- La Jornada sobre ‘Innovar entenent què desitgen els teus clients: com implicar els usuaris en els processos d’innovació’, celebrada a Foment del Treball, ha comptat amb la participació de Joan Vinyets, Impulsor d’Innovació Centrada en les Persones i Emprendedor de Creació de Valor Sostenible.
- La sessió ha estat organitzada pel departament d’Innovació de Foment i ha comptat amb la col·laboració de Barcelona Centre de Disseny.
Com ja fa anys afirmava Gerald Zaltman, catedràtic de Marketing de la Universitat de Harvard, en un dels seus assajos, “El món ha canviat, però els nostres mètodes per a la comprensió del consumidor no… Mantenim la confiança en tècniques d’investigació tradicionals però ineficaces…”. Aquesta cita a dia d’avui, quan degut a la digitalització el comportament de l’usuari no deixa d’experimentar canvis, és més certa que mai. D’aquí la irrupció del Design Thinking, un nou sistema de treball aplicable als processos d’innovació, basat en les persones, en posar a l’usuari al centre del procés utilitzant diferents tècniques i metodologies.
Nombrosos estudis demostren que per cada quatre projectes en desenvolupament, només un arriba al mercat; un de cada tres productes llençats fracassa tot i els mitjans destinats a investigació i planificació; i a Estats Units un 46% dels recursos de les empreses es gasten en productes que no assoleixen l’èxit. Fent referència a aquestes dades, Joan Vinyets, ponent de la sessió i professional amb una amplia experiència en el camp de la innovació amb l’aplicació de metodologies basades en l’antropologia i el disseny, demostra la necessitat de canviar les tècniques i les eines emprades per detectar noves necessitats de consum i tendències.
El Joan Vinyets va exposar les tres fases del Design Thinking: primer, explorar a través d’una investigació etnogràfica per comprendre el comportament de les persones i l’experiència d’usuari. Un cop s’ha fet el treball de camp, toca entendre la informació recol·lectada amb la detecció dels principals insights i l’elaboració d’un strorytelling. En acabat, arriba el moment de transformar tota la investigació i l’anàlisi realitzat en idees, conceptes i models que aportin valor al consumidor.
Amb l’anàlisi del treball de camp prèviament realitzat identifiquem les necessitats (problemes, frustracions, mancances, aspiracions, desitjos) dels usuaris; i elaborem un document amb els principals resultats detectats en un format escrit, gràfic i visual que pot incloure testimonis, cites, fotos, etc.
Per a Joan Vinyets, els passos a seguir a l’hora d’aplicar una metodologia basada en el Design Thinking per innovar són:
- Compartir les principals necessitats identificades dels usuaris.
- Identificar les necessitats més rellevants i escriure cada una en un post-it amb un títol.
- Categoritzar les necessitats segons afinitats i patrons comuns (per exemple: necessitats emocionals, funcionals, etc.).
- Ordenar i prioritzar les necessitats en columnes, segons les diferents categories creades i nivell de rellevància.
- Elaborar el mapa de les necessitats dels usuaris seguint la categorització i rellevància.
- Identificar possibles rutes de creació de valor per explorar oportunitats d’innovació – rutes innovació.
La sessió es va desenvolupar en format de master class, enfocada en transmetre coneixement pràctic, a través de grups de treballs formats entre els assistents, en base a experiències reals, exemples i casos basats en productes reals i internacionals.
Innovació Competitiva de Foment del Treball
Foment del Treball, amb el cicle Innovació Competitiva, ofereix un calendari d’accions presencial dirigit al personal directiu i càrrecs intermedis de les empreses, per facilitar instruments per a la millora de la competitivitat i adaptació al canvi, incrementar el nivell de formació dels professionals de les empreses en l’àmbit de la innovació i les noves tecnologies i afavorir el networking entre les empreses per propiciar un entorn de confiança de cara a possibles col·laboracions.
En definitiva, Innovació Competitiva pretén aconseguir un entorn que ajudi a les empreses a millorar el seu nivell de competitivitat especialment en l’àmbit de la R+D+i, innovació i noves tecnologies, fent ús de les xarxes socials.
Comments are closed.