- Cal eliminar el TTF com a sistema de referència per fixar el preu del gas natural en els mercats europeus.
Les indústries i consumidors estan assumint una forta alça del preu del gas natural, que és conseqüència d’un fort increment de la demanda mundial de GNL (gas natural liquat) per part dels països europeus per suplir el gas que proveïa Rússia i per l’increment addicional sobre el preu del GNL mundial que té la cotització del TTF (Title Transfer Facility) holandès, principal índex de referència per a la formació de preus a Europa.
El mercat holandès TTF estableix un sistema de compraventa de gas al major que facilita la determinació dels preus d’aquesta matèria primera a Europa. Actualment el TTF cotitza molt per sobre del preu internacional de GNL, fins a 100 €/MWh (75% més). Aquest diferencial no actua sobre la oferta del GNL al centre d’Europa, ja que les infraestructures de transport estan saturades i no és possible introduir més gas. Per tant, al final, aquest preu només serveix per destruir demanda interna al centre d’Europa. No té sentit que els preus en els països que no tenen problemes de subministrament estiguin fixats per un preu, l’objectiu del qual és destruir la demanda interna d’uns països.
Foment del Treball considera que els governs europeus i la Unió Europea han de prendre mesures conjunturals per tal d’abaratir el preu del gas i frenar l’especulació.
Cal eliminar el TTF com a sistema de referència per fixar el preu del gas natural en els mercats europeus. El TTF només representa una part del mercat mundial del gas i no respon a un equilibri oferta-demanda, afectant així a la competitivitat de les empreses.
Entre altres mesures conjunturals, caldria aplicar les següents:
- Excloure de la formació de preus les rendes de congestió de les infraestructures del centre d’Europa, incorporant un “price cap” que l’elimini.
- Que aquest “price cap” es fixi en referència a un mercat líquid i representatiu del preu mundial de GNL, per evitar la falta de subministrament i per tant racionament, que provocaria un “price cap” artificialment baix.
- Que eviti afecció sobre els derivats financers ja tancats. En el TTF es negocien més de 10 vegades la demanda de gas europea.
No es pot posar un impost extraordinari sobre la facturació a les companyies
Foment del Treball considera negativa la proposta del govern espanyol d’establir un impost extraordinari a les companyies energètiques. La proposta presentada pels grups parlamentaris del PSOE i Podemos no és un impost com a tal i per tant es perd la seguretat jurídica del règim fiscal. La proposta no grava beneficis sinó volum de facturació i no grava un increment sinó el valor absolut.
Considera que el projecte de nou impost s’hauria de tramitar com a Projecte de Llei que permetria disposar de memòries d’impacte normatiu i econòmic, així com informe del Consell d’Estat que permetria disposar de més informació en els legisladors.
Valoració d’altres mesures
Foment del Treball considera que algunes mesures preses pel govern espanyol en les darreres setmanes van en la bona direcció, malgrat s’haurien d’haver pres molts mesos abans, tal com ho va demanar la patronal catalana.
Així, la reducció de l’IVA sobre el gas del 21% al 5% és una bona notícia per alleugerir la tresoreria d’empreses i consumidors i s’hauria d’allargar el màxim possible en el temps.
Valorem positivament també la decisió del govern d’aplicar l’excepció ibèrica a les indústries que funcionen en cogeneració i que l’alt preu del gas va produir que més de 400 indústries, el 60% de les que funcionen amb aquest sistema, aturessin la producció per l’alt preu del gas.
Comments are closed.