El Segrià desbanca el Baix Llobregat en la tercera posició
El Segrià culmina dos anys de millora i se situa en tercera posició. Aquesta comarca és el primer cop que es posa al capdavant de la classificació, ja que el seu rang ha estat en edicions anteriors entre la 5a i 7a posició. Amb tot, és fruit de la millora ja registrada l’any passat. Les bases de la seva competitivitat es fonamenten en una combinació de diversos factors: la disponibilitat de sòl, la qualificació dels recursos humans i els serveis de suport a l’activitat productiva.
El Tarragonès s’ha mantingut en la quarta posició i el Baix Llobregat, en cinquena. Aquest és el pitjor registre del Baix Llobregat des que es va revisar el model, l’any 2009. La pèrdua de dues posicions en part es deu a la millora competitiva del Segrià, però sobretot a la baixa puntuació que obté en l’índex com a conseqüència de l’empitjorament en diversos del indicadors analitzats. La comarca, per tant, es despenja per primer cop del top tres en el rànquing. El Gironès, que manté la sisena posició, tanca el grup de comarques més competitives.
Sobre l’Índex ADEPG
L’Índex de Competitivitat Territorial és un referent per a l’anàlisi econòmica del país, atès que es basa en una metodologia molt evolucionada que conjuga fins a 45 indicadors, estadístics o quantitatius. Aquests indicadors s’agrupen en dos àmbits d’estudi: sostenibilitat i competitivitat, dels quals se’n desprenen 10 factors evolutius.
Amb aquest quadre metodològic, amb les corresponents ponderacions, es sotmeten a observació cadascuna de les 41 comarques catalanes. Com a conseqüència, s’estableix un rànquing comarcal de competitivitat que cada any presenta novetats, en funció dels esforços o de les millores que s’implementen en cadascun dels territoris, de manera que també es mostren les febleses i els dèficits de cadascuna de les comarques.
Amb la publicació d’enguany, es compleixen 11 edicions des que l’índex ADEPG es va publicar per primer cop, l’any 2003, i es consolida com un dels instruments de referència en l’anàlisi de la competitivitat de les comarques catalanes. Des del seus inicis ha comptat amb l’assistència tècnica de la consultora Actíva Prospect, que s’ha encarregat del seu disseny i actualitzacions posteriors.
L’Índex ADEPG rep la col·laboració de CaixaBank i el suport de La Diputació de Barcelona i Node Garraf.
Comments are closed.