- La patronal proposa un gran acord per superar la profunda crisi econòmica i social i evitar la seva cronificació: “Només junts superarem la crisi. Amb mesures unilaterals i populistes no ho aconseguirem”. (Discurs íntegre).
- Sánchez Llibre anuncia el suport de Foment a la taula de diàleg recentment reimpulsada pels governs de l’Estat i de la Generalitat per aconseguir la necessària estabilitat política i econòmica per afrontar amb èxit l’actual situació de crisi.
- Foment ha lamentat que el Govern de l’Estat exigeixi sacrificis a autònoms, empreses i ciutadans, en general, i no s’exigeix al mateix temps cap sacrifici ni esforç a les Administracions públiques perquè vagin en la direcció d’una millor eficiència de la despesa pública i d’increment de l’estalvi.
- La Junta Directiva nomena també, a proposta del president, el nou Comitè Executiu.
L’Assemblea General de Foment ha ratificat l’elecció de Josep Sánchez Llibre com a president de la institució, un cop ha estat proclamat per la Mesa Electoral. La candidatura de Sánchez Llibre ha estat l’única presentada en el procés electoral que ha culminat avui amb la ratificació també dels nous vocals de la Junta Directiva. En presentar-se només una sola candidatura a la Presidència de Foment i 76 candidatures per a sengles vocalies de la Junta Directiva, no ha calgut sotmetre els candidats al sufragi dels electors de l’Assemblea.
Durant la intervenció de Sánchez Llibre com a president electe en el ple de l’Assemblea de Foment, s’ha referit a la situació actual de crisi del país i ha demana al president del Govern d’Espanya que “adopti un canvi d’actitud, que abandoni posicions populistes i assumeixi la bandera del diàleg constructiu amb tots els sectors”. (Discurs íntegre).
“Des de Foment faig, modestament, una crida al president del Govern d’Espanya, Pedro Sánchez, per a què obri les seves portes al diàleg, per aconseguir un pacte de solidaritat i de responsabilitat, que molts defineixen com a pacte de rentes, entre tots els agents socials i econòmics i també de totes les Administracions públiques. És a dir, entre treballadors, empresaris, funcionaris i pensionistes”.
En definitiva, la patronal proposa un gran acord per superar la profunda crisi econòmica i social i evitar la seva cronificació: “Només junts superarem la crisi. Amb mesures unilaterals i populistes no ho aconseguirem”.
En aquest sentit, ha manifestat la seva gran preocupació i decepció per les conclusions del recent debat sobre l’Estat de la Nació i per alguns dels posicionaments del Govern de coalició i del seu president, Pedro Sánchez.
“Lamentem l’absència de mesures suficients orientades a reforçar l’economia productiva y l’adopció d’altres contraproduents”, ha dit el president de la patronal. “Les empreses en general, el teixit empresarial espanyol, han de ser el motor de la recuperació econòmica”, -i ha afegit:- “Sense el suport a l’economia productiva, difícilment es resoldrà la crisi que sofrim”.
Foment també ha lamentat que el Govern de l’Estat exigeixi sacrificis a autònoms, empreses i ciutadans, en general, i no exigeixi, al mateix temps, cap sacrifici ni esforç a les Administracions públiques perquè vagin en la direcció d’una millor eficiència de la despesa pública i d’increment de l’estalvi.
Sánchez Llibre ha encoratjat als polítics a teixir complicitats polítiques, econòmiques i socials per fer front a la greu situació de crisi i a les reformes estructurals que requereix el nostre país. Com, per exemple, “compassar la transició energètica a les possibilitats reals del nostre sector industrial”. I no hauria de fer-ho com ho fa, “creant escenaris de gran confrontació ideològica i social”, com hem vist recentment ha afirmat el president de la patronal: “D’aquesta crisi, només en sortirem reforçant les empreses, l’emprenedoria i a les empreses familiars, i no incrementant la pressió fiscal i apujant impostos”, ha reiterat.
L’Assemblea ha comptat també amb les intervencions del president de la CEOE, Antonio Garamendi; el president de Cepyme, Gerardo Cuerva; el president d’ATA, Lorenzo Amor; i la presidenta de Fepime, Ma. Helena de Felipe.
Per un Foment més dinàmic i representatiu, líder en la resposta econòmica de Catalunya
Sánchez Llibre ha resumit la seva proposta de pla d’actuació (plasmada en el seu programa electoral de 10 punts), que ha de debatre i validar la Junta Directiva, i que ha resumit en pilars com:
- El retorn de les empreses. Per aquest motiu, “donarem, també, suport a la taula de diàleg recentment reimpulsada pels governs de l’Estat i de la Generalitat de Catalunya per aconseguir la necessària estabilitat política i econòmica per afrontar amb èxit l’actual situació de crisi econòmica.
- Una fiscalitat competitiva. “Reiterem, una vegada més la necessitat de suprimir l’impost del patrimoni i d’abordar seriosament la lluita contra el frau fiscal que amaga l’economia submergida del nostre país”, que pot suposar l’aflorament de 35 mil milions d’euros en recaptació.
- Reindustrialització de Catalunya. Aconseguir, l’any 2030, el 25% de pes industrial dins del PIB català. “Al mateix temps, donem suport i col·laborem amb el Govern de la Generalitat en la recerca d’una gran companyia de fabricació de xips perquè s’instal.li a Catalunya. D’aquesta manera, podríem ser el gran hub europeu de fabricació de xips del sud d’Europa”.
- Infraestructures. “Continuarem treballant, amb les diverses Administracions públiques, per aconseguir que el nivell d’inversió i d’execució de les quantitats pressupostades es compleixi en la seva totalitat”. En concret, s’ha proposat, amb una proposició de llei als grups parlamentaris del Congrés dels Diputats, la creació d’una Agència Independent que vetlli per l’execució de les inversions en infraestructures de l’Estat a Catalunya, amb la participació de l’Administració de l’Estat, de la Generalitat de Catalunya, de les administracions locals de Catalunya i de la societat civil del país. Com també, que les quantitats pressupostades i no executades no es perdin i passin automàticament a disposició del Govern de la Generalitat perquè puguin ser executades en els següents exercicis.
- Ampliació de l’Aeroport de Barcelona-El Prat. “Seguirem treballant proactivament amb el Govern de la Generalitat de Catalunya i amb el Govern d’Espanya per aconseguir la màxima complicitat perquè l’ampliació esdevingui una realitat en els propers anys i que Barcelona es converteixi en un autèntic hub aeroportuari internacional”. En aquest sentit, s’ha anunciat un gran acte internacional a Barcelona, plantejat i organitzat per IESE i Foment, el proper 21 de novembre, que reivindicarà aquest objectiu.
- Reivindicar, reforçar i defensar el paper de l’empresari i de l’empresa familiar com a motors de generació de riquesa i de creació de llocs de treball. A més, som elements determinants per reforçar i garantir la cohesió social i per lluitar contra les desigualtats socials.
- Les pimes seran les protagonistes autèntiques d’aquest nou mandant mitjançant l’absorció de Fepime i la creació del Consell de Pimes, confirmat per tots els territoris confederats a Foment.
- Reforç del compromís per a la igualtat. Les dones amb les vicepresidències de Foment i amb les presidències de les comissions sectorials mantindran una forta presència i contribuiran a la feminització de l’organització.
- Incorporació dels joves empresaris i de la nova economia en dues vicepresidències rellevants, ostentades pel president de l’AIJEC, Ruben Sans i el president de Tech Barcelona, Miguel Vicente.
- Incorporació de sectors tradicionals com el metall i el turisme en la vicepresidència de Foment amb Jaume Roura i Santiago García Nieto, respectivament. Una cop aprovada aquesta proposta de modificació dels Estatuts per la nova Junta Directiva -que s’ha reunit després de l’Assemblea- es presentarà perquè sigui aprovada definitivament en una Assemblea General que tindrà lloc en els propers mesos.
A través d’aquestes 10 propostes, la nova Junta de Foment pretén “liderar la resposta econòmica de Catalunya davant la situació geopolítica, fent de Foment un lobby eficaç per defensar la competitivitat de les empreses a Catalunya; a Espanya, a través de la CEOE; i també a la Unió Europea”, ha assegurat Sánchez Llibre.
Vicepresidències
La Junta Directiva, reunida immediatament després de l’Assemblea, ha escollit, a proposta del president, com a vicepresidències de l’entitat -a més dels vicepresidents estatutaris com la presidenta de Fepime i els presidents de les principals organitzacions territorials- a (per ordre alfabètic): Mar Alarcón, Elisabet Cañigueral, Virgínia Guinda, Lluís Moreno (president de la Cambra de Contractistes d’Obres de Catalunya), Cinta Pascual (presidenta d’ACRA), Joan Roget (president de Fedequim), Baldiri Ros (president de l’Institut Agrícola Català de Sant Isidre), Ruben Sans (president d’AIJEC) i Miguel Vicente (president de Tech Barcelona).
El Procés Electoral
Amb l’Assemblea General culmina el procés electoral que es va iniciar amb la convocatòria d’eleccions per part de la Junta el passat 14 de juny. Segons el que estableix el Règim Electoral dels Estatuts de Foment, la Junta Directiva va nomenar la Mesa Electoral i va aprovar el Pla Electoral d’aquesta nova convocatòria d’Eleccions. La Mesa Electoral ha estat presidida per Carme Mur, fundadora Mur&Partners e Impulsió de Negocis, i ha comptat com a vocals amb Mari Carmen Bruach, de l’Institut Agrícola Oficial Català de Sant Isidre, i amb Silvia Alsina, presidenta de Roman.
Comments are closed.