- Les empreses i professionals dedicades al lobby a Catalunya podran adherir-se al codi de conducta d’APRI i beneficiar-se de la seva tasca formativa, divulgativa i social.
Foment del Treball, principal patronal de Catalunya, i l’Associació de Professionals de les Relacions Institucionals (APRI) han signat un conveni de col·laboració per promoure iniciatives conjuntes que reforcin l’exercici de le sevess funcions i activitats a Catalunya. Totes dues organitzacions promouran la professionalització, transparència, ètica i bones pràctiques de les relacions institucionals, assumptes públics i lobby a Catalunya, a través d’actes formatius i divulgatius.
Gràcies al Conveni, les empreses que formen part de Foment del Treball podran beneficiar-se d’un 30% de descompte de la quota associativa d’APRI, a fi que empreses i professionals dedicats al lobby a Catalunya s’adhereixin, a través de la seva pertinença a APRI, al codi de conducta de l’Associació i es puguin beneficiar de la seva labor formativa, divulgativa i social. APRI, associació fundada per lobbistes a Espanya fa catorze anys que promou els valors d’Ètica, Transparència, Responsabilitat i Integritat en les relacions institucionals, compta ja amb un delegat en la Junta Directiva, Ángel Mesado, Soci Fundador de 19N, que exercirà la representació a Catalunya.
La presidenta d’APRI, María Rosa Rotondo, va dir en l’acte de signatura que “amb l’acord APRI continuarà promulgant un model de professió basada en els valors de la transparència i integritat, a través de la representació d’interessos legítims a Catalunya, amb una important activitat econòmica i de lobby, i per aconseguir aquesta meta creiem que Foment és el millor aliat a Catalunya”.
D’altra banda, Josep Sánchez Llibre, President de Foment, va afirmar que “participem plenament de l’objectiu que proposa APRI per promoure la professionalització, formació, i les bones pràctiques en l’acompliment de les relacions institucionals, assumptes públics i lobby. Es tracta d’una funció important i essencial per a l’impuls de projectes empresarials, les inversions i, per tant, l’ocupació”.
Catalunya ha estat una de les Comunitats Autònomes pioneres en regular les relacions publicoprivades. El 2015 va aprovar la creació del primer registre de ‘lobbies’ en el qual han d’inscriure’s totes les entitats i persones que participin en l’elaboració i aplicació de les polítiques del Govern català. En 2017, així mateix, es crea i regula el registre de grups d’interès de l’Administració de la Generalitat de Catalunya, vàlid per a totes les institucions, habilitant també als ajuntaments de la comunitat a crear el seu propi registre. Aquest mateix any, a més es van aprovar normes d’organització del registre de grups d’interès del Parlament de Catalunya, a la inscripció del qual és necessària per poder establir contactes i relacions amb els diputats, els grups parlamentaris i els seus assessors i el personal del Parlament que exerceix funcions d’assessorament. En la seva obstinació de millorar la regulació de transparència, actualment al Govern de la Generalitat de Catalunya es desenvolupa un projecte normatiu per aprofundir en la transparència de l’activitat dels lobbies i el control democràtic.
Sobre APRI
Fundada l’any 2007 per professionals de les relacions institucionals i assumptes públics a Espanya, APRI va néixer per a cobrir un buit en la representació i associacionisme d’aquesta professió. El seu objectiu és fer de les relacions institucions i lobby una professió de reconegut prestigi i valor per a tota la societat i, especialment, per als responsables de tota mena d’organització, com a companyies, ONG o associacions empresarials. Una professió que serveixi com a nexe més eficaç entre els legítims interessos de la societat civil i les decisions d’interès general que prenen els decisores polítics i els restants poders públics de l’Administració Central i de les seves Comunitats Autònomes i Ajuntaments.
APRI compta amb més de 130 professionals i 10 organitzacions que advoquen per la normalització de l’activitat a través de la creació d’un registre de grups d’interès, similar al Registre de Transparència que ja existeix davant el Parlament i la Comissió Europea. APRI és, a més, fundador i membre de la Plataforma Europea d’Assumptes Públics (Public Affairs Community of Europe- PASTURA-) creada en el 2018 com a plataforma de totes les organitzacions nacionals de professionals d’assumptes públics europeus.
Comments are closed.