El Director General d’Imagina explica a Foment de la Producció el rellevant paper que tenen actualment les xarxes socials a l’hora de captar nous clients
Imagina és una agència de màrqueting digital que té l’objectiu de liderar la transformació digital de les empreses des del punt de vista d’externalització de serveis (Imagina Digital) i també a través de la formació (Imagina Business School).
En el marc del Bizbarcelona vam poder conversar amb Dani Casanovas, Director General d’Imagina, sobre la seva empresa, que acaba de complir dos anys i també de l’anomenada transformació digital.
Quins serveis oferiu des d’Imagina?
La nostra missió és ajudar a les empreses i organitzacions en la transformació digital. Realitzem campanyes de publicitat digital, els ajudem en els processos perquè siguin digitals, a que augmentin les mètriques de negoci… D’una banda formem als treballadors i alhora, a les empreses que no puguin gestionar internament aquesta àrea, els oferim la possibilitat d’assumir-la nosaltres externament.
Ajudem a les empreses des d’un punt de vista d’outsorcing de màrqueting digital i també estem molt especialitzats en temes food. Portem 50 restaurants de Barcelona i estem molt posicionats en el tema de gestionar influencers, la publicitat i el màrqueting en aquest àmbit.
Què heu vingut a explicar al Bizbarcelona?
Hem mostrat exemples de casos d’èxit de les empreses a les xarxes socials. Hem explicat consells pràctics perquè les empreses venguin a través de les xarxes socials. Això es fa coneixent molt bé les empreses, coneixent quins serveis ofereixen, i a partir d’aquí, equivocant-nos molt. Hem après molt a segmentar i a agafar diferents públics en virtut de les empreses i de cada un dels públics que tingui.
Ens podries posar algun exemple?
Per exemple, hem treballar per una xarxa de gimnasos que vol tenir franquícies i augmentar el nombre de clients. Hem fet coses diferents per les franquícies, a través de LinkedIn i per captar més socis a través de Facebook hem realitzat campanyes segmentades a un kilòmetre a la rodona del lloc on s’ubica el gimnàs.
Quin paper juguen avui en dia les xarxes socials?
Per mi la força de les xarxes socials és que aporten clients i això és el que normalment volen totes les pimes. I a través d’una bona estratègia digital s’aconsegueixen més clients. A més, s’aconsegueix un retorn de la inversió, és a dir, poses una sèrie d’euros però normalment et retorna molt més i això provoca que sigui un dels canals principals de captació de clients avui en dia de totes les organitzacions.
Es pot mesurar aquest retorn econòmic?
Les xarxes socials son un canal digital que permet rastrejar molt tota la informació. Es pot fer un seguiment molt acurat de la inversió i veure què funciona per potenciar-ho i què no per millorar-ho. Crec que el canal digital és l’únic en el que es pot mesurar tot i això t’aporta poder anar fent un aprenentatge del teu mercat i anar millorant els canals i anar generant més ventes.
Què és el més complicat per a les empreses a l’hora de fer-se visibles a les xarxes socials?
El que més costa a les empreses i en el que hem fet més progressos és que cada cop s’ho creuen més. Abans el tema digital era com dir “és el que es mira la gent jove” i avui en dia ja no, això ha evolucionat. Per exemple, aquí al Bizbarcelona tothom té LinkedIn, tothom està a les xarxes i tots són empresaris, directors, executius. Per tant el gran canvi és que abans hi havia la percepció que a la xarxa només hi havia un part de la població i que ara, com que hi és tota la població, s’ha de mirar a través de quins canals s’hi arriba.
Quines diferències hi ha entre les xarxes?
El LinkedIn normalment és per empresaris, per temes d’executius. El twitter és un tema més d’opinió i de difusió de determinats àmbits qualitatius i el Facebook és un lloc on hi és tothom i es pot segmentar molt bé. I l’Instagram pel tema de restaurants o de moda ens és molt útil.
A Imagina, a més a més, sou partners de Google.
Exacte, i això ens permet liderar molt bé tot el que es Google Adwords i fer que aparegui l’empresa molt ben posicionada. Amb tot el que és posicionament SEO i posicionament SEM som líders perquè som partners de Google i ens permet oferir una garantia pel client, perquè estem acreditats per Google. Som de les agències que més ràpidament ho ha aconseguit i aquest plus et diferencia respecte la resta.
Com s’ha de gestionar aquest volum de canals per optimitzar la presència a les xarxes socials d’una empresa?
És cert que cada cop hi ha més canals i al final nosaltres el que diem a l’empresari és “a veure, tu ets un empresari que et dediques a fabricar cadires i en saps molt. Ja ens ocuparem nosaltres de com pots vendre les cadires a internet”. Perquè ara hi ha uns canals però després evolucionaran i n’hi haurà uns altres.
I no hi ha marxa enrere.
És evident que el canal digital ha vingut per quedar-se perquè avui en dia cada cop som més dependents tots. Fa 15 anys ningú tenia mòbil i avui en dia cap executiu pot sortir de casa sense el mòbil perquè el món s’acabaria i en realitat cada cop tenim més canals, més plataformes, més apps i les empreses els assessorem i els elaborem una estratègia que és una part essencial. No només significa tenir un Facebook o un LinkedIn sinó tenir una estratègia que complementi tots els canals per ser presents a les xarxes a les que pensem que hi ha de ser perquè no cal que tothom estigui a tot arreu però sí que estiguis on està el teu públic objectiu perquè si no hi és la teva empresa, molts cops hi és la teva competència.
Comments are closed.