El president de la comissió per a l’ampliació de l’aeroport del Prat de Foment del Treball, Lluís Moreno, afirma que “està molt satisfet de que la Generalitat accepti que es posi sobre la taula temes d’importància com el cas de l’ampliació de l’aeroport del Prat. Una ampliació que podria satisfer la demanda de 5 milions de viatgers, segons dades de 2019, que havien de fer escala en un altre aeroport europeu enlloc de Barcelona. Des de 2019 AENA té detectada aquesta qüestió i per això el 2021 va presentar una proposta però la Generalitat es va negar a plantejar-se-la. Hem perdut dos anys i encara falta un any per conèixer una proposta concreta”.
La comissió de Foment-diu Lluís Moreno- està treballant intensament des de fa set mesos amb compareixences i grups de treball per poder presentar una proposta a la Generalitat que li permeti parlar de nou amb AENA i treballar-ho a nivell tècnic i poder optimitzar la situació a nivell de mercat aeroportuari
“En segon lloc, en aquests set mesos -assenyala Lluís Moreno- i en queden quatre, s’han avaluat moltes propostes també imaginatives. Encara estem disposats a trobar la proposta que optimitzi no solament el trànsit aeroportuària si no també la governança de l’aeroport, el medi ambient i l’urbanisme del complex del sud de l’àrea metropolitana sud. Algunes propostes que reben són descartables per algun d’aquests motius”.
I pel que fa a la proposta de la pista al mar, “aquesta idea ja es va estudiar entre l’any 1995-1997 quan la primera ampliació -explica Lluis Moreno. L’impacte ambiental i la carrera pel sistema operatiu no ho feien aplicable. S’ha dit que el cost de la pista de 3.400 metres seria de 2.100 milions d’euros i això no és veritat perquè no es té en compte la pista de rodadura que aproxima els avions per a l’enlairament d’avions i que és més costosa que la pròpia pista d’enlairament. A més no hi ha prou espai entre les dues per poder fer les 90 operacions per hora”.
Finalment, la comissió per l’ampliació té quatre comitès i una d’ells treballa per la governança de l’aeroport, l’altre el sistema operatiu del mateix, un altre l’impacte ambiental i la convivència amb la biodiversitat i les actuacions urbanístiques on intervé l’aeroport i els serveis com són el port de Barcelona, els veïns i el delta del riu.
En conclusió, segons Lluís Moreno: “això és molt complex: no es tracta d’allargar o de no allargar una pista. Dels 2.100 milions d’euros que es diuen de fer una pista d’enlairament cal afegir el mateix per fer una pista de rodadura i també com proposava AENA crear una terminal satèl·lit i una ciutat aeroportuària al voltant terminal 2 i això són més de 5.000 milions. Aquesta inversió no la paga el ciutadà, és pagament per ús, es suporta pels bitllets d’avió com a Schipol o Barajas. Ha de ser una inversió sostenible pel propi mercat”.
El president de la comissió de Foment per a l’ampliació de l’aeroport de Barcelona informa que, ja ho direm dijous en roda de premsa, seguim treballant amb moltes ganes perquè és un tema important per al país. Una millora de l’aeroport de Barcelona podria suposar una millor de 2 o 3 punts del PIB de Catalunya i això és molt rellevant, i no és suficient dir idees que no siguin viables”.
Comments are closed.