- Foment del Treball mostra al Govern la seva màxima complicitat, però insisteix en mesures extraordinàries i temporals per a suspendre la liquidació d’impostos (IVA, IRPF i Societats) per a injectar liquiditat, evitar el tancament de més empreses i l’increment de l’atur.
- Les dades d’atur i afiliació a la Seguretat Social no inclouen els ERTE, la qual cosa reflecteix l’èxit d’algunes de les mesures aprovades perquè preserven l’ocupació i permetran que quan se superi la pandèmia continuïn en activolas empreses i l’ocupación.
- La recuperació serà més ràpida si s’evita el tancament d’empreses i per a això és imprescindible la liquiditat, amb les mesures fiscals que ja han aprovat 22 estats membres de la Unió Europea.
La caiguda històrica d’afiliats a la Seguretat Social –Espanya ha perdut gairebé 900.000 afiliats- i l’increment de l’atur registrat –ha augmentat en 302.000 persones el mes de març- confirma la necessitat i urgència de noves mesures que injectin liquiditat a les empreses, per salvar-les i frenar la pèrdua de l’ocupació. Per això Foment del Treball insisteix en demanar al Govern des d’una posició constructiva, de màxima complicitat i compartint la dificultat d’aquestes setmanes, l’adopció urgent de noves mesures extraordinàries i temporals de caràcter fiscal com, per exemple, la suspensió del pagament de tributs –IVA, IRPF i Impost de Societats– durant les setmanes en què es prolongui la crisi sanitària pel COVID 19,que ha frenat en sec l’activitat econòmica, el consum i, per tant, la facturació.
El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, insisteix en aquesta reclamació per protegir a les empreses i salvar l’ocupació. “És l’única recepta possible -recorda Sánchez Llibre- per aconseguir que, una vegada superada la pandèmia, la recuperació sigui ràpida. Recorda que la gran majoria de països europeus -22 fins ara- han estès els terminis per al compliment de les obligacions tributàries. Mentre a Espanya únicament s’han ajornat fins a 30.000 € i només per a determinades pimes, els imports a ingressar resultants de les properes autoliquidacions, en els principals països europeus han estès els terminis per al compliment de les obligacions tributàries per al conjunt de les empreses, uns ampliant els terminis de presentació dels impostos, i uns altres, el pagament d’aquests.
També la immensa majoria de les comunitats autònomes han ampliat terminis de presentació d’autoliquidacions de pagaments d’impostos en l’àmbit d’aplicació dels seus tributs propis i els impostos cedits (Transmissions Patrimonials, Successions i Donacions, Actes Jurídic Documentats i Tributs sobre el Joc).
Les dades d’atur i afiliació a la Seguretat Social no inclouen els ERTE, la qual cosa reflecteix l’èxit d’algunes de les mesures aprovades perquè preserven l’ocupació i permetran que quan se superi la pandèmia continuïn en actiu les empreses i l’ocupació. De la mateixa manera, no es comptabilitzen els treballadors que compten amb un permís retribuït i que, encara que recuperable -si es mantingués la demanda i l’activitat en el futur-, ara costegen directament les empreses amb el pagament del salari. De manera que es perjudica la liquiditat, si bé se salva l’ocupació.
Catalunya
L’atur registrat a Catalunya creix en 21.833 persones al març fins a les 417.047 persones, un creixement del 5,52%. La crisi del coronavirus ha incrementat l’atur un 5,52% aquest març, la qual cosa suposa un augment de 31.833 persones en relació al mes anterior, fins a les 417.047, segons va informar aquest dijous el Ministeri de Treball . En comparació amb el mateix mes de 2019, el nombre d’aturats ha crescut en 21.307 persones, un 5,38% més. La xifra més alta d’atur registrat fins ara en els últims anys correspon al febrer de 2013, amb 665.176 aturats. En el conjunt de l’Estat, l’atur va augmentar un 9,31% al març en relació a febrer i la xifra d’aturats es va situar en 3.548.312, la qual cosa suposa un increment de 302.265 treballadors sense treball.
Comments are closed.