expedients d’extinció de la relació de treball, dades similars a les del 2008 (48,64%), quan es va iniciar la recessió econòmica que va afectar greument l’ocupació.
En relació als sectors, els més afectats són la indústria (56,75% sobre el total) amb 5.708 treballadors, seguit de serveis (36,96%) amb 3.718 treballadors, la construcció (5,25%) amb 528 treballadors, i per últim el sector de l’agricultura (1,04%) amb 105 treballadors.
Modificacions de la reforma laboral de 2012
La patronal analitza les mesures del mercat laboral i polítiques socials previstes a l’Acord del nou govern de coalició PSOE-Unidas Podemos en el seu darrer Informe del Mercat de Treball i Negociació Col·lectiva corresponent als últims 3 mesos, i insisteix en què les reformes de la normativa laboral que s’emprenguin han de comptar amb la concertació dels agents econòmics i socials.
La presidenta de la Comissió Laboral i de Recursos Humans del Foment, María Ángeles Tejada, i el director de Relacions Laborals i Afers Socials de la patronal catalana, Javier Ibars, han presentat les conclusions de l’informe i han alertat que les propostes exposades pel govern de derogar certs articles de la reforma laboral de 2012 són contràries a les que, des de les organitzacions empresarials, venim plantejant, en el sentit de dotar de més flexibilitat a les empreses. Generar més rigideses en aquests mecanismes suposarà un increment de la utilització d’altres mesures més lesives, com a expedients de regulació d’ocupació d’extinció o acomiadaments objectius.
En concret, dels diversos aspectes de la reforma laboral que l’executiu estatal vol modificar de la normativa laboral, destaca el d’aplicar una contrareforma per tornar a la regulació anterior de la ultraactivitat, mesura que Foment veu enormement perjudicial atès que els negociadors d’una part podrien mantenir indefinidament condicions laborals i salarials obsoletes, inassumibles o inadaptades a cada conjuntura empresarial, paralitzant part de la negociació col·lectiva i impedint l’actualització dels seus continguts. En el període 2012-2017, segons les dades definitives del Ministeri de Treball i Economia Social, s’ha incrementat un 31,19% el nombre de convenis col·lectius vigents, passant de 4.376 Convenis al 2012 a 5.741 en 2017.
També considera preocupant la derogació de la possibilitat d’acomiadament per absentisme de baixes per malaltia. Foment defensa que és fonamental trobar un equilibri entre la imprescindible tutela de la salut dels treballadors amb l’existència de mecanismes que evitin un absentisme injustificat, especialment motivat per contingències comunes o que perjudiqui la pròpia viabilitat empresarial. I més tenint present que ens trobem amb unes taxes d’absentisme històricament altes.
Pel que fa a l’actual regulació de prioritat aplicativa dels convenis d’empresa sobre els convenis sectorials, en virtut del principi de llibertat dels negociadors s’hauria de mantenir aquesta regulació com un dels escassos elements de flexibilitat dels quals disposa l’empresa per adequar les condicions de treball a les canviants conjuntures o a les característiques pròpies. Sense perjudici que es puguin introduir modificacions en l’article que garanteixin una aplicació adequada.
En aquest sentit, Foment insisteix en la necessitat d’evitar restriccions en aspectes bàsics per l’activitat laboral com la subcontractació, la modificació substancial de condicions de treball, els ERO’s i la resta de matèries vinculades amb la capacitat de flexibilitat i adaptació de les empreses als seus clients i a les canviants conjuntures.
Comments are closed.