Foment del Treball celebra el Primer Aniversari de la nova etapa de la seva històrica publicació. Sota la nova capçalera de F. La Revista del Foment, la publicació periòdica de la patronal catalana celebra el gir copernicà que va emprendre fa un any en convertir-se en una revista de pensament, anàlisi i reflexió des de la perspectiva d’acadèmics, filòsofs, escriptors, periodistes, poetes o artistes. Sota la direcció del periodista i escriptor Valentí Puig, la nova etapa de la publicació ha obert en els seus 5 primers números els focus d’anàlisi a totes aquelles qüestions d’interès humà, des de l’economia i l’empresa –evidentment- fins a la política, la història i les belles arts. La publicació es realitza amb la participació de Prisma Publicaciones, del Grupo Planeta.
Un diàleg cultural entre l’escriptor i articulista Antoni Puigverd i el també escriptor i exministre de Cultura,César Antonio Molina, ha estat l’eix central de l’acte de celebració d’aquest primer aniversari. Una trobada que s’ha celebrat al Palau Macaya de Barcelona i que ha comptat també amb la particpació del directror de la Revista, Valentí Puig; el president de Foment, Joaquim Gay de Montellà; el president del Grupo Planeta, Josep Creuheras; i el conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell. La trobada vol perllongar el quadern central del darrer número d’F, dedicat precisament al diàleg cultural entre Barcelona i Madrid i protagonitzat pel ateix Antoni Puigverd i el poeta Luis Alberto de Cuenca -recentment guardonat amb el Premio Nacional de Poesía.
Aquest darrer número de La Revista, amb què Foment celebra el primer any de la nova etapa de la seva publicació, sota el títol d’obertura ‘Hi ha algú aquí?’ vol “contribuir a la transparència i la generositat del que ha de ser una vegada més el diàleg BCN-MAD, amb el fonament d’una articulació històrica, sense mitologies”, tal i com remarca Valentí Puig en el seu editorial. Per tant, aquest número inclou dues reflexions de fons de Luis Alberto de Cuenca i Antoni Puigverd -que es poden seguir en vídeo en l’edició digital de la revista-, així com aportacions del propi Puig, de José Enrique Ruiz-Domènec, Francesc Cabana, Josep Maria Muñoz i Lluís Bassets.
Dossier. Una visita al MNAC
Aquest nou número de F. La Revista del Foment convida el lector a fer una visita excepcional al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) de la mà de l’antiquari i historiador de l’art Artur Ramon. A “Dues hores al MNAC” el que transcorre és un llarg recorregut de civilització encarnada en la realitat simbòlica de Catalunya. En imaginar un recorregut de dues hores amb un visitant que mai no ha entrat al MNAC, la selecció és generosa i precisa: als antípodes del que alguns anomenen la modernitat amnèsica, en dues hores de MNAC pretén poder apreciar millor el gran art i alhora entendrer molt més el que aquest museu substancial representa en la generació estètica de Catalunya.
D’altra banda, a la secció Temes de Demà, s’iclou una entrevista amb David Rieff, autor d’alguns dels assajos més incisius dels últims temps, com Un llit per a una nit, sobre l’humanitarisme en crisi, i un assaig especialment perspicaç, Contra la memòria, en què l’autor explora els avantatges paradoxals de l’oblit després de la tragèdia. Diu Rieff: “Als turons de Bòsnia vaig aprendre a odiar, però sobretot a témer, la memòria històrica col·lectiva”. Per a F, recapitula els conflictes més sagnants del nou segle, amb profunditat i una especial visió intel·lectual transatlàntica. També a Temes de Demà, Miguel Ángel Noceda planteja singularment el futur del periodisme econòmic en un món de canvis inaudits.
Després de la carta des de Mèxic DF a càrrec de la periodista influent que és Malena Mijares, directora de la revista mexicana Este País, entrem a Arts & Co amb una bateria de temes i tonalitats que van des d’una entrevista amb el magnífic Juan Marsé -entrevista de la qual es pot veure un extracte en vídeo en l’edició digital-, directe sempre com un ganxo d’esquerra, fins al perfil de l’aparatós Houellebecq, passant per la passió del jazz a Barcelona, els set-cents anys de Ramon Llull, o un viatge grec d’Imma Monsó. A la pàgina “D’autor”, tenim la firma de la gran escriptora uruguaiana Ida Vitale, aquest any premi Reina Sofia de Poesia Iberoamericana.
Nova etapa. Història 2.141
La històrica publicació periòdica de Foment del Treball –que té l’origen a l’any 1849- va obrir el setembre de 2014 una nova etapa que, sota la capçalera F. La revista de Foment, es lliga a la tradició europea de revistes de pensament. El número 2.141 va ser el primer de la nova etapa perquè va donar continuïtat històrica a una publicació que comença l’any 1849 (aleshores un diari anomenat El bien público) i que neix des de la iniciativa empresarial. Foment del Treball vol, amb aquesta publicació, contribuir a la tradició europea de revistes de pensament amb un projecte editorial obert i plural, viver d’idees, que tracta de satisfer les ganes de saber i entendre en un moment clau de transformació social, política i econòmica.
Aquest primer número de la nova etapa va enllaçar, com a gran tema monogràfic, la post crisi europea amb els fets de 1914 que van canviar Europa i el món la Primera Gran Guerra. Amb la participació d’autors de prestigi com Ignacio Vidal-Folch, José M. de Areilza, Lluís Foix, Carme Riera, Xavier Pla, Maricel Chavarría, Xavier Cubeles o Marc Bassets.
Comments are closed.