- La fonamentació del decret és insuficient i, per tant, arbitrària, i genera una preocupant inseguretat jurídica que deixa el país sense govern, sense pressupost i sense eleccions. Les conseqüències d’aquesta decisió afecten greument a l’economia catalana.
- L’ajornament de les eleccions mostra desídia en la planificació electoral i posa en evidència el fracàs d’un govern.
- El fet de no disposar d’una Llei Electoral pròpia per agilitzar les decisions i, en termes més generals, la incapacitat de l’administració per no avançar en el vot electrònic són alguns dels retrets que ha denunciat el Comitè Executiu.
- És necessari iniciar una nova etapa amb un govern que mostri més capacitat de diàleg, escolti els agents socials i que s’incorporin els requeriments del món econòmic a l’acció de govern.
Foment del Treball ha convocat avui un Comitè Executiu extraordinari per analitzar el Decret 1/2021, de 15 de gener, pel qual es deixa sense efecte la celebració de les eleccions al Parlament de Catalunya del 14 de febrer de 2021, a causa de la crisi sanitària derivada de la pandèmia causada per la COVID-19. Al llarg de la sessió, s’ha produït un intens debat sobre la situació de desgovern que pateix Catalunya en un moment històric que requereix, com mai, la màxima determinació i contundència per prendre decisions que afecten al futur de l’economia, de les empreses i dels ciutadans. Sense eleccions en les properes setmanes no hi haura pressupostos el 2021 i, potser, ni el 2022. “No es pot governar un país amb uns pressupostos que desconeixen les conseqüències econòmiques de la pandèmia. L’ajornament de les eleccions mostra desídia en la planificació electoral i posa en evidència el fracàs del Govern” són alguns dels retrets més unànimes que s’han manifestat avui.
La desídia per la falta de planificació per facilitar amb total seguretat sanitària la jornada electoral, el no disposar d’una Llei Electoral pròpia per agilitzar les decisions i, en termes més generals, la incapacitat de la administració per no avançar en el vot electrònic, són alguns dels retrets que ha denunciat el Comitè Executiu, integrat per membres que, cadascú amb el seu posicionament ideològic, ha donat suport unànime a Foment del Treball i al seu president, Josep Sànchez Llibre, per la defensa dels interessos dels empresaris.
Un Comitè Extraordinari per escoltar els sectors econòmics
A partir de divendres 15 de gener, amb la publicació del decret que ajornava les eleccions del 14F, molts sectors econòmics es van posar en alerta davant el risc de perllongar la interinitat d’un govern que es considera “feble i dividit” quan, entre d’altres qüestions, cal dissenyar un full de ruta per la recuperació. “Sigui del color que sigui, necessitem un govern estable”, ha estat una de les reclamacions compartides. Davant d’aquesta situació, el president de Foment va decidir la convocatòria extraordinària del Comitè Executiu per analitzar la situació econòmica davant l’ajornament electoral. A més, en la redacció del Decret no s’observava cap certesa sobre la possibilitat real de convocar eleccions amb plena seguretat sanitària i això genera una “inseguretat jurídica” inacceptable per al món econòmic i empresarial. La demora en la presa de decisions i execució de polítiques públiques són determinants per superar la crisi, especialment, l’aprovació dels pressupostos de la recuperació econòmica i social o la gestió del fons europeus.
El Comité Executiu ha denunciat que la “fonamentació del decret és insuficient i, per tant, arbitrària, i genera una preocupant inseguretat jurídica que deixa el país sense govern, sense pressupost i sense eleccions. Les conseqüències d’aquesta decisió afecten greument a l’economia catalana i és, per aquest motiu, que s’insta el Govern de la Generalitat a la convocatòria d’eleccions quan l’anàlisi de les circumstàncies sanitàries millori. Sense haver d’esperar al 30 de maig”. En aquest sentit, s’ha considerat que l’aplaçament de les eleccions lluny de calmar la lluita electoral, la intensifica.
Recursos de formacions polítiques contra el Decret
El Comitè Executiu ha considerat també l’anunci de diferents formacions polítiques que han presentat aquest matí recurs contra el decret del 15 de gener. Des de Foment s’ha considerat necessari iniciar una nova etapa en la qual el nou Govern mostri més capacitat de diàleg, escolti els agents socials i incorpori els requeriments del món econòmic a l’acció de govern.
En aquest sentit, el president de Foment del Treball ha prioritzat la gestió dels fons europeus per la recuperació i ha demanat que els empresaris tinguin veu i capacitat de decisió coma agents socials reconeguts en les principals línies estratègiques del país.
Comments are closed.