Coincidint amb la setmana de la ciència, el Fòrum Energia Empresa de Foment del Treball ha volgut “revisar el concepte dels materials en l’edificació, reflexionant sobre la seva interacció amb l’energia”, segons ha explicat el president del Fòrum, Carlos Casanovas. Energia i edificació: la importància dels materials, s’ha titulat la jornada, que ha comptat amb la participació de Felip Pich-Aguilera, President Green Building Council; José Antonio Tenorio, Cap Unitat de Qualitat de la Construcció de l’Institut Eduardo Torroja de Ciències de la Construcció del Consell Superior d’Investigacions Científiques; Josep Navio, membre del Comitè Executiu de la Confederació Catalana de la Fusta; Jordi Martorell, Group Leader Research a l’Institut de Ciències Fotòniques; i Javier Peña, Director Científic en Materfad i Cap d’estudis a Elisava. La jornada va concloure amb un debat amb el públic assistent, moderat per Maite Masià, directora general de l’ICAEN i Membre de l’Òrgan Directiu del Fòrum Energia Empresa.
Per diverses circumstàncies, la crisi econòmica ha incidit en el sector de la construcció i en el sector energètic gairebé de forma simultània. Estan tots dos sectors relacionats? L’eficiència energètica sembla ser el punt de connexió més evident, però, en aquesta sessió, el Fòrum Energia Empresa ha volgut anar una mica més enllà i plantejar en quina mesura els materials escollits, i els avenços tecnològics en aquest àmbit, determinen el comportament energètic d’una ciutat.
En aquest sentit, Pich-Aguilera va defensar que “hem de trobar una nova manera de construir que no generi problemes climàtics: la solució per als propers 30 anys passa per idear la construcció de forma sostenible”. Al fil, José Antonio Tenorio, en la seva exposició sobre una nova visió dels materials clàssics, ha subratllat que “la demanda energètica en els edificis depèn del clima, ubicació, envoltant, ús i utilització”, i que per abordar la sostenibilitat d’una edificació és interessant “utilitzar la inèrcia tèrmica, la capacitat que tenen les masses d’emmagatzemar energia”. Va concloure, Tenorio, que “si volem edificis de consum gairebé nul, necessitarem hivernacles de vidre, murs solars”.
Per la seva banda, Josep Navio, va reivindicar un major ús de la fusta en la construcció: “: la fusta té el gran avantatge de l’aïllament; absorbeix les ones acústiques i evita els canvis bruscos de temperatura”.
Jordi Martorell i Javier Peña van exposar la seva visió sobre l’ús de materials nous per a noves funcions. Així, Martorell va exposar l’oportunitat d’integrar una fotovoltaica semitransparent en un edifici: “amb l’energia que aconseguim amb la fotovoltaica podem produir hidrogen”.
Javier Peña va defensar, per la seva banda, que “hem de convertir-nos en recol·lectors d’energia: l’arquitecte i el ingenieron han de treballar junts per generar sistemes eficaços per recol·lectar l’energia”.
Comments are closed.