Content is King: fa vora 20 anys que Bill Gates va registrar aquest concepte que, avui, en la trobada Zoom Marques, ha servit de clau de volta per al debat entre marques comercials, agències i productores de TV i cine que han propiciat el Clúster Audiovisual de Catalunya i Foment del Treball. En el preàmbul del debat, el professor Quino Fernández ha ampliat la divisa de Gates amb “video is the king of content“, un estímul per activar un intercanvi d’idees l’objectiu del qual ha estat enfortir l’aliança entre productors de continguts i marques per aconseguir projectes més innovadors i ambiciosos al voltant del branded content.
Cinergía és un cas d’èxit que ha servit per donar el to d’inici a la trobada: un pas més enllà que Gas Natural Fenosa ha donat en el seu suport al cinema espanyol i que l’ha dut a “passar de parlar de cinema a fer cinema” en una iniciativa que ha reunit el millor cinema espanyol per conscienciar sobre un ús responsable i eficient de l’energia. Cristina Riba, de Gas Natural Fenosa, i Astrid Altadill, de la productora El Terrat -partner de Gas Natural Fenosa en aquest projecte-, han reflexionat sobre l’èxit contrastat de la iniciativa.
Estratègia de continguts a llarg termini?
Casos com el de Cinergía indiquen que una iniciativa d’èxit en branded content pot aportar precentatges de retorn de la inversió elevats. Alhora, els darrers estudis de tendències mostren que progressivament s’abandona el més purament tàctic per apostar per una veritable estratègia de continguts al mitjà i llarg termini. A partir d’aquí, el debat ha estat obert i fèrtil i a trànsitat des dels costos, la capacitat de les marques d’alliberar part del control dels continguts, els gustos del públic i els hàbits de consum o la pròpia naturalesa del branded content i la seva identificació majoritàriament amb l’entreteniment.
El Clúster Audiocisual i Foment han pretès, amb definitiva, amb aquesta segona trobada, donar continuïtat a un calendari periòdic que permeti les marques, les agències i les productores compartir experiències i abordar nous formats de col·laboració. La primera trobada es va realitzar a finals de 2014 i es va centrar, majoritàriament, en abordar experiències per a la televisió.
El Clúster de la Indústria Audiovisual de Catalunya és una associació sense ànim de lucre que té com a objectiu fer de l’audiovisual un dels sectors industrials, econòmics i culturals estratègics del país i aconseguir, d’aquesta manera, generar riquesa.
El Clúster vol fomentar la competitivitat, l’eficiència i la innovació per crear noves oportunitats i atraure noves inversions. Convertir Catalunya en referència internacional i crear una nova capitalitat industrial i cultural al sud d’Europa al voltant de l’audiovisual són prioritats del Clúster. Per això, el Clúster propicia taules de treball al voltant de les noves formes de producció i negoci audiovisual, promou accions d’internacionalització i relació interclúster i la promoció de nou talent a través de la iniciativa del Pitching Audiovisual Universitat-Indústria.
Comments are closed.