La Comissió Europea (CE) ha aprovat un paquet bancari per contribuir a facilitar que els bancs concedeixin préstecs a les llars i les empreses en tota la Unió Europea, amb l’objectiu de donar suport a l’economia i ajudar a mitigar les importants repercussions econòmiques del coronavirus. La resposta de la UE a l’actual crisi ha de ser coordinada per evitar la fragmentació nacional i garantir unes condicions equitatives de competència.
En el citat paquet s’inclou una Comunicació Interpretativa dels marcs comptable i prudencial de la UE que recorda que les normes de la UE permeten als bancs i els seus supervisors actuar de manera flexible, però alhora responsable, durant les crisis econòmiques amb la finalitat de sustentar als ciutadans i a les empreses, particularment a les pimes. Així mateix, s’inclouen modificacions específiques de “solució ràpida” de les normes bancàries de la UE per maximitzar la capacitat de les entitats de crèdit de concedir préstecs i absorbir les pèrdues relacionades amb la pandèmia del coronavirus, alhora que garanteixen la continuïtat de la seva resiliència.
Comunicació Interpretativa
- La Comunicació de la CE confirma les recents declaracions sobre l’ús de la flexibilitat connatural a les normes comptables i prudencials, com les realitzades pel Comitè de Supervisió Bancària de Basilea, l’Autoritat Bancària Europea (ABE) i el Banc Central Europeu (BCE), entre altres.
- La CE anima als bancs i les autoritats de supervisió a fer ús de la flexibilitat dels marcs comptable i prudencial de la UE. Per exemple, la Comunicació confirma i acull amb satisfacció la flexibilitat present en les normes de la UE pel que fa a la moratòria pública i privada als reemborsaments dels préstecs (Directrius de l’ABE de 2 d’abril). Així mateix, destaca àmbits en què s’insta als bancs a actuar de manera responsable, per exemple abstenint-se de repartir dividends als accionistes o adoptant un plantejament conservador pel que fa a l’abonament de remuneracions variables. La Comunicació també recorda la manera en què els bancs poden ajudar a les empreses i els ciutadans fent ús dels serveis digitals, entre ells els pagaments sense contacte i digitals.
Modificacions específiques de les normes bancàries
- La CE ha proposat una sèrie de modificacions específiques de “solució ràpida” de les normes prudencials bancàries de la UE (el Reglament sobre requisits de capital) per tal de maximitzar la capacitat dels bancs per concedir préstecs i absorbir les pèrdues relacionades amb el coronavirus.
- La CE proposa mesures excepcionals temporals que mitiguin les repercussions immediates dels esdeveniments relacionats amb el coronavirus, adaptant el calendari d’aplicació de les normes internacionals de comptabilitat relatives al capital bancari, dispensant un tracte més favorable a les garanties públiques concedides durant la present crisi, retardant la data d’aplicació del matalàs de ràtio de palanquejament i modificant la forma en que certes exposicions s’exclouen del càlcul de la ràtio de palanquejament.
- La CE també proposa avançar la data d’aplicació de diverses mesures consensuades que tenen per objecte incentivar als bancs per tal que financin als treballadors, les pimes i els projectes d’infraestructures.
Comments are closed.