Foment del Treball lamenta que no s’hagi pogut aprovar un acord entre el Regne Unit i la Unió Europea que permetés continuar amb les relacions econòmiques que les empreses catalanes tenen amb les britàniques i els seus ciutadans i viceversa. La portaveu de Foment del Treball, Virginia Guinda, s’ha pronunciat sobre els riscos del Brexit, i confirma la “necessitat de preparar-se davant l’eventualitat d’un Brexit dur i revisar i aplicar els protocols que les empreses necessitin per afrontar la situació”.
En aquest sentit, participa del pronunciament de BusinessEurope, a través del seu director general: “que no hi hagi acord és absolutament inacceptable per a la comunitat empresarial europea ja que crearà caos i desordre que ha de ser evitat”, per la qual cosa demana al Regne Unit un pla d’acció creïble, alhora, que preventivament les empreses han d’aplicar protocols davant de l’escenari del no acord, i insta les parts a aprofundir en el diàleg, i centrar-se en aquells àmbits més essencials (medicaments, infraestructures duanes, … ).
Per això, i davant l’expiració pròxima del termini, el 29 de març, s’anuncia, excepte pròrroga del mateix, el pitjor escenari del Brexit: en no tenir un acord que hagués fixat les relacions entre la UE i Regne Unit, i per tant, a efectes econòmics, serà la relació que pugui tenir la UE amb qualsevol país de l’Organització Mundial del Comerç.
La Unió Europea és i ha estat un projecte de col·laboració intensa, tant política com econòmica, de manera que la sortida del Regne Unit en aquestes condicions, per voluntat del Parlament Britànic, en aplicació de la seva sobirania plena, suposa també una ferida a l’aposta europea d’una cooperació econòmica i política intensa, encara que sigui des de fora del si de la UE.
Sobre els efectes de l’Brexit, ja al juliol de 2016, Foment del Treball va realitzar l’estudi “Brexit: possibles impacte de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea, escenaris de negociació i del procediment“, en el qual de forma succinta es destaquen els impactes econòmics que tant per al Regne Unit, com per a la UE podria tenir la sortida del RU de la UE. Els escenaris mostrats explicitaven les diferents possibilitats dels acords o tractats de relacions entre el Regne Unit i la UE, destacant en totes les anàlisis que el pitjor escenari era la falta d’un acord, ja siguin per autors dels mateixos organismes europeus o britànics.
Derivat del referèndum realitzat el 23 de juny de 2016 i del seu resultat, el Govern Britànic el 29 de març de 2017 va demanar, d’acord amb l’article 50 dels Tractats fundacionals seva sortida; establint-se el termini de dos anys per realitzar un acord de relació entre RU i UE, que està contemplat en el mateix art.50. El Brexit era una realitat, amb un termini de caducitat de dos anys -prorrogable- pel qual es donava els efectes del mateix i permetia durant aquest període negociar el nou àmbit de relacions, que pròximament venç. Ja en l’estudi realitzat per Foment el Treball al juliol de 2016 es mostrava aquesta preocupació, per això s’espera que tingués una sortida pactada en benefici tant del RU com de la UE.
A través del procés negociador es va arribar a un acord, que va estar liderat pel negociador Michel Barnier que va ser ratificat pel Consell Europeu del 25 de novembre del 2018, i que havia de ser ratificat pel Parlament Britànic, el qual el 15 de gener de 2019 ha rebutjat el mateix per 432 vots en contra i 202 a favor.
Davant d’aquest escenari, en principi no desitjat, però amb una alta probabilitat que es produeixi, fa que tot tipus de relacions, ja siguin econòmiques, comercials, financeres o empresarials s’hagin d’adaptar a un escenari de no acord, que suposa unes traves importants tant per la realització de serveis i de béns, com per al moviment de capitals i persones, que afectarà de manera diferenciada a les empreses catalanes en funció de les seves relacions amb el país britànic, davant el qual cal adoptar el protocol d’actuació empresarial que cada empresa hagi elaborat davant aquesta eventualidad.
Comments are closed.