- Foment del Treball recorda que el sector de l’automòbil genera 143.000 llocs de treball directes i indirectes, factura 23.800 milions d’euros i representa més del 10% del PIB a tota Catalunya.
- Foment confia que l’ Ajuntament demostri amb fets el seu suport a la industria i l’economia i, encara més, a un sector que és líder i que està fent la seva reconversió donant resposta als reptes mediambientals, de sostenibilitat i del mercat
- La reconversió és el camí iniciat fa anys perquè ho demana el mercat, el nous hàbits dels ciutadans, la digitalització, i els requeriments mediambientals per lluitar contra el canvi climàtic. Tot això s’està fent amb recursos per a la innovació i la formació, i el compromís amb el territori i amb als seus treballadors.
La pràctica totalitat dels agents econòmics de la ciutat de Barcelona i, en general, el món empresarial de la capital catalana han mostrat avui la seva decepció i frustració davant l’atac injustificat, en plena crisi econòmica, al sector de l’automòbil que és una indústria principal a la ciutat, que ocupa a 143.000 treballadors a tot Catalunya i que posiciona a la ciutat en un dels llocs de referència mundial en quant a la innovació i la mobilitat. La tinent d’alcalde d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz, ha dit avui que s’ha de treballar per evitar que la indústria del automòbil es reactivi una vegada es superi la pandèmia per el Covid-19.
El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, considera inadmissible un atac tan gratuït i sense fonament a un sector i unes empreses que són una referència de compromís i valors amb la ciutat. Només per mencionar les més grans –Seat i Nissan– es tracta de corporacions que participen directament del dinamisme de la ciutat, aportant recursos i coneixement i, com esta succeint en les últimes sis setmanes, mostren tots els principis de la generositat i la solidaritat.
Foment confia que l’Ajuntament demostri amb fets el seu suport a la industria i l’economia i, encara més, a un sector que és líder i que està fent la seva reconversió donant resposta als reptes mediambientals, de sostenibilitat i del mercat. En aquest sentit, cal recordar que el sector ha començat la seva reconversió ja fa uns anys amb una notable inversió i aposta ferma en la lluita contra el canvi climàtic.
En el cas de Seat, la planta principal ha reduït un 34% l’impacte ambiental des del 2010 a Martorell i té com objectiu arribar al 50% l’any 2025. A més, s’aposta per l’electrificació sempre que aquesta preservi els recursos naturals. També ha reconvertit la fàbrica per proveir de respiradors necessaris als hospitals durant la pandèmia del COVID 19. Respecte a Nissan,l’altra fàbrica més important del sector a Catalunya, abans de la crisi, ja funcionava només al 25% i ara s’enfronta a greus problemes de continuïtat amb una vaga de treballadors perquè veuen perillar el seu futur més immediat.
En definitiva, la reconversió és el camí iniciat fa anys perquè ho demana el mercat, el nous hàbits dels ciutadans, la digitalització, i els requeriments mediambientals per lluitar contra el canvi climàtic. Tot això s’està fent amb recursos per a la innovació i a la formació, i el compromís amb el territori i amb els seus treballadors.
A més, i tal i com avui apunta Fecavem, la patronal catalana de l’automoció, precisament la mobilitat mecànica i privada ha estat vital per reforçar les mesures de seguretat i aïllament als països que estan superant la pandèmia. També per evitar els rebrots per coronavirus entre la comunitat. Així doncs, la intenció de compra d’un nou automòbil a la Xina s’ha disparat del 34%, abans de la crisi, al 66% actual.
Comments are closed.