- La ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, tranquil·litza els empresaris i es compromet a mantenir els ERTO sempre que sigui necessari.
- El president de Foment, Josep Sánchez Llibre, elogia a la ministra pel seu compromís i pel reconeixement que ha fet davant el món empresarial per la seva implicació en la crisi sanitària i econòmica actual.
- El vicepresident del Banc Central Europeu, Luis de Guindos, afirma també que Europa podria prolongar el seu Pla de Recuperació si la crisi s’allarga i, especialment, per corregir la inflació.
- El president de Grant Thornton, Ramón Galcerán, afirma que les companyies fortes són imprescindibles i això requereix que aprofitin tot el finançament nacional i europea que es posi a la seva disposició.
La Foment Week ha finalitzat avui amb l’acord d’allargar els ERTO i les ajudes necessàries per a les empreses fins que finalitzi la crisi pel COVID-19. Una necessitat que han posat de manifest el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, la ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, i el vicepresident del Banc Central Europeu, Luis de Guindos, principals ponents del Fòrum Mirant a Europa, que s’ha celebrat aquest matí en la seu de la patronal empresarial a Via Laietana en format televisiu.
Un debat que ha abordat mesures i iniciatives de present i de futur en un context marcat per la pandèmia de la COVID-19, on també han participat el governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, la directora general adjunta de la DG d’Acció pel Clima de la Comissió Europea, Clara de la Torre, i el conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa. Tots ells han estat acompanyats pel president de Foment i el president de Grant Thornton, Ramón Galcerán, Global Partner de l’esdeveniment.
Vídeo de tota la sessió
El president de Foment ha volgut deixar clara la necessitat que l’estat transfereixi recursos a les empreses i als sectors més afectats per la pandèmia, i afirma que Espanya necessita les mateixes ajudes que han tingut les companyies en els principals països europeus. A més, ha destacat que “per salvar empreses i salvar l’ocupació és necessàri allargar els ERTO i totes les mesures que permetin a les empreses superar els efectes de la pandèmia que ha provocat una caiguda dràstica del consum. Però a més hi ha sectors especialment afectats com el turisme, el motor, la cultura o l’hostaleria, que requereixen un pla de xoc específic. És imprescindible salvar a les empreses i l’ocupació”.
Per part seva, el president de Grant Thornton, Ramón Galcerán ha destacat que “l’empresa espanyola està desplegant totes les mesures i plans de contingència necessaris per assegurar el seu reimpuls en aquest complicat moment. El que ha quedat clar avui aquí és que companyies fortes són imprescindibles en un escenari de recuperació i això requereix que aprofitin tot el finançament nacional i europea que es posi a la seva disposició, que aprofitin la conjuntura per transformar-se i apostin decididament per ser més eficients, productives i innovadores”.
Obertura a càrrec de la ministra de Treball, Yolanda Díaz
La ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, a qui Sánchez Llibre ha elogiat pel seu compromís i pel reconeixement que ha fet davant el món empresarial per la seva implicació en la crisi sanitària i econòmica actual, ha estat l’encarregada d’obrir el debat. Durant la seva intervenció s’ha compromès a mantenir els ERTO sempre que sigui necessari. Així mateix, ha destacat que la Unió Europea marca un camí positiu i una orientació certa sobre l’època que ens ha tocat viure i considera que estem enfront d’una oportunitat històrica per a Catalunya i Espanya. Per no perdre, una vegada més, el tren de la modernització de país anhelat.
“Necessitem a les empreses, a les pimes, als autònoms i a Catalunya. Espanya no pot renunciar, no vol renunciar al paper de Catalunya en aquesta hora històrica. En aquesta cruïlla de país, menys que mai. Perquè Catalunya sempre va ser avantguarda i ha de tornar a ser-ho. També per a Catalunya, de nou, la crisi com a oportunitat. Confio absolutament en les energies socials d’aquest país. Amb Catalunya, sí, tirarem endavant. Necessitem que Catalunya torni a ser motor econòmic” destaca la ministra.
En el seu discurs, també ha parlat de la importància de combatre en aquests moments els estereotips de gènere i aconseguir la igualtat efectiva i real, posant en valor l’Acord per a la Igualtat Retributiva, signat el passat 31 de juliol en el Ministeri de Treball.
Diàleg sobre política monetària
Un dels moments més destacats del debat, ha estat el diàleg sobre la política monetària necessària per incentivar l’economia després de la crisi sanitària derivada del COVID-19, que han abordat el president de Foment i el president de Grant Thornton, al costat del vicepresident del Banc Central Europeu, Luis de Guindos, i el governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos.
Per part seva, Luis de Guindos, ha volgut posar en valor el paper de les institucions europees que han actuat com un autèntic paraigua en aquests moments de crisi econòmica i sanitària, fonamental per a l’economia espanyola, que ha evitat que la crisi fos molt pitjor. També ha destacat que “el pla de recuperació europeu ha posat ordre per a, per exemple, que els bancs puguin finançar a les empreses. En els mercats de deute públic les tensions del passat mes de març es redueixen. La inflació està per sota del 2% i això ens podria obligar a reajustar. Si fos necessari, el pla es podria prolongar i tenim els recursos suficients per fer-lo”.
I el governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, ha dit que “davant una recuperació incompleta, desigual, fràgil i incerta, no hi ha marge per a la complaença. El Consell de Govern del BCE està preparat per ajustar tots els instruments de política monetària amb la finalitat d’aconseguir el nostre objectiu d’inflació, conforme al compromís de simetria”.
El Pacte Verd, la nova estratègia de creixement europea
A continuació, el conductor de l’esdeveniment ha entrevistat la directora general adjunta en la DG d’Acció pel Clima de la Comissió Europea, Clara de la Torre, que ha centrat la seva intervenció en la importància del Pacte Verd Europeu, llançat al desembre de 2019 com la nova estratègia de creixement d’Europa, on la sostenibilitat ambiental, econòmica i social van de la mà.
“Hem posat el Pacte Verd Europeu en el centre dels nostres plans de recuperació: l’instrument de recuperació de la pròxima generació de la UE i el pressupost reforçat a llarg termini, que amb el seu pes combinat de més de 1,8 bilions d’euros, poden ajudar a realitzar la doble transició verda i digital a la qual Europa aspira. Aquesta és una oportunitat única per prendre decisions d’inversió que posaran a la UE, i als seus ciutadans, en una millor posició per aconseguir el nostre objectiu de ser el primer continent climàticament neutre del món per a 2050 i garantir que ningú es quedi enrere en la transició”.
De la Torre afirma que amb la pandèmia del COVID-19 com a teló de fons, el Pacte Verd Europeu és més important que mai.
El lideratge directiu en l’era post-pandèmia
De la mà de la sòcia d’Auditoria de Grant Thornton, Isabel Perea, s’ha dut a terme un debat en el qual s’han analitzat les característiques dels líders del futur, al costat de la directora de RH de CriteriaCaixa, Francina Valls, la directora general de Frit Ravich, Judit Viader, i la directora d’Innovació i Coneixement d’Agbar, Catalina Balseiro.
Principalment han destacat que els directius han de ser innovadors, saber adaptar-se ràpidament al canvi i aglutinar en un mateix equipo perfils i cultures diverses en un entorn de transformació digital col·laborativa, que modificarà els rols jeràrquics de les organitzacions fent-los més horitzontals.
Clausura de la mà de la Generalitat
El tancament del debat ha estat a càrrec del conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, que ha volgut posar en valor el paper del BCE com a gran actor en la compra de deute públic.
A més, ha destacat que “gràcies a l’euro i a la lliure circulació som un país de captació d’inversions i de bones pràctiques. Posem en valor l’estabilitat que ens ha donat la moneda única. Sense aquesta moneda sortir de les últimes crisis hauria estat devastador”.
Tremosa ha agraït a Foment del Treball l’organització del debat i la Foment Week posant-se a la disposició de la institució per continuar treballant units en el camí de la recuperació.
Cal destacar que la Foment Week, impulsada el mes de març passat en col·laboració amb Grant Thornton -Global Partner-, ha comptat també amb el suport de Bankia, “la Caixa” i Naturgy com Strategic Partners.
Comments are closed.