- És importantíssim que el Govern reprengui les negociacions amb els Governs de França i Portugal per posar en marxa la construcció d’aquesta infraestructura que representaria la connexió d’Espanya amb el sud d’Europa, afirma Josep Sánchez Llibre.
- Les connexions gasistes amb el nord d’Àfrica i les plantes de regasificació de què disposa Espanya ens permetrien ser el hub gasista del sud d’Europa i ajudar en la diversificació de fonts d’origen del gas natural que consumeix Europa.
- Sánchez Llibre manifesta al president del Govern, Pedro Sánchez que comptarà amb el suport de l’empresariat català per a la reactivació d’aquest projecte vital, avui més que mai, per a la seguretat de subministrament i la competitivitat energètica de la UE.
En declaracions als mitjans de comunicació en una pausa del Congrés Faconauto celebrat a Madrid, el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha explicat que “es tracta de reactivar un projecte acordat l’any 2013 pels Governs d’Espanya, de França i de Portugal perquè aquesta interconnexió fos possible”. En el 2018 es va paralitzar el projecte per motius de preu i de competència. El president de Foment ha assenyalat que “en aquests moments per tenir la menor dependència de Rússia -el 50% del consum europeu- és importantíssim que el Govern reprengui les negociacions amb els Governs de França i de Portugal per a posar en marxa la construcció d’aquesta infraestructura que representaria la connexió gasista d’Espanya amb el Sud d’Europa”. Són 200 quilómetros que van des d’Hostalric a la frontera i de la frontera al punt de connexió a França.
Sánchez Llibre ha explicat, a més, que a Espanya es troben les més importants infraestructures de regasificació que hi ha en el sud d’Europa. “Tenim concretament 6 infraestructures de regasificació a Espanya, més una que està a Portugal, la qual cosa pot subministrar una gran quantitat de milers de milions de metres cúbics”. I ha afegit que “esperem que aquestes consideracions que fem els empresaris catalans, des de la indústria catalana, es tinguin en compte, i que la construcció es pugui iniciar ràpidament.”
La carta enviada pel president de patronal catalana al president del Govern, Pedro Sánchez, expressa en primer lloc la “màxima repulsa a la invasió d’Ucraïna per part de la Federació Russa” i la solidaritat de Foment amb “el dolor i sofriment que aquesta acció bèl·lica està causant en la població i en la societat ucraïnesa”. En aquest sentit, Foment exposa el seu suport a les mesures que tant el Govern, en coordinació amb els nostres socis europeus i altres aliats, està realitzant per “posar fi a aquesta barbàrie que no té cap justificació ni cap raó de ser”.
Ja que la dependència energètica del petroli i gas rus és molt considerable per a la Unió Europea, i extremadament en alguns països com Alemanya o Itàlia, Sánchez Llibre remarca que “dependre menys del subministrament rus és una prioritat geoestratègica i econòmica, i seria una arma per poder frenar l’expansionisme rus”.
Per aquest motiu, el president de Foment apunta que Espanya està en aquests moments en una posició privilegiada per ajudar la UE a modificar aquesta dependència energètica de Rússia. I remarca que “les connexions gasistes amb el nord d’Àfrica i les plantes de regasificació de què disposa Espanya ens permetrien ser el hub gasista del sud d’Europa i ajudar en la diversificació de fonts d’origen del gas natural que consumeix Europa”.
Sánchez Llibre subratlla que “és important desenvolupar més connexions energètiques entre Espanya i França” i sol·licita al president del Govern, Pedro Sánchez, que “el Govern espanyol reactivi el projecte de connexió STEP (South Transit East Pyrenees) entre Espanya i França, més conegut com MIDCAT” que “en aquests moments té un sentit geoestratègic i una viabilitat econòmica fora de tot dubte.
Finalment, el president de Foment afirma al president del Govern que podrà comptar amb tot el suport de l’empresariat català en la reactivació d’aquest projecte vital, avui més que mai, per a la seguretat de subministrament i la competitivitat energètica de la UE.
Comments are closed.