La Comissió Europea (CE) va convidar el passat 16 de març als caps d’estat i de govern a introduir una restricció temporal als viatges no essencials a la UE per un període inicial de 30 dies, prorrogant-lo en dues ocasions fins al 15 de juny.
Seguint la presentació d’un paquet de pautes i recomanacions per ajudar als Estats membres (EEMM) a aixecar gradualment les restriccions de viatge, la CE ha recomanat als estats membres de Schengen (inclosos Bulgària, Croàcia, Xipre i Romania) i als 4 estats associats de Schengen (Islàndia, Liechtenstein, Noruega i Suïssa) l’aixecament dels controls fronterers interns abans del 15 de juny de 2020 i el prolongament de la restricció temporal dels viatges no essencials a la UE fins al 30 de juny de 2020.
La CE ha establert així mateix un enfocament clar i flexible per aixecar progressivament les restriccions als viatges a la UE a partir de l’1 de juliol amb països la situació de salut dels quals és similar a la de la UE i per reprendre les operacions de visat.
Eliminació gradual les restriccions per viatjar a la UE
Atès que la situació sanitària en determinats tercers països continua sent crítica, la CE no proposa un aixecament general de la restricció de viatge. Les accions a les fronteres exteriors de la UE han de ser coordinades i uniformes per tal de ser efectives, per la qual cosa els EEMM haurien d’acordar una llista comuna de països no pertanyents a la UE pels quals es poden aixecar les restriccions de viatge a partir de l’1 de juliol, que es revisarà periòdicament.
La restricció ha d’aixecar-se sobre la base d’un conjunt de principis i criteris objectius que inclouen la situació epidemiològica, la capacitat d’aplicar mesures de contenció durant el viatge i consideracions de reciprocitat, tenint en compte les dades de fonts rellevants com el Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties (ECDC) i l’Organització Mundial de la Salut (OMS).
La CE proposa una llista de verificació detallada per ajudar als EEMM a arribar a una avaluació comuna.
En línia amb la llista de verificació proposada, la CE recomana aixecar les restriccions de viatge per Albània, Bòsnia i Hercegovina, Kosovo, Montenegro, Macedònia del Nord i Sèrbia a partir de l’1 de juliol, atès que la seva situació epidemiològica és similar o millor que la de la UE.
Quan les restriccions de viatge continuïn aplicant-se, els EEMM hauran d’assegurar-se que els qui viatgen per estudiar estiguin exempts, juntament amb els treballadors altament qualificats no pertanyents a la UE si és necessari des d’una perspectiva econòmica i el treball no pot posposar-se o realitzar-se a l’estranger. Els ciutadans de la UE, els ciutadans dels estats associats a Schengen i els ciutadans no pertanyents a la UE que resideixen legalment a la UE, així com els membres de la seva família, també han d’estar exempts de la restricció de viatge, independentment de si estan tornant o no a les seves llars, com era el cas fins ara.
Serà possible reintroduir restriccions de viatge per a un país específic si els criteris ja no es compleixen. A més, els EEMM podran denegar l’entrada als viatgers no pertanyents a la UE que presentin una amenaça per a la salut pública, fins i tot si provenen d’un país per al qual es van aixecar les restriccions.
Represa de les operacions de visat
La majoria dels EEMM van decidir suspendre o reduir el processament de les sol·licituds de visa com a part de les mesures relacionades amb la pandèmia. Els viatgers hauran de poder accedir novament als serveis de visat i els EEMM hauran de sincronitzar la represa de les operacions de visat amb l’aixecament de les restriccions de viatge. Per això, la CE ha presentat una guia per a una represa gradual i coordinada de les operacions de visat.
Un enfocament harmonitzat s’aconseguirà a través de consolats que reprenguin simultàniament les operacions en cada ubicació i mitjançant la implementació completa de les normes de visat de la UE, juntament amb una bona comunicació cap al públic. La guia també cobreix mesures d’higiene i precaucions per rebre sol·licitants de visat.
Finalment, si un EEMM requereix controls de salut, aquests hauran de realitzar-se en el moment del viatge o poc abans, en lloc d’en sol·licitar un visat; i hauran d’aplicar-se a tots els viatgers d’un lloc determinat, independentment de la seva nacionalitat o estat de visat.
Comments are closed.