- La Junta Directiva mostra el seu convenciment que la nostra societat és capaç de superar les actuals dificultats.
- Els empresaris de Foment del Treball lamenten que després de vuit mesos de pandèmia la crisi econòmica i sanitària no s’hagin adoptat mesures de suport directe a l’economia amb la mateixa intensitat que en altres països.
- La Junta Directiva adverteix que més que pujar impostos és imprescindible atacar l’economia submergida i el frau fiscal.
- La Junta Directiva valora el canvi de tendència en el volum d’inversió pública a Catalunya.
La Junta Directiva de Foment del Treball constata la greu crisi econòmica que pateix el país i valora que, de fet, la lluita de moltes famílies per a la supervivència econòmica ha crescut exponencialment sent ja el principal motiu de preocupació al costat de la sanitària. L’absència de mesures extraordinàries per rescatar l’economia, evitar el tancament d’empreses, i frenar l’augment de l’atur és el principal motiu de queixa dels empresaris que, si bé comparteixen la necessitat de frenar la propagació del virus, adverteixen que és urgent donar solucions equilibrades i proporcionades per a una economia paralitzada. En definitiva, la Junta Directiva de Foment demana a les administracions públiques que la greu crisi sanitària no serveixi d’excusa per no prendre les mesures necessàries: injecció directa de recursos econòmics a les empreses i plans de xoc per als sectors més afectats com el turisme, la restauració, l’hostaleria, el transport, l’oci, el comerç, l’esport i la cultura.
La patronal valora el canvi de tendència positiu en els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) quant a la inversió pública a Catalunya. És cert que encara falta més inversió per aconseguir el 19% del pes del PIB de Catalunya, però cal valorar positivament l’increment de la inversió pública per al 2021. Foment continuarà insistint en superar el dèficit en inversió en infraestructures. Així mateix, Foment insta el Govern a ser diligent en la licitació i l’execució de la inversió programada.
Frau fiscal
Foment lamenta que la necessitat de l’administració de recaptar fons públics per atendre la crisi sanitària i les seves conseqüències es dugui a terme contra les rendes del treball, i no s’afronti d’una vegada per sempre “la lluita contra el frau fiscal i l’economia submergida”. Foment recorda l’informe que va presentar, en aquest sentit, en el 2019 i en el qual considera que reduir el volum d’economia submergida –que a Espanya registra una xifra similar al 25,2% del PIB-, “tindria un impacte per increment en la recaptació per impostos molt notable i, amb tota probabilitat, representaria la principal font d’augment d’ingressos per a l’administració pública”. L’informe il·lustra, per exemple, que, si Espanya aconseguís reduir l’economia submergida al registre d’Alemanya, que representa un 15,6% del PIB del país, les arques públiques augmentarien els seus ingressos en 38.625 milions d’euros, la qual cosa representa un increment del 9,6% de recaptació per impostos.
Foment proposa que s’abordi definitivament un pla, a quatre anys vista, per reduir en 10 punts –en relació al PIB- el volum d’economia submergida fins a situar-lo en la mitjana dels principals països europeus.
Col·laboració públicoprivada
La portaveu de Foment del Treball, Virginia Guinda, ha reiterat els tres aspectes claus que han de marcar l’inici de la recuperació: iniciar la licitació d’obres, incrementar les partides pressupostàries per a la inversió pública i, finalment, impulsar la col·laboració públicoprivada.
En aquest sentit, ha recordat que és imprescindible avançar també en els projectes que compleixin els requeriments dels fons de recuperació de la Unió Europea i que han de basar-se en els eixos estratègics de la nova indústria: les infraestructures, el New Green Deal i la transformació digital de l’economia. Una vegada més, Guinda ha apel·lat a la col·laboració públicoprivada (CPP) per fer possible l’execució i el compliment dels projectes que es presentin.
Comments are closed.