- La reunió també ha servit per presentar el nou mapa de centres de formació professional, una eina visual que agrupa més de 2.300 centres i permet conèixer la distribució de l’oferta formativa.
La Comissió Rectora del Sistema de Formació i Qualificació Professionals (FPCAT) ha aprovat aquest matí la nova estructura de sectors FPCAT, que supera les famílies professionals existents fins ara i n’hi inclou fins a deu, que vinculen la formació amb els motors econòmics del país. Així s’ha decidit en la reunió que ha tingut lloc al Palau de la Generalitat, encapçalada pel president, Pere Aragonès, i amb la presència de la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis; el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent; i les secretàries generals de la Presidència i d’Educació, Núria Cuenca i Patrícia Gomà. La nova estructura ha de facilitar la prospecció de necessitats i la planificació de l’oferta formativa, així com l’orientació especialitzada.
Per part de Foment, han participat en aquesta VI sessió del Ple de la Comissió el president de la Comissió de Formació, Manuel Rosillo, i la responsable del Departament de Coneixement i FP, Iris Molina.
Sobre els sectors FPCAT, Foment entén que està fet des d’un plantejament de l’oferta formativa i que no afecta als sectors actualment constituïts, a més que al debat de la Permanent de la Comissió Rectora el document va passar pel Consell de Relacions Laborals que va incloure algunes modificacions acceptades per tots.
Una altra de les novetats presentades en la reunió ha estat el mapa de centres de formació professional de Catalunya, una nova eina que inclou més de 2.300 centres arreu del país i que permet conèixer la distribució de l’oferta i reconèixer els territoris amb una forta concentració sectorial. Aquest nou mapa està disponible al web fp.gencat.cat. A banda, també s’ha avançat en el I Pla del Catàleg de Qualificacions Professionals i la proposta de Decret de centres de formació professional integrada, que es preveu que s’aprovi properament pel Govern.
Des de Foment es valora positivament la tasca feta. El mapa és un encert encara que cal tenir present: que sigui un registre únic i permanentment actualitzat amb un pla de comunicació perquè sigui coneguda per tothom. Que no sigui una foto fixa i que els centres puguin actualitzar la informació. Respecte al centres integrats, s’ha alertat sobre els possibles canvis que pugui introduir la Ley Organica de Integración y Ordenación de la Formación Profesional i la necessitat d’aprovar formalment el document acordat.
La secretària general de la Presidència, Núria Cuenca, ha presentat l’informe de situació del nou servei d’Acreditació de competències professionals al qual s’han dedicat en aquest 2022 17,5 milions d’euros per acreditar 11.000 persones. Foment ha manifestat que a l’any 2021 va haver-hi acreditacions forçades més per tema normativa (professions regulades). Al 2022 hem avançat, hi ha d’altres sectors, però manca una dada molt important: percentatge de persones (població activa) que s’han d’acreditar. Per això, s’ha insistit en què cal implicar als sectors productius, sinó el sistema acabarà estancant-se.
La comissió rectora ha fet seguiment de l’execució i planificació de l’Oferta 365, el sistema que s’ha aplicat per millorar el procés de preinscripció als cicles formatius per al curs 2022-2023, amb l’objectiu d’oferir un camí formatiu i professional per a tothom a través de les 413.000 places ofertes enguany. Aquest nou sistema forma part del primer informe de prospecció de necessitats formatives, que impulsarà, en els propers sis mesos, anàlisis de dades per fixar els criteris específics de planificació de l’oferta integrada per al proper període, basats en evidències.
La patronal valora positivament l’avenç respecte a la situació del curs anterior, encara que la perfecció seria que l’oferta i la demanda casés al 100%. És un bon objectiu que la tendència sigui avançar cap a aquest 100%. A més, s’han sol·licitat les dades sectorialitzades perquè des del sector industrial es necessita personal qualificat de manera urgent. Foment ha insistit, com en el Ple anterior, que es compti amb tots els recursos des Sistema, tant l’oferta pública com la concertada.
Finalment, els representants de Foment han destacat la importància de la concertació social i la nostra preocupació per l’Acord de Govern de 29 de març de 2022 que va trencar allò concertat en l’Acord de Govern de 9 d’abril de 2019 sobre la governança del Centre de Formació Professional d’Automoció de Martorell. En aquest sentit, s’ha demanat una solució urgent i concertada sobre aquest tema.
Comissió Rectora del Sistema del Formació i Qualificació Professionals
El ple de la Comissió Rectora del Sistema de Formació i Qualificació Professionals es reuneix dos cop l’any amb l’objectiu de fer seguiment de la planificació estratègica del Sistema FPCAT. És l’òrgan rector de planificació estratègica i avaluació de les polítiques del sistema de formació i qualificació professionals. Està presidida pel president de la Generalitat i la integren el president executiu de l’Agència Pública de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya, els departaments amb competències en formació professional del sistema educatiu i formació professional per a l’ocupació i les organitzacions empresarials i sindicals més representatives a Catalunya.
Comments are closed.