L’Associació Empresarial de Publicitat ha protagonitzat avui una nova sessió del IV Congrés de Pimes de Catalunya que organitza Fepime Catalunya amb l’objectiu d’analitzar l’estat actual de la pime catalana i elaborar un memorial de propostes de millora que es lliurarà a les administracions.
El president de l’Associació, José Ángel Abancéns ha afirmat que el sector de la publicitat ha resultat molt perjudicat per la crisis provocada per la pandèmia. “La baixada de la inversió en publicitat durant el 2020 ha estat del 22% en el mercat general, tot i que hi ha sectors com l’energia, la neteja o l’esport que han pujat”.
En aquesta línia, el Sr. Abancéns ha explicat que el sector està molt atomitzat a Catalunya ja que un 96% de la facturació en publicitat es concentra a Barcelona mentre que Girona representa un 2%, Tarragona un 0,8% i Lleida un 0,5%.
Durant la seva intervenció, Raul Gilabert, membre junta directiva de l’Associació i General Manager d’Integrated Media + Creativity, s’ha mostrat optimista en la recuperació del sector de cara a finals d’any i el 2022. “Així com l’any passat moltes empreses van destinar la partida de publicitat a recuperar múscul financer, ara es comencen a posar en marxa plans de mitjans i campanyes que, tot i que no sabem quan es podran activar, ja demostren una certa recuperació”, ha assegurat.
Pel que fa a la digitalització, Gilabert ha defensat que no és la causa si no un efecte del fet que les empreses s’han adonat que necessiten conèixer els seus clients. “El Big Data és la capacitat de conèixer els teus clients, d’estructurar tota la informació que tens per poder-la analitzar. I aquest és un gran repte per implementar una correcta digitalització”. Així, moltes empreses ja no necessiten la figura de l’intermediador i es comuniquen directament amb els seus clients a través de canals digitals perquè coneixen els seus perfils i les seves necessitats.
Gilabert també ha destacat la importància de la internacionalització. Un repte que, lligat amb la digitalització i la creativitat, pot permetre a les empreses recuperar la quota de mercat perduda i alhora obrir-se nous camins en altres països.
Una altra de les preocupacions exposades és el poc valor que es dona a la creativitat. “La creativitat ha d’estar al centre de l’univers de qualsevol empresa que vulgui prosperar”, ha afirmat Gilabert. En aquesta línia ha exposat que els qui han d’apostar per la digitalització, la internacionalització i la creativitat són aquells que estan a l’equip directiu. “Les pimes han de fer autocrítica per veure si les persones que estan al càrrec de l’empresa estan preparades per fer front a allò que volen ser d’aquí a 5 anys. I en molts casos, cal un canvi generacional”.
Altres inquietuds que s’han posat damunt la taula són la polaritat del sector de la publicitat, amb empreses cada cop més tecnificades; la creixent consciència social, amb una audiència cada cop més compromesa o el blockchain com a eina de democratització dels ingressos a internet.
Les pimes, clau de la recuperació
El IV Congrés de la micro, petita i mitjana empresa de Catalunya 2021 finalitzarà el 15 de juny a la seu de Foment del Treball acompanyats pels principals actors econòmics de Catalunya. El congrés consta al voltant de 20 trobades amb 24 organitzacions territorials i sectorials de Catalunya.
La presidenta de Fepime, María Helena de Felipe, té l’objectiu d’establir un diàleg per abordar les preocupacions de les pimes en aquest context excepcional, així com, debatre sobre possibles accions que puguin facilitar una recuperació empresarial resilient, digital i sostenible. De fet, el lema de les trobades és “Resiliència, digitalització i sostenibilitat, les claus per a la recuperació de la pime catalana” i el propòsit és conèixer de primera mà la realitat i les necessitats de les pimes catalanes després d’un 2020 marcat pel pas de la pandèmia.
Sense dubtes, la Covid-19 no només ha saturat el sistema sanitari català, sinó que també ha condicionat l’activitat empresarial, derivant en una crisi econòmica que es continua allargant en el temps a causa de les mesures restrictives que els governs han anant aplicant amb l’objectiu d’evitar la propagació de la malaltia.
Les trobades a les diferents organitzacions estan programades com a sessions de treball per recollir les principals dificultats i reptes de les pimes en els diferents àmbits com pot ser, infraestructures, finançament, fiscalitat, innovació, internacionalització, relacions laborals, consum energètic, tràmits administratius, formació o competència deslleial, sempre des de la perspectiva de la pime.
Les conclusions de les sessions permetran redactar un document que reculli les principals inquietuds de cada sector i territori per millorar l’activitat empresarial.
Comments are closed.