- La SBEES i Fundació “la Caixa” inicien un cicle de diàlegs entre Manel Pérez, escriptor i periodista econòmic de La Vanguardia, i experts de diferents sectors amb la finalitat de proposar solucions per afrontar els desafiaments del món actual
- Eloísa del Pino, presidenta del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), i Josep Sánchez Llibre, president de la Societat Barcelonesa d’Estudis Econòmics i Socials de Foment del Treball, han presentat l’acte
- En el primer diàleg, Álvaro Giménez, professor del CSIC, ha reflexionat sobre la necessitat de la col·laboració entre científics i empreses privades per al desenvolupament de tecnologies innovadores
- A Espanya, el sector aeroespacial representa gairebé l’1% del total del PIB espanyol, el 9,3% del sector industrial i dona ocupació a gairebé 5.000 persones
La Societat Barcelonesa d’Estudis Econòmics i Socials (SBEES) de Foment del Treball i la Fundació “la Caixa” han celebrat aquesta tarda el primer diàleg del cicle de conferències “El dividendo de la colaboración”. Eloísa del Pino, presidenta del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), i Josep Sánchez Llibre, president de la Societat Barcelonesa d’Estudis Econòmics i Socials de Foment del Treball, han presentat un acte en el qual Álvaro Giménez, professor de Recerca del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i exdirector de Ciència de l’Agència Espacial Europea (ASE), i Manel Pérez, periodista, escriptor i expert en informació econòmica, han debatut sobre els assoliments del sector aeroespacial espanyol i el seu impacte en la societat.
Josep Sánchez Llibre ha declarat estar molt satisfet de poder presentar aquest primer diàleg després de la recent presentació de la SBEES a Madrid: “Tenim previst organitzar una sèrie de diàlegs amb Manel Pérez, periodista de La Vanguardia, per resoldre i plantejar elements sobre la complexitat del món actual i amb la idea d’impulsar la col·laboració entre el sector públic i privat”, ha reflexionat.
Eloísa del Pino ha iniciat la seva intervenció destacant la importància de la col·laboració del CSIC amb tercers, posant en valor els diferents projectes en els quals treballen actualment i subratllant la rellevància de la col·laboració publicoprivada: “Les empreses ens suggereixen reptes i nosaltres tractem de resoldre’ls”, ha comentat.
A Espanya, el sector aeroespacial representa gairebé l’1% del total del PIB espanyol, el 9,3% del sector industrial i dona ocupació a gairebé 5.000 persones. Les seves àrees de treball abasten el desenvolupament de les comunicacions, els sistemes de gestió del trànsit aeri, satèl·lits, la indústria aeronàutica, la geolocalització, els serveis orientats a la seguretat, la innovació tecnològica, transferència de coneixement, la medicina aeroespacial o la ciència, entre altres camps d’activitat. El seu impacte en la societat, no obstant això, no només es mesura sobre la base del seu creixement econòmic, sinó que també incideix positivament en la vida de les persones: les missions científiques possibiliten el progrés tecnològic per a la creació d’aplicacions específiques que contribueixen a la millora de la qualitat de vida de les persones.
Manel Pérez ha iniciat el diàleg assegurant que Europa viu un moment d’especial transformació de la seva economia amb l’objectiu de deixar de ser el “nan” tecnològic davant les grans potències; en aquest sentit, ha assegurat que “el sector aeroespacial és clau perquè conjumina totes les habilitats científiques i necessàries per a una transformació de l’economia”, fent èmfasi en la capacitat del sector en la transformació de l’economia per la seva transversalitat.
A l’inici de la seva intervenció, Álvaro Giménez ha volgut ressaltar el paper de la indústria i de la ciència: “l’espai necessita a la ciència per tirar endavant i la indústria ofereix el desenvolupament tecnològic, per la qual cosa la cooperació resulta necessària”. De la mateixa forma, ha comentat que “la indústria espanyola està ben posicionada i cal ajudar les empreses perquè aprofitin els mitjans i els recursos amb finançament públic per tenir encara millor posició a Europa”. En aquest sentit, ha destacat la importància del sector, que ha xifrat mil milions d’euros anuals en facturació, el 80% dels quals en exportació: “la productivitat del sector aeroespacial és 2,5 vegades superior a la mitjana de la indústria”, ha resumit.
Sobre el PERTE, ha destacat que hi ha 18 línies d’actuació en el sector aeroespacial que s’estan executant, encara que Giménez ressalta “la necessitat d’un pla nacional continuat en cooperació amb centres de recerca que permeti col·laboracions amb tercers”.
Sobre els principals reptes als quals s’enfronta la indústria, assenyala l’adaptació al nou espai, la qual cosa implica un canvi en les cadenes de producció; també ha parlat sobre la importància de la sostenibilitat i la gestió del talent; i ha sol·licitat “assegurar el finançament privat, que és escàs i fonamental, encara que la privada funcioni com ancora”.
“L’educació a Espanya és bona, però necessitem més”, ha afirmat el professor del CSIC, que també ha comentat que “en matèria de defensa, la clau està en les comunicacions i l’observació: la indústria és la mateixa que per a satèl·lits civils”.
Com a conclusió, Álvaro Giménez ha afirmat que “es necessita una estratègia de defensa clara a Europa. Aquesta seria la missió de la Comissió Europea: analitzar els aspectes en seguretat i defensa espacial que siguin comuns i acordats per a tots els països de la Unió”.
Sobre el cicle “El dividendo de la colaboración”
La Societat Barcelonesa d’Estudis Econòmics i Socials de Foment del Treball i Caixaforum Madrid proposen una sèrie de diàlegs conduïts per Manel Pérez, escriptor i periodista econòmic de La Vanguardia, amb diverses personalitats de l’àmbit econòmic, social, científic, tecnològic i cultural que, amb els seus treballs i accions, estan proposant solucions per afrontar la complexitat del món actual.
El cicle de jornades plantejarà, així, una sèrie de diàlegs amb personalitats de sectors tan importants com la indústria farmacèutica, les empreses energètiques o les plataformes audiovisuals i educatives; persones especialitzades en el desenvolupament de la tecnologia 5G, la logística , la demografia, el big data , l’alimentació, el sector aeroespacial, la robòtica, la sostenibilitat i del tercer sector, els qui compartiran les solucions i iniciatives que estan sent promogudes per abordar els diferents desafiaments que afronta la nostra societat. Aquestes iniciatives empresarials sorgeixen de la societat civil, que demostra la seva habilitat per a crear aliances i acords entre sectors diversos, tant públics com privats. En aquest context, el dividend de la col·laboració s’obté gràcies a la col·laboració publicoprivada, promovent i activant valors com són la cooperació, l’intercanvi de coneixement i la sensibilitat social, millorant les condicions de vida dels ciutadans.
Sobre la SBEES
El 1907, el secretari general de Foment, Guillem Graell i Moles, va crear la Societat d’Estudis Econòmics, dins l’organització Foment del Treball Nacional, fundada el 1771, amb àmbit d’acció a tota Espanya, com marcaven els seus estatuts. Amb l’arribada de la Democràcia, Foment decideix circumscriure’s només a Catalunya per facilitar la feina a la fundació de la CEOE. L’any 2020 es van modernitzar els estatuts de la societat, creant la Societat Barcelonesa d’Estudis Econòmics i Socials (SBEES), que té com a objectiu, entre d’altres, la posada en marxa d’un espai permanent de relació entre Barcelona i Catalunya amb altres ciutats i altres territoris d’Espanya, per a la creació d’espais econòmics, culturals i turístics capaços de competir internacionalment, complint així una vella aspiració de ser present a Madrid i, per tant, en tota Espanya, amb voluntat inequívocament integradora. Amb l’objectiu de reordenar en el si de Foment els dos instruments de pensament i introduir idees i reflexions en l’opinió pública, com són la Societat d’Estudis Econòmics i l’Institut d’Estudis Estratègics (el think tank de Foment), Foment ha refundat l’antiga Societat d’Estudis Econòmics creant la Societat Barcelonesa d’Estudis Econòmics i Socials, com a continuadora de l’antiga Societat, que centrarà els seus treballs a Barcelona i la seva metròpoli en tots els seus aspectes: social, econòmic, urbanístic, cultural i internacional.
Comments are closed.