- La inflació puja al 5,8% a la Unió Europea, menys que a Espanya.
L’IPC del mes de febrer registra una variació anual de 7,6% en el conjunt d’Espanya —un punt i mig més que en el mes anterior— i de 7,4% a Catalunya (5,9% al gener).
Al febrer de 2021 l’IPC era de 0,0% a Espanya i de -0,1% a Catalunya, mentre que la subjacent se situava en el 0,3%.
Com a principal influència a l’alça en la variació anual, destaquen els grups d’habitatge (electricitat), transport (carburants i lubrificants per a vehicles personals), i aliments i begudes no alcohòliques (llegums i hortalisses, llet, formatge i ous, i pa i cereals).
Així mateix, la variació mensual per al conjunt d’Espanya, és a dir, de febrer respecte a gener, registra un augment de 0,8%.
D’altra banda, la inflació subjacent (índex general sense aliments no elaborats ni productes energètics) se situa en el 3,0% al febrer; sis dècimes més que al gener.
La inflació puja al 5,8% a la Unió Europea, menys que a Espanya
L’IPCA anual per a Espanya del mes de febrer és de 7,6%, enfront del 6,2% del mes de gener. A la Unió Europea, l’IPCA augmenta fins al 5,8%.
És important assenyalar que el diferencial d’inflació amb Europa és positiu des del mes d’abril del 2021. Un diferencial positiu respecte als principals socis comercials d’Espanya i Catalunya significa una pèrdua de competitivitat en termes relatius.
El BCE estima una inflació elevada pel 2022 però manté els tipus de referència
En la seva reunió del 10 de març, el Consell de Govern del BCE ha comunicat que “assegurarà unes condicions de liquiditat adequades i implementarà les sancions acordades per la Unió Europea i els Governs europeus”.
Així mateix, sobre el programa de compres d’actius APP ha afirmat que les compres netes mensuals tindran un import de 40.000 milions d’euros a l’abril, 30.000 milions d’euros al maig i 20.000 milions d’euros al juny. El calibratge de les compres netes per al tercer trimestre dependrà de les dades i les perspectives, i en aquest cas, el Consell de Govern conclourà les compres netes d’actius en el marc de l’APP en el tercer trimestre.
D’altra banda, es posarà fi a les compres netes d’actius en el marc del *PEPP a final de març de 2022.
Quant als tipus d’interès oficials, es mantindran sense variació i “qualsevol ajust dels tipus d’interès oficials del BCE tindrà lloc transcorregut algun temps des del final de les nostres compres netes en el marc de l’APP i serà gradual”.
D’acord amb les projeccions macroeconòmiques del BCE, la guerra a Ucraïna ha provocat nous pics en els preus de l’energia, la qual cosa mantindrà la inflació general molt alta en els pròxims mesos. A partir de llavors, es preveu que la inflació retrocedeixi cap a l’objectiu (2%). S’estima una inflació de 5,1% en 2022, 2,1% en 2023 i 1,9% en 2024.
La perspectiva de creixement s’ha afeblit i s’ha tornat més incerta a mesura que la guerra eleva els preus de l’energia, redueix la confiança i afecta el comerç. Així i tot, l’economia hauria de continuar creixent. El BCE preveu que el PIB real creixi un 3,7% en 2022, un 2,8% en 2023 i un 1,6% en 2024.
Comments are closed.