- Experts juristes i advocats reclamen al govern i als tribunals que defineixin a partir de quin percentatge un tribut es considera confiscatori, igual que han fet altres països com França o Alemanya, que l’ha situat en el 50%
- La Societat Barcelonesa d’Estudis Econòmics i Socials (SBEES) de Foment del Treball ha inaugurat la seva presència a Madrid amb una jornada de debat i reflexió sobre “El mandat de no confiscatorietat tributària” en l’edifici Caixaforum de Madrid
- El president de la SBEES, Josep Sánchez Llibre, ha assegurat que l’objectiu de l’entitat és desenvolupar el projecte Espanya Metròpolis que potenciï la col·laboració entre ciutats i comunitats autònomes que són clau per al desenvolupament socioeconòmic
L’article 31.1 de la Constitució estableix que “Tots contribuiran al sosteniment de les despeses públiques d’acord amb la seva capacitat econòmica mitjançant un sistema tributari just inspirat en els principis d’igualtat i progressivitat que, en cap cas, tindrà abast confiscatori”. Entre aquests principis, el de no confiscatorietat és el que està menys avançat, ja que la definició del seu contingut no és clara i ha tingut un menor desenvolupament en la doctrina dels tribunals ordinaris i en el Tribunal Constitucional.
A Espanya no s’ha fixat un percentatge a partir del qual un tribut pot tenir caràcter confiscatori, cosa que significa que només es considera que ho té si aconsegueix el 100% de la capacitat econòmica del contribuent. Per a avançar en la precisió del contingut del mandat constitucional de no confiscatoriedad tributària i en el seu desenvolupament, la Societat Barcelonesa d’Estudis Econòmics i Socials (SBEES) de Foment del Treball ha organitzat una jornada de debat i reflexió en l’edifici Caixaforum de Madrid.
Els experts en la matèria, Gabriel Casado Ollero, Catedràtic de Dret Financer i Tributari de la Universitat Complutense, Juan Ignacio Moreno, Lletrat del Tribunal Constitucional, i Dimitry Berberoff, Magistrat del Tribunal Suprem, han compartit les seves opinions en un diàleg moderat per Manuel J. Silva, Soci Consultor de Roca Junyent.
Segons Gabriel Casado, Catedràtic de Dret Financer i Tributari de la Universitat Complutense, “és evident que és necessari atendre la despesa pública, però això no justifica els excessos del poder fiscal i l’intervencionisme del govern en l’economia, amb càrregues com l’impost ocult de la inflació o el risc de tributs extra fiscals”
Per part seva, Juan Ignacio Moreno, Lletrat del Tribunal Constitucional, ha explicat que “encara que en el Congrés cada vegada es debat més sobre la confiscatoriedad dels tributs, l’article 31.1 és un article bastant injuriat que fa por als polítics i al Tribunal constitucional aplicar-lo”
Els experts han destacat que alguns països europeus ja han fixat un topall fiscal perquè un tribut no sigui confiscatori, en el cas de França i Alemanya és del 50%, i en el de Bèlgica del 80%.
Un altre dels ponents, Dimitry Berberoff, Magistrat del Tribunal Suprem, ha assegurat que “la capacitat econòmica i el principi de no confiscatoriedad subjeu en la majoria dels litigis tributaris, el problema que ens trobem en els tribunals és que aquests principis no estan sustantivats, és difícil trobar sentències concretes d’una aplicació directa i exclusiva del principi de no confiscatoriedad”.
La trobada, que s’ha iniciat amb unes paraules de benvinguda del director de relacions institucionals de Fundació La Caixa, Sergi Loughney, ha estat presentat per Josep Sánchez Llibre, president de la Societat Barcelonesa d’Estudis Econòmics i Socials, i Montserrat Surroca, advocada i exdiputada del Congrés dels Diputats. En la seva intervenció, Josep Sanchez Llibre, ha assegurat que “l’objectiu de la Societat Barcelonesa d’Estudis Econòmics i Socials, que al setembre inaugurarà seu a Madrid, és desenvolupar el projecte Espanya metròpolis que potenciï col·laboració entre ciutats i CCAA que són clau per al desenvolupament social i econòmic del país”.
Sobre la SBEES
En 1907, el secretari general de Foment, Guillem Graell i Moles, va crear la Societat d’Estudis Econòmics, dins de l’organització Foment del Treball Nacional, fundada en 1771, amb àmbit d’acció en tota Espanya, com marcaven els seus estatuts. Amb l’arribada de la Democràcia, Foment decideix circumscriure’s només a Catalunya per a facilitar la fundació de la CEOE. L’any 2020 es van modernitzar els estatuts de la societat, creant la Societat Barcelonesa d’Estudis Econòmics i Socials (SBEES), que té com a objectiu, entre d’altres, la posada en marxa d’un espai permanent de relació entre Barcelona i Catalunya amb altres ciutats i altres territoris d’Espanya, per a la creació d’espais econòmics, culturals i turístics capaços de competir internacionalment. Complint així una vella aspiració de ser present a Madrid, i per tant en tota Espanya, amb voluntat inequívocament integradora. Amb l’objectiu de reordenar en el si de Foment els dos instruments de pensament i introduir idees i reflexions en l’opinió pública, com són la Societat d’Estudis Econòmics i el Institut d’Estudis Estratègics (el think tank de Foment), Foment ha refundat l’antiga Societat d’Estudis Econòmics creant la Societat Barcelonesa d’Estudis Econòmics i Socials, com a continuadora de l’antiga Societat, que centrarà els seus treballs a Barcelona i la seva metròpoli en tots els seus aspectes social, econòmic, urbanístic, cultural i internacional.
Comments are closed.