Foment del Treball vol expressar la seva preocupació i inquietud per la guerra provocada per la invasió d’Ucraïna per part de l’exèrcit rus i per les gravíssimes conseqüències humanes i econòmiques que ja està provocant en l’economia mundial, i que ens afecten molt directament.
Foment veu positiva la reacció unànime de la Unió Europea i de l’OTAN davant dels greus esdeveniments, i recolza l’actuació tant del Govern d’Espanya com del Govern de la Generalitat, alineats amb la reacció unànime del món occidental.
És cert que les sancions econòmiques són molt dures i que també ens afecten directament, però aquesta resposta és més raonable que una resposta militar directa, de conseqüències imprevisibles per a tot el món.
L’escalada de la inflació que ja veníem patint es veurà incrementada per la situació de guerra a Ucraïna, el que sens dubte crearà tensions socials que cal minimitzar, mitjançant el diàleg entre el Govern i els agents socials. A més aquest diàleg social ha d’ajudar a evitar que l’espiral de preus creixi, i obligui a un enduriment ràpid i intens de la política monetària, que tindria el seu efecte més clar en la desocupació. Addicionalment caldrà mesures urgents orientades a apaivagar la pujada temporal dels preus de l’energia i potenciar a mig termini, de forma més decidida, la política d’eficiència energètica i de desenvolupament d’energies renovables, tot aprofitant els fons Next Generation EU.
En el comerç internacional la guerra també està provocant tensions no previstes, ja que Ucraïna és proveïdor a Espanya de productes agrícoles importants, que afecten tant a sectors agroalimentaris com a sectors industrials, i pot donar-se esporàdicament manca de subministraments i de pujades de preus.
De perllongar-se gaire temps aquesta situació pot provocar, de fet ja ho estem veient, alces de preus de productes de gran consum.
Cal prendre mesures urgents per pal·liar tots aquests efectes en la nostra economia. De manera immediata cal revisar les previsions d’ingressos dels pressupostos tant de l’Estat com de la Generalitat tenint en compte que no es podran complir per la disminució del ritme de l’activitat econòmica i que, per tant, en cas de no fer-ho, incrementaríem de manera exponencial el dèficit públic, amb les negatives conseqüències que això tindria en l’economia espanyola. I en aquest context en el que encara no s’han assolit els nivells precrisi no tindria sentit fer pujades d’impostos.
A mitjà i llarg termini, seria molt convenient reiniciar les obres per finalitzar el MIDCAT, com ja ha demanat Foment del Treball, per tal de reduir la dependència europea del gas provinent de Rússia. Destaquem com a molt positives les declaracions de la presidenta de la Comissió Europea, Úrsula von der Leyen, posteriors a l’entrevista amb el president del Govern Espanyol, Pedro Sánchez, en el sentit de la necessitat de connectar Argelia i Europa a través del gasoducte MIDCAT, aturat a Hostalric. Aquesta connexió podria convertir a Espanya en un Hub de distribució de gas a nivell europeu. Aquesta és una oportunitat que no podem deixar escapar.
La política econòmica espanyola hauria de tenir com a màxima prioritat enfortir el teixit productiu espanyol per tal de superar els efectes negatius que està provocant el conflicte bèl·lic.
No volem deixar d’expressar el nostre sentiment de solidaritat envers les persones que estan patint directament les conseqüències d’aquesta guerra. El drama humà dels ucraïnesos és tremendament injust, i cal esmerçar tots els mitjans possibles per minimitzar-lo.
Comments are closed.