La Cambra de Concessionaris d’Infraestructures, Equipaments i Serveis Públics (CCIES) i l’Associació per l’Excel·lència dels Serveis Públics (AESP) han presentat un Informe de posició, que porta per títol: “La Col·laboració Público-Privada: Una oportunitat per a l’Administració Local“. La presentació ha tingut lloc a la seu de Foment del treball i ha comptat amb el vicepresident de la patronal, Joaquim Llansó.
L’oportunitat d’aquest Informe s’emmarca en l’actual context d’eleccions municipals i en els reptes que la pròxima legislatura haurà d’afrontar per prestar els serveis públics de forma eficient, en la seva adaptació a les noves tecnologies i a les restriccions pressupostàries. Seria desitjable plantejar, per tant, uns programes electorals on les fórmules de prestació dels serveis públics municipals, compromeses davant els electors, responguessin exclusivament a la voluntat de maximitzar l’eficiència i garantir plenament l’equitat i la sostenibilitat d’aquests serveis, així com la seva viabilitat econòmica.
En el document s’exposen les diferents possibilitats de prestació dels serveis públics municipals, entre les quals es troben les diferents fórmules de Col·laboració Públic-Privada, que gaudeixen d’una àmplia tradició i que han estat capaces de crear patrimoni públic i aportar qualitat, innovació i eficiència.
Davant la recrudescència del discurs sobre la mal anomenada remunicipalització dels serveis públics, CCIES i AESP plantegen una resposta en termes d’un procés de presa de decisions basat en criteris racionals, de manera que les persones rebin, al menor cost, el millor nivell de qualitat en serveis tan bàsics com l’habitatge, el cicle de l’aigua, els residus urbans, la mobilitat i els serveis essencials d’atenció a les persones.
L’Informe recorda algunes fites reeixides de gestió de les Administracions com els Jocs Olímpics de Barcelona, per als quals va ser decisiva la col·laboració de la iniciativa privada, que va participar en el 43% de la inversió executada. És fàcil concloure, que l’èxit dels Jocs no hagués pogut aconseguir-se sense la Col·laboració Públic-Privada.
El document conté un decàleg sobre aquest tema, del qual es destaca l’oportunitat dels Ajuntaments de triar entre la gestió directa o indirecta dels serveis públics municipals amb la finalitat d’aconseguir la millor qualitat en la seva prestació, en funció de la fórmula més eficient i realista respecte als recursos públics de què disposen. Aquesta elecció per part dels Ajuntaments, es produeix en l’exercici d’aquelles competències que li són pròpies i exclusives, això és, la planificació i el control dels serveis públics d’àmbit municipal.
És important destacar, que els organismes internacionals, les Nacions Unides i la Unió Europea de forma expressa, aposten per la participació activa del sector privat en el finançament i la prestació dels serveis públics. Finalment, el document proporciona un ampli argumentari perquè els anteriors criteris puguin ser assumits pels alcaldes i regidors
Comments are closed.