El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, i els secretaris generals dels sindicats UGT I CCOO, Camil Ros i Javier Pacheco, i presidents de les patronals Foment del Treball Nacional i PIMEC, Josep Sánchez Llibre i Josep González, han presentat l’acord per regular legalment la participació institucional, el diàleg social permanent i la concertació social de les organitzacions sindicals i empresarials més representatives a Catalunya.
L’acord, que el Departament es compromet a tramitar en forma de Decret Llei de tramitació urgent, serà proposat al Govern de la Generalitat en la propera reunió del Consell Executiu per a començar la tramitació parlamentària de la Llei de Participació Institucional.
Un cop aprovada, quedarà regulat per llei el marc de la participació institucional de les organitzacions sindicals i empresarials més representatives de Catalunya en els òrgans, entitats o empreses públiques integrats a la Generalitat de Catalunya.
La manera de participació serà per mitjà de comissions, consells o altres òrgans col·legiats que tinguin atribuïdes competències en matèries laborals, socials i socioeconòmiques que afectin els interessos econòmics i socials de persones treballadores i de l’empresariat.
Així mateix, es crearà el Consell del Diàleg Social de Catalunya, un nou òrgan col·legiat, de participació institucional i permanent, de caràcter tripartit, que vetllarà pel desenvolupament del diàleg i la concertació social, i que estarà adscrit al Departament competent en matèria de treball.
Les cinc fites de l’acord
- Per primera vegada s’ordena jurídicament la concertació i el diàleg socials del Marc Català de Relacions Laborals.
- S’ordena i es dona transparència definitivament a l’espai de representació empresarial després de l’acord assolit per PIMEC i Foment del Treball l’any passat amb la mediació de Treball.
- Es reforça la figura del Tribunal Laboral de Catalunya com instrument dels agents socials i econòmics per a la resolució extrajudicial de conflictes.
- Permet que totes les administracions de Catalunya puguin crear espais de concertació i diàleg dins les seves competències, si així ho acorden.
- Dona empara legal a la tradició de concertació social a Catalunya, que ha estat intensa i fructífera.
Principals aspectes de l’acord
- Es regula per llei el marc de la participació institucional de les organitzacions sindicals i empresarials més representatives de Catalunya en els òrgans, entitats o empreses públiques integrats a la Generalitat de Catalunya.
- S’entén per participació institucional l’exercici de tasques i activitats de defensa i promoció dels interessos generals comuns i intersectorials que corresponen a treballadors/es i empresaris/es. I per diàleg social permanent i concertació social, s’entén la participació, la interacció, la negociació i les converses que es porten a terme de forma estable i en tots els àmbits que determina l’acord.
- L’objectiu és assolir consensos entre les administracions i les organitzacions sindicals i empresarials més representatives en matèria d’acció social i econòmica d’interès general, especialment en àmbits com la millora de l’ocupació i la seva qualitat i dignitat; la dinamització empresarial i industrial; el creixement econòmic sostenible e inclusiu; i la preservació de l’estat del benestar.
- S’estableix quines són les organitzacions sindicals i empresarials més representatives segons la normativa vigent, i en el cas de les organitzacions empresarials en funció de l’acord assolit entre elles.
- L’aplicació de la participació institucional, el diàleg social permanent i la concertació social establerts en el Decret llei, s’exerciran en els termes que la legislació específica de cada òrgan dels departaments de la Generalitat de Catalunya, entitats o empreses públiques estableixi en àmbits competencials de caràcter laboral, social, socioeconòmic i foment del desenvolupament econòmic i social.
- També és d’aplicació a aquelles altres administracions públiques de Catalunya, així com els seus organismes autònoms integrats i el seu sector públic, que així ho determinin per acord dels seus òrgans de Govern.
- Es crearà el Consell del Diàleg Social de Catalunya, òrgan col·legiat, de participació institucional i permanent, de caràcter tripartit, que vetllarà pel desenvolupament del diàleg i la concertació social, adscrit al Departament competent en matèria de treball.
- La Generalitat haurà de garantir l’existència i el finançament del Tribunal Laboral de Catalunya, ens participat per les organitzacions sindicals i empresarials més representatives, per tal de fer efectiva la solució extrajudicial de conflictes.
Comments are closed.