Foment del Treball va dedicar una sessió de Debats Laborals a l’anàlisi de recents sentències i iniciatives legislatives d’interès en material laboral, que afecten, per exemple, el còmput de les hores de treball, la vestimenta en entorn laboral o la subcontractació. Per a això, va comptar amb la participació de la Magistrada de la Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Sara Pose, i amb els advocats del Despatx Uría Menéndez, Joan Reyes i Inés Ríos.
La jornada la van obrir Joaquim Gay de Montellà, president del Foment del Treball, i Dolors Poblet, directora de Manpower Professional de ManpowerGroup, empresa que patrocina els Debats Laborals del Foment.
Còmput del temps de treball
Mitjançant una Instrucció de la Direcció General de la Inspecció de Treball i Seguretat Social, es va establir l’obligació per a les empreses del registre de la jornada diària de tots els treballadors, en aplicació de dos pronunciaments del Audiència Nacional. En aplicació de la Instrucció es va iniciar una campanya inspectora que va generar preocupació en el món empresarial per la inseguretat jurídica que es derivava. Ara bé, el Tribunal Suprem en la sentència de 23 de març, i més recentment amb la de 20 d’abril de 2017, que crea jurisprudència, han resolt en una línia diferent, establint que no hi ha l’obligació de dur a terme un registre de la jornada diària de la totalitat de la plantilla.
Juan Reyes va analitzar les dues sentències i les repercussions de les mateixes, concloent que si bé les mateixes han proporcionat més seguretat jurídica s’ha de mantenir una certa cautela i prudència pel que pugui succeir en el futur, ja que les dues sentències posen de manifest la necessitat de modificar la normativa en la matèria, així mateix, com la negociació col·lectiva pot incidir sobre aquest tema.
Vestimenta en el treball
La internacionalització, la immigració, la multiculturalitat tenen impacte tant a nivell social com en el món laboral i en la gestió dels recursos humans de les empreses i s’han generat alguns conflictes entre el dret a la llibertat i la exercici del poder directiu. Per això, també es van tractar diferents pronunciaments del Tribunal de Justícia de la Unió Europea on es van analitzar la relació entre el dret la imatge del treballadors i la “marca empresa”.
Inés Reyes va analitzar, així mateix, com els protocols d’imatge o vestuari poden col·lisionar amb el dret a la imatge del treballador, havent analitzar la casuística concreta de cada situació.
Subcontractació
La magistrada Sara Pose, va analitzar l’evolució de la jurisprudència dictada en matèria de subcontractació laboral, sent indubtable amb l’explicació oferta la importància, però alhora, la complexitat que aquesta figura té en el nostre mercat laboral. En aquest sentit va exposar, que des de 1990 a 2010 el Tribunal Suprem va dictar únicament i exclusivament 12 sentències en la matèria, en canvi des de 2010 a l’actualitat ha dictat més de 100 sentències. Es va debatre com sota el principi de llibertat d’empresa pot lícitament descentralitzar part de la seva activitat productiva però alhora es va analitzar els límits a la mateixa.
També es va tractar la proposició de llei per a la modificació de l’Art. 42 de l’Estatut dels Treballadors (actualment paralitzada), la qual segueix sense donar llum i claredat a aquesta figura tan controvertida.
Incorporació de les noves tecnologies en l’àmbit laboral
Finalment, es va analitzar com la incorporació de les noves tecnologies en l’àmbit laboral comporten noves formes de prestacions de serveis, que faciliten, per la seva pròpia naturalesa, l’autogestió del temps per part de les persones de manera individual, major grau d’autonomia de l’ treballador, que no està subjecte a un horari determinat ni a la presència física d’aquest a les instal·lacions empresarials, sinó a una obligació de resultats. De tot això, se’n deriva una nova estructura productiva amb oportunitats per empreses i treballadors però també amb nous riscos i incerteses respecte a la seguretat dels dispositius, a la privacitat de les persones, o l’equilibri entre l’esfera personal i laborals, entre d’altres.
Debats Laborals
El Cicle de Debats Laborals és un espai de referència per compartir, intercanviar informació, coneixement i experiències en l’àmbit de les relacions laborals. El format d’aquest cicle de Debats Laborals és de tres jornades anuals dirigides a Socis Individuals i Col·lectius de Foment del Treball, Directors de Recursos Humans, Administració Pública i Acadèmics. La temàtica de cada jornada ve determinada segons l’actualitat.
Creat el 2005 amb l’objectiu d’esdevenir un espai d’anàlisi de la realitat laboral que més afecta les empreses, a dia d’avui el cicle de Debats Laborals s’ha posicionat en el centre del debat juridicolaboral Catalunya on experts en la matèria , professionals i empreses comparteixen la seva visió i coneixement. Els Debats Laborals promouen l’anàlisi i el debat sobre la realitat laboral que més afecta a l’empresa i afavoreix l’intercanvi de bones pràctiques.
Comments are closed.