- Amb la seva ponència, ‘Un compromís per la ciutat metropolitana’, Balmón ha reflexionat sobre els grans reptes i oportunitats que s’obren amb la creació d’una regió metropolitana.
- El diàleg s’ha emmarcat en el cicle de conferències impulsat per RethinkBCN, ‘Fer metròpoli’, un seguit de conferències per on passaran els principals actors de la metròpoli de Barcelona.
RethinkBCN, òrgan de la Societat Barcelonina d’Estudis Econòmics i Socials de Foment del Treball, ha celebrat avui un nou diàleg en el marc del seu cicle de conferències ‘Fer metròpoli’ a la seu de Foment del Treball. Antonio Balmón, vicepresident executiu de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, ha estat el protagonista de la trobada amb la seva ponència ‘Un compromís per la ciutat metropolitana’. L’acte, presentat per Ángel Simon, president del Consell de Patrocinadors de la Societat Barcelonina d’Estudis Econòmics i Socials de Foment del Treball i president d’Agbar, ha estat conduït per la periodista Mònica Günther. En la xerrada, tots els participants han coincidit en la necessitat d’establir espais de diàleg i consens entre el sector públic i privat per a definir el millor full de ruta.
En el marc de la trobada, Antonio Balmón ha anunciat la creació d’un sistema integral de seguretat metropolitana amb la finalitat d’aconseguir la coordinació i cooperació entre tots els cossos policials dels municipis que integren l’àrea metropolitana. “El que necessitem és un sistema integrat que ens permeti determinar i compartir les polítiques de seguretat entre els municipis. Busquem un urbanisme de protecció i seguretat amb un element que sigui genèric i que permeti establir un sistema de seguretat unificat de referència”, explicava Balmón.
Tal com apuntava el vicepresident executiu de l’àrea metropolitana, aquest nou sistema es basa en el que ja està operatiu a 12 municipis de l’AMB, el sistema M7. Amb la creació d’aquest s’impulsaran plans de seguretat nocturna, es buscarà acabar amb els espais insegurs reforçant la vigilància nocturna i crear plans específics per la zona litoral i els espais naturals, entre d’altres mesures.
D’altra banda, Antonio Balmón i Mònica Günther han explorat els reptes i potencialitats del fet metropolità. En aquest sentit, Balmón ha argumentat la necessitat d’un compromís metropolità per fer front als desafiaments estratègics del present i del futur. “L’actual àrea metropolitana de Barcelona aglutina el 52% de la població catalana i el 57% del PIB. La creació de la regió metropolitana permetria arribar fins al 72% de la població. No podem obrir un debat sobre quin tema hem d’abordar, el que hem de fer és consolidar el model metropolità que hem forjat al llarg de la última dècada i avançar cap allò que volem instaurar”, manifestava Balmón. “La política ha d’anar en favor del diàleg i del consens, la població necessita una gran escala d’actuació i de serveis, pel que des de la governança hem de ser capaços d’influir i ser determinants per liderar un model sòlid pels 36 municipis que conformen l’àrea metropolitana actual”, afegia.
Per la seva part, Àngel Simon, president del Consell de Patrocinadors de la Societat Barcelonina d’Estudis Econòmics i Socials de Foment del Treball i president d’Agbar, ha destacat que “és fonamental avançar en una major articulació de l’àrea metropolitana de Barcelona, que permeti als municipis que la composen el actuar conjuntament davant els reptes actuals que afrontem com a societat i no deixar passar les oportunitats”.
L’acte ha comptat també amb la presència d’agents destacats per a l’evolució de la regió metropolitana, com l’expresident de la Generalitat de Catalunya, José Montilla; així com el primer secretari del PSC, Salvador Illa; i el vicepresident primer de la Diputació Provincial de Barcelona, Jaume Collboni. A més, han assistit nombrosos alcaldes dels municipis pertanyents a l’àrea metropolitana.
Fer metròpoli
Aquest nou cicle, impulsat per RethinkBCN, òrgan de la Societat Barcelonina d’Estudis Econòmics i Socials de Foment del Treball, desenvoluparà aquestes ponències per a contribuir a fer visible la importància del fet metropolità seguint la línia de la publicació ‘Repensar la metròpoli. Fer metròpoli’ de RethinkBCN. Aquest espai web, posat en marxa el març del 2021, ha publicat els punts de vista de més d’una cinquantena d’autors a través de ponències, entrevistes, articles i/o trobades, sobre quines haurien de ser les actuacions que s’han d’abordar per millorar el desenvolupament de la regió metropolitana i fer-la visible a la ciutadania. Tots ells consideren la metròpoli com l’espai per impulsar la recuperació econòmica, l’aposta tecnològica, el creixement econòmic i la millora dels serveis als ciutadans.
Comments are closed.