Foment del Treball constata que els indicadors d’activitat més recents apunten a la consolidació de la recuperació a Espanya i Catalunya, amb l’impuls de la demanda interna i les millores al mercat laboral. A més, es constata que el canvi de tendència cap a una pauta de creixement de l’activitat econòmica es produeix un trimestre abans a Catalunya que en el conjunt de l’economia espanyola. Alhora, a diferència del global d’Espanya, tant la demanda interna com el saldo exterior han augmentat a Catalunya.
En l’
Informe de Conjuntura corresponent al mes de juliol de 2014, Foment plasma que, durant el segon trimestre de l’any, les perspectives de recuperació i creixement econòmic es mantenen, principalment per a les economies avançades, i en particular per a l’economia europea, encara que amb diferents matisos entre països. En aquest context, és d’especial importància la contundent intervenció per part del BCE que ha deixat els tipus d’interès de referència en mínims històrics. A més, són rellevants les mesures de caràcter extraordinari amb la finalitat de fomentar el crèdit cap a l’economia real i millorar el funcionament del mecanisme de transmissió de la política monetària. Tot això permet que la devaluació interna duta a terme per les diferents economies de la Zona Euro sigui més beneficiosa.
Millora dels desequilibris macroeconòmics
Durant el primer trimestre de l’any, l’economia de la Zona Euro i de la Unió Europea van créixer novament amb una important contribució al creixement del PIB de la demanda interna, mentre que des del punt de vista sectorial, destaca l’increment, per segon trimestre consecutiu, de la indústria, i especialment de la indústria de la manufactura. No obstant això, l’evolució de les economies continua sent dispar, en la mesura que algunes mantenen el to positiu i unes altres semblen tenir més dificultats per reprendre una senda de creixement sostingut. Països com Alemanya o Regne Unit creixen a bon ritme, mentre que altres economies, com l’espanyola, ho fan encara que per sota de la mitjana europea i unes altres com França, Itàlia o Portugal no presenten registres positius aquest trimestre.
El PIB espanyol va tornar a augmentar en relació al quart trimestre de l’any passat i, en termes anuals, el nivell d’activitat econòmica va avançar per primera vegada des del segon trimestre de 2011. La contribució de la demanda exterior al creixement del PIB s’ha reduït novament, aquesta vegada amb una aportació negativa, mentre que la demanda nacional va tenir una aportació positiva, la qual cosa representa un canvi de tendència en relació al trimestre anterior i ha estat la causa l’evolució positiva del PIB.
Comments are closed.