- L’hidrogen ha de ser el combustible renovable de referència en el futur. Cal impulsar el seu desenvolupament a nivell europeu.
- Les infraestructures gasístiques com el MIDCAT admeten flux d’hidrogen en mescla amb gas natural en l’actualitat o, en un futur, quan es vulgui prescindir del gas natural pels seus efectes emissors de GEH, podria ser usat com a transport d’hidrogen.
El president de Foment del Treball, Josep Sànchez Llibre, ha manifestat la importància geopolítica de reforçar les interconnexions energètiques entre Espanya i França en la seva visita a Brussel·les, amb la reactivació de la construcció de la interconnexió de gas MIDCAT, projecte que es podria finançar amb els fons europeus.
Una delegació de Foment del Treball, encapçalada pel seu president, s’ha reunit avui amb la membre del gabinet de la comissària d’Energia Kadri Simson i responsable, entre d’altres, de polítiques de mercat interior del gas i seguretat de subministrament, de l’estratègia d’hidrogen i de les relacions amb Espanya, Portugal, Alemanya i França, Tatiana Márquez. Durant la trobada, Sánchez Llibre ha plantejat la necessitat que la Unió Europea prioritzi i financi el gasoducte MIDCAT entre Espanya i França, projecte vital per a la seguretat de subministrament i la competitivitat energètica d’Europa.
La construcció del gasoducte MIDCAT s’emmarca plenament en el programa REPower EU que està impulsant la Comissió Europea, i ha de ser considerada una infraestructura prioritària per garantir la seguretat de subministrament de gas natural en l’actualitat i el transport d’hidrogen en el futur.
El gas natural ha de ser un vector de referència en la transició energètica a fonts renovables. El gas natural pot ser produït de fonts renovables de biogàs i de residus. Les infraestructures gasístiques com el MIDCAT poden servir pel transport d’hidrogen en mescla amb gas natural en l’actualitat o, en un futur, quan es vulgui prescindir del gas natural pels seus efectes emissors de GEH, podria ser usat com a transport d’hidrogen. L’hidrogen ha de ser el combustible renovable de referència en el futur. Cal impulsar el seu desenvolupament a nivell europeu.
El projecte de gasoducte STEP (South Transit Eastern Pyrenées), més conegut com a MIDCAT, que hauria de connectar França i Espanya pels Pirineus va ser aturat per decisió de les autoritats de la competència francesa i espanyola. La situació geopolítica a Europa, la dependència de les importacions de gas natural de Rússia i un cost del gas natural molt superior, fan que la finalització de la construcció del gasoducte MIDCAT sigui una necessitat imperiosa que impulsaria la independència energètica de la UE respecte a Rússia, i garantiria altres fonts de subministrament de gas natural.
Les connexions gasistes amb el nord d’Àfrica i les plantes de regasificació de què disposa Espanya permetrien ser el hub gasista del sud d’Europa i ajudar en la diversificació de fonts d’origen de gas natural que consumeix Europa. El 50% de les plantes gasificadores de tota Europa estan a la Península Ibèrica. Aquestes plantes gasificadores podrien entregar fins a 70 bcm (mils de milions de metres cúbics). El gasoducte del Bàltic Nord-Stream 2 paralitzat ara per Alemanya en podria entregar fins a 50 bcm. El gas liquat pot arribar dels Estats Units, convertit en exportador pel gas de fracking, de Qatar o de Veneçuela.
Espanya disposa actualment de dues connexions de transport de gas a França per Euskadi i Navarra, que permeten entregar uns 8 bcm anuals. Amb el MIDCAT es podria arribar a 17 bcm annuals. La construcció del MIDCAT és una oportunitat econòmica, industrial i política per a Espanya i Europa.
El president de Foment ha traslladat a les autoritats europees el suport de l’empresariat per al desenvolupament d’aquesta infraestructura, i ha demanat el suport polític i econòmic de les institucions comunitàries en un projecte que considera d’àmbit europeu.
La responsable de les Relacions amb la UE de la patronal catalana, Ana Ollé, continuarà en els propers dies establint trobades amb representants de tots els grups parlamentaris per insistir en la reactivació urgent de la construcció d’aquesta infraestructura.
Fa dos mesos Foment ja va viatjar a Brussel·les per traslladar als grups polítics del Parlament Europeu mesures per compensar l’augment de preus de les matèries primeres i de l’energia. El febrer del 2020 Sánchez Llibre va presentar el ‘Nou pacte social europeu’, elaborat pel Think Tank de Foment del Treball i basat en la necessitat de l’existència d’un equilibri entre les rendes del treball i el capital, en defensa del model social europeu.
Foment del Treball reprèn així la seva activitat a Brussel·les, iniciada abans de la pandèmia, per continuar actuant de corretja de transmissió entre les necessitats reals de les empreses catalanes i les institucions europees, que determinen el marc regulador relatiu als problemes que perjudiquen el creixement i l’economia productiva.
Comments are closed.