- Sánchez Libre ha destacat que “Espanya necessita una fiscalitat competitiva, no una fiscalitat obsessiva per augmentar la càrrega tributària”.
- La majoria dels productes sanitaris són gravats a Espanya amb el tipus impositiu més alt (21%), situant-nos entre els països de la Unió Europea amb major càrrega impositiva.
- La seva reducció (<10%) permetria alliberar recursos econòmics al SNS, maximitzar les capacitats de compra de les CC. AA. i generar estalvis als pacients.
- Al desembre, l’ECOFIN va aprovar una proposta d’actualització de les normes de la UE sobre els tipus d’IVA que permetrà als Governs nacionals aplicar un IVA reduït als productes sanitaris, ja que satisfan necessitats bàsiques.
Per primera vegada, s’ha obert la porta a Espanya a l’aplicació d’un IVA reduït permanent (<10%) a tots els productes sanitaris, després de l’Acord de l’ECOFIN. Una mesura que permetria alliberar més de 1.000 milions d’euros al Sistema Nacional de Salut (SNS), segons estimacions de la Federació Espanyola d’Empreses de Tecnologia Sanitària (Fenin), i que podrien destinar-se a escometre les necessàries inversions en Tecnologia Sanitària per reduir l’obsolescència, incorporar innovació tecnològica de valor, digitalitzar el sistema sanitari i millorar la salut i qualitat de vida de milions de pacients. Així s’ha reflectit en la Trobada del Sector de Tecnologia Sanitària organitzat a Barcelona per Fenin i la institució acadèmica ESADE. Sota el lema “Claus del nou horitzó econòmic i fiscal per a la indústria de Tecnologia Sanitària”, representants de les administracions, indústria, pacients i economistes han analitzat les claus del nou entorn econòmic i fiscal d’aquest Sector.
“Actualment, la majoria dels productes sanitaris són gravats amb el tipus impositiu més alt, del 21%, encara que com ha demostrat la pandèmia, són béns de primera necessitat”, ha exposat en aquesta trobada María Vila, presidenta de Fenin. Per això, ara que, per primera vegada la Unió Europea (ECOFIN) podria permetre una baixada del tipus impositiu per part dels propis Estats membres, la presidenta ha assenyalat que “és prioritari adoptar decisions que permetin una reducció immediata de l’IVA per a tots els productes sanitaris, per ser essencials i de primera necessitat, a més de ser especialment crítics en situacions d’emergència sanitària”.
Durant la seva intervenció, la presidenta de Fenin ha explicat els beneficis que comportaria aplicar aquesta mesura. “A més de maximitzar les capacitats de compra dels serveis de salut de les comunitats autònomes, els estalvis generats per la reducció de l’IVA permetrien realitzar les inversions en tecnologia que el nostre Sistema Nacional de Salut necessita per reduir el seu actual nivell d’obsolescència. Així mateix, atès que l’IVA és un impost indirecte, aquesta mesura suposaria un estalvi per a milions de pacients que són usuaris finals dels productes sanitaris, especialment per a aquells que disposen de menys recursos”.
Per part seva, Antonio Delgado, secretari general d’ESADE, també ha incidit en aquesta qüestió en indicar que “la celebració d’aquesta jornada és clau per entendre l’entorn econòmic i regulador en el qual es desenvoluparà el sector de la tecnologia sanitària, facilitant les claus necessàries per plantejar una estratègia de futur que garanteixi a la societat la prestació del servei sanitari de qualitat”.
Visions del nou horitzó econòmic i fiscal
El nou horitzó econòmic i fiscal per al Sector de Tecnologia Sanitària, tant a Espanya com a Europa, ha estat analitzat en aquesta trobada per Josep Sánchez Libre, president de Foment del Treball Nacional, qui ha destacat que “Espanya necessita una fiscalitat competitiva, no una fiscalitat obsessiva per augmentar la càrrega tributària”. Respecte a la indústria, Sánchez Llibre ha lloat la seva “gran capacitat d’innovació i recerca”, i ha reclamat un procés de reindustrialització que, mitjançant l’ocupació “prioritària” dels Fons Next Generation EU, permeti, entre altres qüestions, “reduir la dependència del sud-est asiàtic”.
Així mateix, la jornada ha comptat amb una taula rodona que ha permès analitzar les claus en matèria econòmica, reguladora i fiscal que marcaran el futur del Sector des de la perspectiva de l’Administració, la indústria i els pacients. Per part seva, Ricardo Álvarez Arroyo, subdirector general d’Impostos sobre el Consum de la Direcció General de Tributs, ha exposat que “la nova redacció de la Directiva harmonitzada de l’IVA permetrà als Estats membres establir tipus reduïts, fins i tot del 0%, als productes i equips destinats a ser utilitzats en l’atenció sanitària”. Álvarez Arroyo també ha matisat que “l’àmbit d’aplicació dels tipus reduïts serà encara major per a aquells destinats a compensar i superar situacions de discapacitat”.
En l’àmbit autonòmic, Pedro Irigoyen, director general de Gestió Economicofinancera i Farmàcia del Servei Madrileny de Salut, ha destacat que assistim a un entorn econòmic i jurídic especialment complex en el qual “s’ha aconseguit superar el pitjor moment de pressió gràcies en gran part a la col·laboració publicoprivada”. Així mateix, Irigoyen ha explicat que “la Conselleria de Sanitat de la Comunitat de Madrid seria favorable a estudiar una possible rebaixa de l’IVA dels productes sanitaris, pel fet que, si la comunitat autònoma paga un 21%, el sistema de finançament autonòmic perjudica la pròpia CC. AA., que retorna només entorn del 8%”.
En aquesta taula també ha participat Agustín Canales, vocal de la Junta Directiva de Fenin, qui ha assenyalat que “l’aplicació d’un IVA reduït amb caràcter permanent permetria augmentar la ràtio de despesa pública en Sanitat en comparació amb el PIB, que a Espanya es troba per sota de la mitjana europea”. A més, ha recordat que Espanya és dels països d’Europa amb una major taxa d’IVA per a productes sanitaris.
Des de la visió dels pacients, Carina Escobar, presidenta de la Plataforma d’Organitzacions de Pacients ha explicat que aquesta reducció de l’IVA en l’àmbit sanitari “respondria a una demanda que venen sol·licitant les entitats de pacients i beneficiaria a persones amb malalties cròniques i les seves famílies, afectats, a més de per la malaltia, per la vulnerabilitat econòmica”. Aquesta mesura, ha subratllat, “permetria millorar l’accés i alleujar la situació de fragilitat sanitària, social, econòmica que comporta la situació de malaltia i la crisi actual”.
Cal recordar que el passat 7 de desembre de 2021, la Comissió va acollir positivament l’acord aconseguit pels ministres de finances en la reunió del Consell d’Assumptes Econòmics i Financers de la Unió Europea (ECOFIN) per a actualitzar les normes actuals que regeixen els tipus de l’IVA per a béns i serveis. La nova legislació proporcionarà als governs més flexibilitat en els tipus que poden aplicar i garantirà una major igualtat entre els Estats membres de la UE. Al mateix temps, aquesta actualització alinearà les normes de l’IVA amb les prioritats de la UE, com la lluita contra el canvi climàtic, la digitalització i la protecció de la salut pública”. Aquest és el canvi que permetria escometre la necessària reforma de la Llei de l’IVA proposada per Fenin, que faria possible una major inversió en innovació tecnològica, clau per a la millora i transformació del sistema sanitari.
L’esdeveniment ha finalitzat amb el lliurament per part de la secretària general de Fenin, Margarita Alfonsel, dels guardons de la 11a Edició dels Premis Voluntats que atorga la Federació per a reconèixer el compromís d’entitats i companyies que destaquen per les seves activitats de Responsabilitat Social Empresarial.
Aquesta Trobada del Sector de Tecnologia Sanitària ha servit com a preàmbul del MedTech Fòrum 2022, que per primera vegada acull Espanya i el qual se celebra també a Barcelona del 3 al 5 de maig.
Sobre Fenin
La Federació Espanyola d’Empreses de Tecnologia Sanitària representa a més de 500 empreses fabricadores, distribuïdores i importadores establertes al nostre país, que constitueixen més del 80% del volum total de negoci de tecnologia sanitària. Fundada en 1977, la Federació està al servei d’un sector empresarial estratègic i essencial per al nostre sistema sanitari i per a la salut de la població, que ha exercit un paper clau per a combatre la COVID-19. Un sector que posa a l’abast de professionals i pacients tecnologies, productes i serveis que actuen en la prevenció, el diagnòstic, el tractament i el control i seguiment de les malalties i contribueix a la millora contínua de la qualitat de vida de les persones, normalitzant la vida del pacient.
Sobre Esade i Esade Alumni
Fundada en 1958, Esade és una institució acadèmica global, amb campus a Barcelona i Madrid, i present a tot el món a través d’acords de col·laboració amb 185 universitats i escoles de negocis. Cada any, més de 11.000 alumnes participen en els seus cursos, en les tres àrees formatives: Business School, Law School i Executive Education. Esade Alumni, l’associació d’antics alumnes de Esade, es configura com una xarxa activa de líders responsables compromesos amb el desenvolupament empresarial sostenible, que generen suport mutu i valor per a la societat a través d’iniciatives d’impacte. Compta amb més de 67.000 antics alumnes i disposa d’una xarxa internacional de 72 chapters, amb alumni de fins a 147 nacionalitats, presents en més de cent països. Esade participa també en el parc d’innovació empresarial Esade Creapolis, un ecosistema pioner que té com a objectiu inspirar, facilitar i accelerar els processos d’innovació de les empreses que participen en ell. De vocació internacional, Esade ocupa destacades posicions en els principals rànquings mundials d’escoles de negocis com Financial Times, QS, Bloomberg Businessweek o Amèrica Economia. Esade és membre de la Universitat Ramon Llull. www.esade.edu
Comments are closed.