El Consell Europeu ha establert un full de ruta conjunt per la recuperació que estableix alguns principis importants, com la solidaritat, la cohesió i la convergència, i defineix quatre àmbits d’actuació principals: un mercat únic plenament operatiu, un esforç inversor sense precedents, una actuació global i un sistema de governança operatiu.
Després de la reunió de l’Eurogrup en composició ampliada del 9 d’abril de 2020, el Consell Europeu ha ratificat l’acord sobre tres importants xarxes de seguretat pels treballadors, les empreses i els Estats, que suposa un paquet per valor de 540.000 milions d’euros. Aquests fons hauran d’estar operatius per l’1 de juny de 2020.
Així mateix, el Consell Europeu ha arribat a un acord per treballar en pro de l’establiment d’un fons de recuperació, necessari i urgent, que haurà de ser d’una magnitud suficient, anar dirigit als sectors i zones geogràfiques més afectats d’Europa i ser específic per abordar aquesta crisi sense precedents.
La Comissió Europea (CE) haurà de realitzar una avaluació exhaustiva de l’impacte de la crisi en l’economia europea en general, en els Estats membres (EEMM) i en alguns sectors específics i presentar urgentment una proposta per la recuperació. Aquesta proposta haurà de precisar el vincle amb el Marc Financer Plurianual (MFP), que haurà de adaptar-se a les noves circumstàncies. Per poder generar la inversió necessària en tota la Unió Europea, la CE proposarà augmentar l’anomenat “marge de maniobra”, és a dir, l’espai entre el sostre existent a l’MFP i el sostre de recursos propis. Gràcies a la garantia legal dels EEMM, la CE podrà recaptar fons, que després es canalitzaran als EEMM a través del pressupost europeu.
Les estimacions actuals de les necessitats condueixen a pensar que es requerirà un sostre de recursos propis de l’entorn del 2% de la Renda Nacional Bruta durant dos o tres anys en lloc de l’1.2% actual. Els fons recaptats es canalitzaran de tornada al MFP a través d’un programa de recuperació i es concentrarà en una sèrie de programes que ajudaran a fer front a aquesta crisi.
El suport de la CE es concentrarà en quatre àrees:
- Un major suport financer per la inversió i les reformes als EEMM i cohesió.
- Més inversió en el Pacte Verd Europeu i en la transició digital i una major autonomia estratègica.
- Una part més petita es destinarà a millorar la capacitat de recuperació de les eines comunes de resposta a crisi.
- Un pilar que enforteixi el suport als països veïns i socis.
L’import total del futur fons de recuperació encara està per decidir. Alguns EEMM, entre ells Espanya, França o Itàlia han defensat que s’hauria d’arribar al bilió i mig d’euros, xifra que coincideix amb les estimacions de la CE. La inversió haurà de ser anticipada en els primers anys i serà necessari trobar l’equilibri adequat entre subvencions i préstecs.
Comments are closed.