El Consorci de la Zona Franca i Foment del Treball inauguren avui l’exposició “Prim, defensor de la indústria catalana i de la modernització d’Espanya” dins de l’agenda d’actes commemoratius pel Bicentenari del naixement del qual va ser estadista, diplomàtic, militar i president del Govern d’Espanya, Joan Prim i Prats. L’exposició està oberta al públic a la planta principal de la seu de Foment del Treball (Via Laietana 32) fins al proper 13 de desembre.
Amb motiu d’aquesta mostra, que inclou fons documentals de l’Arxiu Històric de Foment del Treball i de les col·leccions particulars de les famílies Añoveros, Orellana i Albert, s’ha organitzat també un calendari de conferències sobre la figura del General Prim que impartiran l’economista Ramon Tamames, l’historiador i president de l’Institut d’Estudis Constitucionals, Emilio de Diego, el General i ex cap de l’Estat Major, Luis Alejandre Sintes, i l’historiador Xabier Añoveros.
El president del Consorci de la Zona Franca, Jordi Cornet, i el president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, destaquen com a organitzadors de l’exposició la rellevància d’una figura històrica de primer ordre en la història d’Espanya, i el que va representar la seva decidida acció en la defensa dels interessos de la indústria catalana a Espanya, el seu paper militar, la seva faceta com a estadista i diplomàtic a Crimea, Cuba, Mèxic i els EEUU i, finalment, com a president del Govern d’Espanya amb la Constitució Democràtica de 1869, la seva política econòmica reformista, la creació de la pesseta amb el seu ministre d’Hisenda Laureà Figuerola, i la seva política aranzelària. Va participar també en l’obertura de l’exposició el president de la Societat del Bicentenari de Prim, Pau Roca.
Com a Ministre de la Guerra i després com a president del Consell de Ministres va mantenir un freqüent contacte amb les organitzacions industrials catalanes: l’Institut Industrial de Catalunya, la Junta de Fàbriques i al Foment de la Producció Nacional, entitats precursores de l’actual Foment del Treball. La Comissió de Fàbriques de Catalunya va iniciar el 1836 una representació permanent a Madrid que va començar qui va ser diputat i fabricant del sector tèxtil Magí Corominas. Més tard es va buscar la col·laboració d’intel·lectuals, polítics i militars com Manuel María Gutiérrez, Pedro Moret, Esteva Sayró, Bonaventura Carles Aribau, Pascual Madoz, Víctor Balaguer i Joan Prim.
L’exposició també destaca la figura de Francisco José Orellana, que a més de ser secretari general de l’Institut del Foment del Treball Nacional, va ser historiador -autor de “La història del general Prim”, periodista -director de la primera revista de la institució “El Eco de la Producción” – economista i literat, que va utilitzar en ocasions el pseudònim d’Ana Oller.
Junta d’Obres del Port de Barcelona
La mostra recull també documentació històrica sobre el projecte d’Ampliació del Port de Barcelona, històricament relacionat amb la creació d’un Dipòsit o Zona Franca. El precedent d’aquesta idea es troba en una proposta de Foment del Treball a finals del segle XIX que va desembocar en una campanya a favor de la creació d’una Zona Franca. El Dipòsit Comercial es va concedir finalment a la ciutat de Barcelona el 1916, que va donar pas a la constitució d’un consorci integrat pels agents econòmics i socials de la ciutat. És el precedent i origen de l’actual Consorci de la Zona Franca de Barcelona.
En definitiva, l’exposició recorda, amb motiu de la figura del General Prim, el desenvolupament històric d’una època essencial en la història de Catalunya i la seva vocació i ambició per influir i modernitzar també la política, l’economia i la indústria d’Espanya.
AGENDA DE CONFERÈNCIES
- 10 de novembre, a les 19 hores
Ramón Tamames: El model Prim per a la España actual. Modernització econòmica i democràcia plena
- 17 de novembre, a les 19 hores
Emilio de Diego: Prim, progressista polític/proteccionista econòmic
- 24 de novembre, a les 19 hores
Luis Alejandre Sintes: La senda Mexicana del General Prim
- 26 de novembre, a les 19 hores
Xabier Añoveros: Prim, biografia i bibliografia
Comments are closed.