- Foment troba a faltar mesures d’urgència, extraordinàries i temporals per atendre la greu situació que arribarà en poques setmanes davant l’aturada de l’activitat econòmica i del consum.
- L’absoluta falta d’iniciatives a favor de la suspensió de les liquidacions fiscals i de les quotes de la Seguretat Social afectaran greument la recuperació de les empreses i l’ocupació.
Foment del Treball considera totalment insuficients les mesures aprovades avui al Consell de Ministres, en què no s’ha pres cap iniciativa per la suspensió de les liquidacions fiscals i de les quotes de la Seguretat Social. Tots els sectors econòmics de la indústria i serveis de Catalunya han protagonitzat durant les últimes 48 hores a Catalunya una mobilització sense precedents per demanar al Govern espanyol la suspensió de les declaracions i liquidacions tributàries com a mesura extraordinària i temporal per evitar el tancament d’empreses i la pèrdua de llocs de treball. Foment considera que no aplicar les mesures d’urgència econòmica, condemna a les empreses i pot malmetre la capacitat de recuperació de l’economia i de l’ocupació.
El Consell de Ministres s’ha limitat a informar sobre la mesura vigent, i que es va prendre d’urgència, per la qual es limita la moratòria a 30.000€ fins a sis mesos, i només tres sense pagament d’interessos. Aquesta iniciativa tenia sentit en un primer moment, on no es preveia la magnitud i intensitat que la crisi sanitària esta tenint sobre l’activitat econòmica. El fet que el Consell de Ministres hagi aprovat avui demanar al Congrés del Diputats la prorroga per 15 dies addicionals de l’estat d’alarma al nostre país, confirma la necessitat de prendre mesures més extraordinàries.
No té sentit que les empreses hagin de trobar pel seu finançament el suport dels avals de l’Estat i que, en canvi, no s’hagi facilitat la liquiditat per la suspensió de les liquidacions i declaracions dels tributs. S’ha de ser conscient que estem davant d’una crisis sanitària, i econòmica de caire sistèmic i mundial, per la qual cosa, calia aquesta suspensió fiscal. Les conseqüències en tancament d’empreses i pèrdues de llocs de treball seran molt greus.
Aquesta es una mesura que ha propugnat recentment l’OCDE –veure nota en aquest sentit– i que també ja han implementat altres països, com ha estat recentment Itàlia, o altres Hisendes autonòmiques com ha estat la Generalitat de Catalunya, les hisendes forals, de Canàries, o d’altres. El que necessiten les empreses, per sobre de tot, és efectiu, no crèdit.
Finançament bancari i avals de l’Estat
Foment valora positivament la decisió de promoure el finançament i liquiditat de les empreses amb avals de l’Estat, que arribaran fins al 80% del crèdit que demanin pimes i autònoms i el 70% per la resta d’empreses.
La línia de crèdit de 100.000 milions d’euros per promoure la liquiditat de les empreses anunciada fa una setmana cobrirà amb caràcter retroactiu les operacions concedides des del 18 de març i cobrirà tant els nous préstecs com les renovacions.
Comments are closed.