- L’indicador d’inflació harmonitzat es va situar en el 2,9%, superior a la inflació de la Unió Monetària (2,6%)
- Foment alerta que aquest diferencial en l’evolució de la inflació implica un detriment en termes de competitivitat per a l’economia espanyola enfront de l’europea
La inflació va descendir, novament, el mes de febrer, amb una pujada de l’IPC a Catalunya del 2,7% i, en el conjunt d’Espanya, del 2,8%, és a dir, sis dècimes menys que el mes de gener en tots dos casos.
En la inflació de febrer destaca, com a principal influència en la disminució de l’IPC d’Espanya, la baixada dels preus d’habitatge per la reducció dels preus de l’electricitat en comparació amb l’augment de febrer de l’any passat. Així mateix, aliments i begudes no alcohòliques ha registrat la menor variació des de gener de 2022.
És important destacar que la inflació subjacent (índex general sense aliments no elaborats ni productes energètics) va continuar descendint, sense interrupcions des de juliol del 2023, encara que es manté sobre l’índex general, situant-se en el 3,5% al febrer (3,4% a Catalunya).
Així mateix, l’indicador d’inflació harmonitzat (IPCA) –que permet realitzar una comparació amb l’evolució dels preus en l’Eurozona– es va situar en el 2,9%, superior a la inflació de la Unió Monetària (2,6%). Aquest diferencial en l’evolució de la inflació implica un detriment en termes de competitivitat per a l’economia espanyola enfront de l’europea.
Per part seva, en aquest context, el Banc Central Europeu en la seva última reunió del 7 de març va mantenir sense canvis els tipus d’interès de referència en 4,50% per a les operacions principals de finançament, 4,75% per a la facilitat marginal de crèdit i 4,00% per a la facilitat de dipòsit. En aquest sentit, el comunicat de la decisió de política monetària apunta: “Encara que la majoria dels indicadors de la inflació subjacent han continuat descendint, les pressions inflacionistes internes continuen sent intenses, degut en part al fort creixement dels salaris. Les condicions de finançament són restrictives i les anteriors pujades dels tipus d’interès continuen frenant la demanda, la qual cosa està contribuint a reduir la inflació”.
Finalment, el Banc d’Espanya, que ha publicat les seves Projeccions Macroeconòmiques 2024-2026 el passat 12 de febrer, estima que l’IPC se situarà en el 2,7%, 1,9% i 1,7% en 2024, 2025 i 2026, respectivament. Quant a la inflació subjacent preveu una evolució de 2,2%, 1,9% i 1,8% per al mitjà termini.
Comments are closed.