- La jornada sobre Novetats de la Mobile World Congress 2018 ha estat coorganitzada pels espais de debat de Foment del Treball: Innovació Competitiva i Emprèn Empresa.
- S’ha comptat amb la participació del CEO del Mobile World Capital Barcelona, Carles Grau; el director executiu de 4YFN, Esteban Redolfi; el president de la Comissió d’Innovació, Ernest Quingles, i el president de la Comissió d’Emprenedoria, Eloi Palà, que han donat la benvinguda a l’acte.
- L’evolució de les sessions i els temes de debat d’Innovació Competitiva i Emprèn Empresa es poden seguir a través dels seus respectius comptes: @icompetitivai @FomentUP
La celebració del Mobile World Congress i del 4 Years From Now que està tenint lloc a Barcelona durant aquesta setmana ha fet especialment oportuna la compareixença dels seus principals dirigents per explicar les novetats d’enguany dels dos esdeveniments tecnològics, en una jornada celebrada a Foment del Treball. De la mà del CEO del MWC, Carles Grau, s’ha ressaltat un dels futurs objectius de la capital catalana de liderar la implantació del 5G, enfortint encara més el caràcter innovador i emprenedor de la ciutat. Mentre que el director executiu de 4YFN, Esteban Redolfi, ha presentat els principals resultats del tercer Informe Startup Ecosystem Overviwe 2018, que situa Barcelona entre els cinc principals hubs tecnològics europeus, únicament per darrera de Londres, París, Berlín i Dublín.
En consonància amb el discurs dels dos ponents, el president de la Comissió d’Innovació de Foment, Ernest Quingles, ha reiterat la fantàstica oportunitat que es presenta per a la ciutat: “Pot ser el món de les grans companyies de l’IBEX 35 se’ns ha escapat, però Barcelona està a temps de convertir-se en la capital de les stratups i la innovació, fet que enfortiria l’economia del territori i generaria més valor per a tot el seu entorn”, reivindica Quingles.
El president de la comissió d’emprenedoria, Eloi Palà, ha posat en relleu la relació cada cop més estreta entre innovació i emprenedoria, “són dos cares de la mateixa moneda i aquesta tendència és cada cop més visible”. També ha volgut destacar l’ampli ventall de possibilitats que ofereix la ciutat per impulsar nous negocis: “No podem perdre aquesta capacitat d’empenta que té Barcelona. 5G és disrupció i disrupció és oportunitat, oportunitat de crear empreses o reinventar-les”.
El CEO de la Mobile, Carles Grau, en l’inici de la seva intervenció, ha expressat el seu desig de seguir superant records quantitatius i qualitatius amb aquesta nova edició del congrés, amb la qual espera superar els 180.000 assistents de l’any passat i els més de 6.000 CEO’s de companyies de nivell mundial. “Enguany ja comptem amb més de 4.000 periodistes internacionals acreditats, 13.000 llocs de treball temporals creats, i el que està clar és que el Mobile ha consolidat Barcelona com un punt de trobada entre directius del sector tecnològic”.
Projecte 5GBarcelona
La tecnologia 5G acapara gran part del protagonisme en el congrés d’aquest any. Experts i gurus digitals auguren que suposarà un salt evolutiu molt rellevant, equiparable al pas de la telefonia analògica a la mòbil. Àsia i els Estats Units han començat la carrera fa mesos, explica Grau, però “la gran batalla no serà tecnològica, estarà al voltant dels escenaris d’ús que es presentin i que permetin identificar com reduir costos o generar nous ingressos, a més de mesurar i analitzar l’impacte econòmic i les oportunitats per a tots els sectors”.
Amb l’objectiu de crear aquest entorn on implementar solucions 5G, des de la Fundació Mobile World Capital Barcelona conjuntament amb l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, la Fundació i2CAT, el CTTC, la UPC i Atos s’ha posat en marxa la iniciativa 5GBarcelona:
“Aquest projecte pretén fer de Barcelona un laboratori 5G obert i neutral que, més enllà del desenvolupament pur d’infraestructures, plantegi un escenari on testar, pilotar i validar serveis i tecnologies 5G. Alhora, aquesta iniciativa també ha de proporcionar un estímul per a l’ecosistema innovador existent a la ciutat, ajudar a captar inversió estrangera, impulsar startups tecnològiques i facilitar el desenvolupament d’un teixit empresarial propi”.
Segons Grau, el desplegament de serveis 5G podria generar 130.000M€ anuals i la creació de 2,3M llocs de treball a tot el continent europeu. Gràcies a 5GBarcelona, entre el 10% i el 15% d’aquestes magnituds repercutirien en el nostre entorn i situarien Barcelona com la tercera economia en 5G a nivell europeu.
Com a projecte de llarg recorregut que és, necessita ampliar progressivament el seu radi d’acció i sumar nous agents industrials a la iniciativa que permetin prototipar més solucions i aplicar-les a sectors específics de l’economia. “Esperem que vinguin companyies de l’IBEX 35 a pilotar projectes, no cal que tinguin la seu aquí, el que prima és que apostin per innovació industrial i que puguem atraure part dels llocs de treball i de l’activitat econòmica”.
Diverses àrees es dotaran de xarxes 5G com passeig de Gràcia, Fira Barcelona, CCCB, 22@, entre d’altres; amb l’objectiu que corporacions, emprenedors, proveïdors TIC i científics puguin aprofitar-ho i anticipar des de Barcelona el futur del que passarà amb els escenaris 5G en sectors de tota mena. “Analitzar quin impacte tenen aquests casos d’ús des de la perspectiva de millora de processos i de l’economia, fins a arribar a la creació d’experiències noves pel ciutadà”, explica Grau. El CEO de la Mobile dóna molts més detalls de la iniciativa en un article publicat recentment al magazine digital de Foment, The New Barcelona Post, titulat: El 5G i el futur de Barcelona.
La Unió Europea destinarà ens els propers mesos 700.000 milions d’euros per desplegar el 5G per les ciutats. “Barcelona ha de captar una part important d’aquests pilots i afortunadament presenta un conjunt d’elements que agregats la converteixen en una de les ciutats més idònies on ubicar aquests nous escenaris”, expressa Grau. D’una banda compte amb una potent comunitat científica, que té una presència massiva en els 37 projectes europeus de 5G que s’estan desenvolupant, amb 22 grups de recerca catalans involucrats. També cal destacar la bona salut del seu ecosistema innovador i emprenedor, que l’ha posicionat com al cinquè hub digital d’Europa. A més, té la capitalitat de la indústria del mòbil, amb el congrés i la fundació Mobile establerts a la ciutat. Totes aquestes distincions sumades a la implicació de companyies tractores, algunes multinacionals, que aposten per Barcelona com a laboratori d’innovació, converteixen la capital catalana en un pol d’atracció pel 5G.
Barcelona, capital de startups
Pel que fa al ‘germà petit’ del Mobile, 4 Years From Now, s’està convertint en un autèntic gegant, amb una evolució de 2.000 assistents a 20.000 l’any passat. En aquesta cinquena edició ja compten amb més de 650 startups, uns 700 inversors i 235 speakers. Es tracta d’un espai concebut perquè les startups es llueixin i trobin els recursos que els falten, explica el director executiu de 4YFN, Esteban Redolfi. “Connectem startups amb corporacions i inversors, i a la vegada és un espai d’inspiració per als grans gegants tecnològics que busquen la veritable innovació. Presentem el que serà més important en el congrés mòbil de l’any que ve”. Durant tres dies, els speakers més destacats exposen la seva visió en Big Data, Intel·ligència Artificial, Mahcine Learning, entre d’altres novetats digitals; oferint la part estratègica i no tècnica, per donar resposta a qüestions com quines són les solucions i cap a on anem.
Quant a l’Informe Startup Ecosystem Overviwe 2018, trobem una gran quantitat de dades que conformen una foto molt precisa de com es troba aquest sector a gener 2018 pel que fa a Espanya i Barcelona i en relació amb el conjunt de països i ciutats europees. En tot el territori espanyol hi ha un total de 3.258 startups, un 20% més respecte l’any passat. A més, Espanya és l’únic país d’Europa que compta amb dos hubs digitals, Barcelona i Madrid, en el top ten dels principals hubs europeus, rànquing extret a partir d’un total de 78 hubs.
Barcelona és on més startups s’hi congreguen dins el territori espanyol amb el 34% d’aquestes, i on, per conseqüència lògica, més inversió es percep destinada a fer-les créixer, el 58%. Un 54,6% de les startups ubicades a la ciutat comtal estan orientades a solucions mòbil, influència directa del congrés i la fundació Mobile. D’altra banda, l’informe també denota un canvi en el perfil de les startups barcelonines. Donat que creixen i maduren, es registren menys operacions financeres però les inversions són més quantioses. Aquest canvi també és degut a un accés a la inversió més fàcil perquè “els investors poder buscar partners locals per invertir en altres mercats que no siguin del seu domini”, argumenta Redolfi.
Com a la resta del territori espanyol, a Barcelona es detecta una deficiència en creació de talent, “ja que es crea però no a la velocitat requerida”. Tanmateix, Redolfi destaca que tenim bones excuses per atraure talent de fora:
“La capital catalana és la tercera ciutat europea més escollida pels funders per ubicar la seu de les seves startups, gràcies als costos assumibles que suposa emprendre a Barcelona, amb preus i salaris baixos, element al qual l’acompanya l’excel·lent qualitat de vida que ofereix la ciutat, i que ha permès posicionar-la en el rànquing internacional, The World’s Best Cities 2018, en vuitena posició”.
En definitiva, Redolfi considera que els resultats de l’informe avalen el potencial d’Espanya en l’àmbit de l’emprenedoria i posen punt i final a la creença durant anys estesa sobre la falta de capacitat emprenedora espanyola en contraposició a la dels anglosaxons. “Tenim el repte del talent per davant i hem de pensar en com donar fortalesa i solució a aquest tema. També cal agilitar els processos burocràtics necessaris per poder emprendre i dotar de més ajudes, però podem estar molt orgullosos de la increïble evolució que estem tenint i que s’està registrant”.
Innovació Competitiva de Foment del Treball
Foment del Treball, amb el cicle Innovació Competitiva, ofereix un calendari d’accions presencial dirigit al personal directiu i càrrecs intermedis de les empreses, per facilitar instruments per a la millora de la competitivitat i adaptació al canvi, incrementar el nivell de formació dels professionals de les empreses en l’àmbit de la innovació i les noves tecnologies i afavorir el networking entre les empreses per propiciar un entorn de confiança de cara a possibles col·laboracions.
En definitiva, Innovació Competitiva pretén aconseguir un entorn que ajudi a les empreses a millorar el seu nivell de competitivitat especialment en l’àmbit de la R+D+i, innovació i noves tecnologies, fent ús de les xarxes socials.
Empren Empresa de Foment del Treball
El cicle de seminaris relacionats amb el món emprenedor que ofereix l’espai Empren Empresa i que rep el nom, Reinventa’t: transforma i crea, es va consolidar durant el 2013 amb l’objectiu de facilitar espais de networking i intercanvi de coneixements entre els empresaris actuals i/o amb una trajectòria professional consolidada, i els nous emprenedors de la nostra societat. Totes les temàtiques es van plantejar amb vocació pràctica i incorporant un dinamisme que facilités el contacte i un debat obert i enriquidor entre els assistents.
El calendari anual de sessions permeten fomentar l’esperit emprenedor, vetllar per la percepció social de l’empresa i l’empresari i limitar i no estigmatitzar el fracàs, així com connectar l’experiència que atresoren els empresaris que formen part de Foment i els ponents que van participar en cada sessió amb la il·lusió de tots aquells emprenedors que volen tirar endavant projectes empresarials.
Comments are closed.