-
José Miguel Lara, director de Negoci de F. Iniciativas, reivindica que el marc legislatiu vinculat als incentius fiscals sigui “predictible, clar i segur en termes jurídics”
-
Jorge Barrero, director general de la Fundación Cotec, lamenta el “baix component industrial” de l’economia espanyola i com aquest factor “esbiaixa a la baixa” la intensitat inversora en R+D+i
-
Alberto Fernández (SPRI – Agencia Basca de Desarrollo) defensa que només una “estratègia de llarg abast” permet avançar en R+D+i
-
Júlia Company (Inst. Valencià Compet. Empresarial) i Josep Lluís Pons (dir. Gral. Innovació i Recerca Illes Balears) al·ludeixen a l’actual model de finançament a Espanya com una de les causes que motiva la manca de recursos econòmics a nivell autonòmic requerits per el suport a la R+D+i
El director executiu d’ACCIÓ, Joan Romero, ha advocat per una estratègia basada en el binomi “innovació i internacionalització” per impulsar la competitivitat de l’economia catalana i com a condició necessària perquè les empreses “tinguen èxit en el mercat”. Romero ha defensat que Catalunya compta amb un sistema de recerca “molt consolidat i potent”, alhora que ha posat èmfasi en la necessària complementarietat de “captar inversió estrangera en R+D, donar suport a les start up innovadores autòctones i treballar amb la indústria existent al territori”.
Aquestes declaracions s’han produït en el marc de la jornada ‘Polítiques territorials sobre R+D+i, organitzada per la consultora F. Iniciativas, amb la col·laboració de Foment del Treball.
Foment del Treball, per boca del seu secretari general, Joan Pujol, ha advertit del “llast” que suposa “l’escassa mida industrial” catalana en termes de competitivitat en el marc de la jornada’ Polítiques territorials sobre R+D+i, organitzada per la consultora F. Iniciativas, amb la col·laboració de la patronal.
Pujol ha reclamat així mateix a les administracions públiques “de tots els nivells” que desenvolupin i apliquin “polítiques públiques pròximes al territori” que consentin la consecució efectiva dels reptes que l’economia i la societat té plantejats en matèria de “innovació, internacionalització i educació “.
Dades recents de l’Institut Nacional d’Estadística indiquen que Espanya va reduir a un 1,22% del PIB les activitats de R + D en 2015, encara que cal assenyalar que el mateix organisme necessita que la despesa interna en aquesta matèria va créixer un 2,7% en comparativa interanual, fins 13.172.000 d’euros. Catalunya va ser la quarta comunitat autònoma amb major percentatge de despesa en aquesta matèria, amb un 1,52%, per darrere de País Basc (1,93%), la Comunitat de Madrid (1,71%) i Navarra (1,64 %).
Per la seva banda, el director de Negoci de F. Iniciatives, José Miguel Lara, ha reivindicat que el marc legislatiu vinculat als incentius fiscals de foment de la R + D + I sigui “predictible, clar i segur en termes jurídics”.
La jornada ‘Polítiques territorials sobre R+D+i. Oportunitats, reptes i tendències ‘ha tingut lloc a la seu barcelonina de Foment del Treball i ha reunit un centenar de responsables de les àrees d’innovació, financera i fiscal del món empresarial i de les administracions públiques. En l’obertura de la mateixa el director general de la Fundació Cotec, Jorge Barrero, ha lamentat el “baix component industrial” de l’economia espanyola i com aquest factor “esbiaixa a la baixa” la intensitat inversora en R+D+i.
“Estratègia de llarg abast” com a imperatiu
El responsable del Departament de Tecnologia de l’Agència Basca de Desenvolupament Empresarial (SPRI), Alberto Fernández, ha defensat que només una “estratègia de llarg abast” permet avançar en R + D + I. Fernández ha reconegut que l’economia de la comunitat foral a la qual representa té “moltes debilitats obertes” en qüestions com la generació de valor afegit, el repte científic i la transferència tecnològica, entre d’altres.
Finançament autonòmic vs recursos econòmics per a la R+D+i
La directora general de l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial, Júlia Company, i el director general d’Innovació i Recerca del Govern dels Illes Balears, Josep Lluís Pons, han coincidit a al·ludir a l’actual model de finançament a Espanya com una de les causes que motiva la manca de recursos econòmics a nivell autonòmic requerits per al suport a la R+d+i.
Company també ha posat en valor la propera posada en marxa de l’Agència Valenciana de la Innovació amb l’objectiu de “crear una estratègia que englobi tots els actors de l’ecosistema innovador” i pal·liar el fet que “aquest disposa d’agents capacitats que han vingut treballant de forma descoordinada “.
Finalment, Pons ha criticat les “dificultats existents en l’execució dels pressupostos” i ha reconegut la “fuga de talent” que es dóna a l’arxipèlag balear.
F.Iniciativas (www.f-iniciativas.es) és una consultora especialitzada en l’assessorament a empreses en la gestió del finançament de la R+D+i. Compta amb 15 anys d’experiència en el sector i té 640 empleats. Els fundadors de la companyia són Frédéric Bouté i Xavier Cazabon. La seu central de l’empresa es troba radicada a la Colònia Güell de Santa Coloma de Cervelló (Barcelona) i compta amb oficines pròpies a Madrid, Bilbao, València, Palma de Mallorca, París, Nantes, Tolosa, Bordeus, Lió, Lisboa, Porto , Brussel·les, Londres, Montreal, Santiago de Xile, Sao Paulo i Rio de Janeiro.
La firma ha treballat per a més de 5.000 empreses i anualment valida més de 20.000 projectes a nivell internacional.
La companyia va obtenir la certificació ISO 9001 fa 11 anys i és la primera firma del sector a Espanya a disposar del certificat de seguretat de la informació ISO 27001 i la norma de qualitat de gestió de la R+D+i UNE 166.002: 2014, a més de la referida ISO 27001.
Comments are closed.