Amb la publicació del Reial Decret 56/2016 pel qual es transposa parcialment la Directiva europea d’eficiència energètica, que suposa l’obligació per a les grans empreses de realitzar auditories energètiques. Conèixer els detalls tècnics per al compliment de la norma així com la nova estratègia d’impuls d’Eficiència Energètica de la Generalitat de Catalunya, van centrar una sessió informativa del Fòrum Energia Empresa, celebrada a Foment del Treball.
La jornada va comptar amb la participació de la directora de l’Institut Català de l’Energia (ICAEN), Assumpta Farran; Joan Carles Tobias Martínez, director gerent de MARSAN; i Álvaro Pastor Peral, Responsable Tècnic de l’Àrea d’Eficiència Energètica de MARSAN.
|
Assumpta Farran va fer un repàs per l’evolució de les prioritats energètiques d’Europa i del propi ICAEN al llarg dels últims 25 anys, destacant que en els seus orígens ja contemplaven un gran impuls a l’eficiència energètica, la cogeneració i les renovables, que va permetre que Catalunya registri avanços notables en aquests àmbits. Aquest impuls ara ha de ser renovat a la llum de les noves directives comunitàries i dels ambiciosos objectius que la UE s’ha marcat per 2030. D’altra banda, va destacar que el nou sistema energètic català persegueix un nou eix social, a més del triple objectiu de la garantia de subministrament, la sostenibilitat econòmica i l’ambiental. Per Farran, “l’energia no pot prescindir del ciutadà”.
Entre els nous objectius estratègics de l’ICAEN, a més d’impulsar un canvi cultural en l’àmbit energètic, hi ha el de promoure la mobilitat elèctrica, amb l’impuls a les infraestructures pendents per fer possible la seva recàrrega a la carretera, i l’impuls a l’eficiència energètica tant en l’àmbit de l’edificació com en l’industrial, promovent models d’eficiència que serveixin realment per garantir estalvis.
Per a la directora de l’ICAEN, el sistema energètic català es troba davant molts reptes: “D’una banda, la dependència dels recursos energètics fòssils. D’altra, els impactes creixents de l’actual model energètic sobre el medi ambient i la salut: el canvi climàtic i la qualitat de l’aire a les grans ciutats “. D’aquí que, segons ella, la revolució energètica dels propers 20 anys passi per l’emmagatzematge d’energia elèctrica i la integració de les energies renovables, especialment en l’àmbit de la mobilitat.
Per la seva banda, Álvaro Pastor i Juan Carlos Tobies van explicar les implicacions que tenen les auditories energètiques obligatòries per a la gran empresa. Amb l’entrada en vigor el passat febrer de 2016 del Reial Decret 56/2016, s’estableix l’obligació de realitzar auditories energètiques per a les grans empreses, de més de 250 treballadors o més de 50 milions d’euros de volum de negoci.
Sobre com dur a terme aquesta auditoria, Pastor ha explicat que es comença per un procediment tècnic d’anàlisi de comportament i consum energètic, que comporta una avaluació energètica que es realitzarà amb eines de simulació, càlculs i estimacions, a partir de valors contrastats i dades de fabricants, entre d’altres. Aquesta avaluació s’ha d’adjuntar una valoració econòmica que inclogui una estimació de la inversió inicial, costos anuals d’operació i càlculs d’estalvi anuals. L’objectiu final serà la proposta de mesures d’estalvi energètic (MAE s) que siguin tècnica i econòmicament viables, a més de segures, des de la perspectiva de la prevenció de riscos.
Pastor també va indicar que cada 4 anys s’hauran de renovar les auditories energètiques i hauran de tenir un abast del 85% del consum total d’energia a les instal·lacions.
Per la seva banda, Juan Carlos Tobies va destacar que l’informe d’auditoria, acompanyat pel pla d’implementació associat, hauria de ser una eina de decisió per a la reducció de costos en les organitzacions, “independentment de les obligacions imposades per la legislació”.
En el torn de preguntes, va quedar clar que aquest pla d’implementació no suposa que l’empresa hagi de realitzar les inversions identificades en el mateix de forma obligatòria, si bé en les auditories energètiques futures es preveu una pregunta sobre les inversions realitzades en el període anterior.
Comments are closed.