- Les mesures han de ser equilibrades i proporcionades, seguint l’estricte compliment de les normes de protecció i higiene.
- Els centres de treball són segurs perquè han incorporat canvis organitzatius i han invertit també en seguretat i higiene per a treballadors i clients.
- La normes extraordinàries han de prioritzar i atacar els principals focus de contagi que, segons es desprèn de les dades de Sanitat, es localitzen en “la interacció social i en l’àmbit familiar”, perquè queden al marge de l’estricte compliment de la normativa.
- Tots els ciutadans, sense excepció, han d’actuar amb màxima responsabilitat en els seus espais més privats i per això, ha d’incrementar-se la informació que apel·li a la responsabilitat personal i, si fos necessari, la vigilància.
- No s’ha de dificultar la mobilitat en el transport privat i ha de valorar-se si és necessari incrementar la freqüència del transport públic en les hores de màxima afluència de passatgers.
- Els serveis de restauració d’autopistes i carreteres han de mantenir l’activitat per atendre el sector del transport com si es tractés de serveis essencials.
- Per al compliment de les mesures extraordinàries seran necessàries noves mesures econòmiques compensatòries per evitar més tancaments de centres de treball.
Davant l’anunci de les noves mesures extraordinàries per part del Govern de la Generalitat per contenir la propagació del virus de la COVID 19, Foment del Treball vol expressar la seva posició contrària a les mesures que impliquen la pràctica suspensió de l’activitat de els establiments de restauració (bars i restaurants), en considerar-ho desproporcionat, així com restriccions a l’activitat d’altres sectors, i defensa que per atacar la pandèmia la prioritat és centrar-se en els “focus principals de contagi” i no en els centres de treball que compleixen la normativa i actuen de manera responsable per protegir la salut dels seus treballadors i clients. Foment està a favor de les mesures extraordinàries que siguin equilibrades i proporcionades a la situació de crisi sanitària, que no agreugin encara més la crisi econòmica i no condemni a la pobresa a milers de treballadors.
Foment del Treball, que comparteix la necessitat de noves mesures extraordinàries per contenir el repunt de la pandèmia i que ofereix el seu suport i col·laboració a totes les administracions públiques i a tots els sectors econòmics, vol puntualitzar el següent:
- La crisi sanitària requereix la implicació de tots i, com no pot ser d’una altra manera, els empresaris continuaran oferint el seu compromís i col·laboració per contenir la propagació del virus i protegir la salut de tots els ciutadans.
- La crisi sanitària ha desencadenat una severa crisi econòmica contra la qual també hem de lluitar per evitar el tancament de més empreses i la pèrdua de més ocupació.
- Les necessàries i inevitables mesures extraordinàries que és necessari prendre, han de ser equilibrades i proporcionades per atendre amb la mateixa intensitat la protecció de la salut de les persones, com evitar la condemna a la pobresa de milers de treballadors i empresaris.
- Els centres de treball, -i aquí s’inclouen des de la indústria, el comerç, la restauració, la cultura, l’esport, la universitat i els centres escolars…- compleixen i fan complir als seus treballadors i clients totes les mesures de protecció i higiene per evitar nous contagis (màscares, distància de seguretat i higiene). Per a això han integrat una nova organització en horaris, torns i localització dels seus treballadors i han invertit, a més, en materials i recursos que obliguen al compliment de la normativa.
- Segons la informació que facilita l’administració, els focus principals de contagi es registren en la interacció social i en l’àmbit familiar, és a dir, fora dels protocol·litzats espais laborals que compleixen estrictament la normativa que marquen els serveis de Prevenció de Riscos Laborals.
- Per tot això, Foment del Treball entén que ha de prioritzar-se l’atac a la pandèmia en aquests focus principals de contagi i no perjudicar de nou la difícil viabilitat de milers d’empreses, en la seva immensa majoria de treballadors autònoms, i posar en risc el seu futur.
- No ha de limitar-se la mobilitat del transport privat i hauria de valorar-se l’increment de freqüència del transport públic en les hores de màxima afluència de passatgers.
- Els serveis de restauració d’autopistes i carreteres hauran de considerar-se serveis essencials per atendre les necessitats de transportistes i viatgers al llarg dels seus trajectes. Aquests centres compten amb estrictes normes de protecció i higiene.
- Davant les noves limitacions d’aforaments, que perjudicaran l’activitat i el consum, és imprescindible regular noves ajudes econòmiques compensatòries per als sectors afectats.
- La lluita contra la pandèmia requereix el compromís de tots i això implica la responsabilitat personal de cada ciutadà. Per això, Foment proposa incrementar la informació ciutadana que convidi a l’actitud responsable i solidària de tots.
Comments are closed.