- Sessió que ha comptat amb la participació d’Inma Puig, Consultora d’empreses i mentora de Human Age Institute, Carlen Ventós, conseller delegat de Lucta i Antonio Gassó, conseller delegat de GAES.
- Cal destacar la diferencia entre gestió i propietat, transmetre els valors, la globalització, digitalització, adaptar-se als canvis i atraure talent.
- Ha fet la cloenda de la sessió Carmen López, directora de Grans Comptes d’Experis, empresa patrocinadora del cicle de seminaris sobre emprenedoria de Foment
- Es pot seguir tota la informació actualitzada del cicle i el desenvolupament en directe de les jornades al perfil de twitter @FomentEmpren i a través del hashtag #reinventat
L’empresa familiar ha afrontat els últims anys la conjuntura econòmica de manera diferent: lluitant no només per tirar endavant un negoci sinó prioritzant la permanència d’un projecte que convergeix l’àmbit vital i l’empresarial.
Propietat, família i gestió són els tres aspectes que han destacat els ponents que han participat a la taula rodona i on s’ha remarcat la importància de transmetre amb èxit els valors que han fet competitiva l’empresa durant les diferents generacions.
És per això que Foment del Treball, a través del seu cicle de seminaris Reinventa’t: transforma i crea, i amb el suport d’Experis, ha dedicat una sessió a comprendre els aspectes més rellevants d’aquesta tipologia d’empreses, debatent sobre els reptes, oportunitats i la gestió de les emocions en les empreses familiars. Ha moderat la sessió Maria Mora, directora de l’Oficina de Creació d’Empreses de Foment del Treball.
Inma Puig, consultora d’empreses i mentora de de l’àrea Equips Compromesos de Human Age Institute ha exposat la seva experiència destacant tres àmbits clau en les empreses familiars: els fills, la successió-herències i els sobrevinguts o polítics. La gestió dels conflictes i les emocions és un aspecte clau en aquesta tipologia d’empreses. Igualment ha posat èmfasi en el valor del reconeixement, que és gratuït, crea addicció i provoca grans resultats Cal també assenyalar la importància dels “històrics” en aquestes empreses ja que al final ells han estat la essència de l’empresa al llarg del temps.
Carles Ventós, conseller delegat de Lucta, empresa del 49 plenament internacionalitzada, ha posat l’accent en els reptes que té una empresa familiar: “Cal combinar els avantatges de les familiars i les no familiars”. I ha destacat la diferencia entre gestió i propietat, transmetre els valors, la globalització, digitalització, adaptar-se als canvis i atraure talent. Com a valors ha assenyalat la qualitat, generositat, cultura de l’esforç i la visió a llarg termini. Al final l’empresa ha de tenir identitat pròpia que transcendeixi el fundador.
Antonio Gassó, conseller delegat de GAES ha exposat que el secret de les empreses familiars és la comunicació i la paciència. En relació a la necessitat de tenir un protocol familiar Gassó ha manifestat que les empreses amb gran volum i trajectòria ja tenen estipulats uns pactes però que al final s’ha d’abordar com a teràpia de prevenció a l’hora d’encarar la successió. També ha remarcat que la companyia esta obrint noves etapes plantejant-se internacionalitzar-se a quatre nous països.
Per últim, s’ha obert el debat amb la dita popular “L’avi crea l’empresa, el fill la manté i el nét la destrossa” un mite? Imma Puig ha indicat que això únicament es cert en un 19% dels casos i preguntant a l’audiència ha afirmat: quantes empreses no familiars coneixeu que hagin sobreviscut més de 90 anys?
Carmen López, directora de Grans Comptes d’Experis ha tancat la sessió remarcant la importància que les persones estiguin alineades amb els valors de l’empresa per tal d’involucrar-se i comprometre’s més en la seva trajectòria i creixement.
Comments are closed.