- En molts casos, el contribuent haurà de liquidar el seu patrimoni per poder pagar l’Impost sobre el Patrimoni.
El president de CEOE, Antonio Garamendi, juntament amb el vicepresident de CEOE i president de Foment del Treball, Josep Sánchez-Llibre, i el vicepresident de CEOE, Íñigo Fernández de Mesa, es reuneixen aquest dimecres, 10 de febrer, amb el Defensor del Poble, Francisco M. Fernández Marugán, per a instar-li que interposi un recursos d’inconstitucionalitat contra l’article 66 de la Llei de Pressupostos Generals de l’Estat de 2021, en el qual s’eleva el tipus marginal màxim de l’Impost de Patrimoni, del 2,5% al 3,5%, i s’atorga caràcter indefinit al tribut.
En aquesta reunió, es farà lliurament d’un escrit al Defensor del Poble que ha estat subscrit pels presidents de les organitzacions territorials d’àmbit autonòmic de CEOE i avalat per la Junta Directiva de la Confederació.
Des de CEOE es ve reclamant un debat en profunditat sobre el sistema fiscal espanyol amb la finalitat que serveixi per a incentivar el desenvolupament econòmic a través d’una fiscalitat competitiva per a les empreses espanyoles i per a les famílies. Això és, per a aconseguir que el sistema impositiu sigui una palanca per a la creació de riquesa, d’ocupació i, en conseqüència, per a la generació de majors ingressos públics.
No obstant això, lluny d’aquest enfocament, en l’actual entorn de tipus d’interès 0 o negatius, rendiments patrimonials reals moderats o de pèrdues significatives provocades per la crisi del COVID-19, un tipus marginal màxim de l’Impost sobre el Patrimoni –tributo que a més no existeix en cap altre país de la UE– del 3,5% és distorsionador i confiscatori i, per tant, inconstitucional.
Segons la recent jurisprudència del Tribunal Constitucional, així s’entén quan un impost sotmet a tributació manifestacions irreals, fictícies o inexistents de capacitat econòmica o bé quan amb el seu gravamen esgota la riquesa imposable, és a dir, fa falta liquidar la riquesa per a pagar l’impost.
En efecte, en molts casos, el contribuent haurà de liquidar el seu patrimoni –fins i tot a un valor de mercat inferior al taxat a efectes tributaris- per a poder pagar l’Impost sobre el Patrimoni, d’acord amb l’article de la Llei de PGE que es pretén recórrer.
En el moment actual, el rendiment que generarà un patrimoni subjecte està raonablement per sota del tipus impositiu, havent d’afegir-se, a més, que qualsevol rendiment d’aquest patrimoni ja haurà tributat prèviament per IRPF.
Per això, es considera que en aquest cas existeix un supòsit d’inconstitucionalitat que penalitza l’estalvi, la inversió, la productivitat i el creixement econòmic.
És per això que les organitzacions empresarials de tota Espanya demanem empara del Defensor del Poble en el marc de les actuacions que té aquesta important figura com a encarregat de defensar els nostres drets, vetllant, en aquest cas en particular, per la justícia del sistema tributari.
Comments are closed.