- Foment aposta per l’Impuls de l’economia de la vida i les indústries de la salut com a sector estratègic per a reconstrucció econòmica i social, i la reindustrialització i reconversió d’empreses per configurar un nou model d’economia productiva competitiu i d’atracció i reconversió empresarial i local.
- La patronal insta els governs a clarificar els mecanismes de decisió i d’acompanyament a les empreses per concretar projectes de partenariat empresarial competitius en l’accés als fons europeus.
Actualment ja és el tercer sector més important a Catalunya pel que fa a pes econòmic (8,4% VAB) i el segon sector més important en la generació d’ocupació (10,1% dels ocupats). Absorbeix més el 5,2% de la inversió estrangera directa (IED) a Catalunya, el 7,8% de la inversió catalana a l’estranger i el 8,1% de l’exportació catalanes de béns. I, a més, és el segon sector que més despesa destina a innovació tecnològica.
Foment remarca que el sector de la sanitat contribueix a la millora de la salut i al benestar de les persones -el principal actiu d’un país- i, per tant, contribueix a la cohesió social. Té un potencial de demanda creixent i sostenible i alhora posa de relleu la necessària compatibilitat de l’economia productiva amb l’economia social. Ara som conscients més que mai que sense erradicar la crisi sanitària, difícilment podrem resoldre amb eficàcia la crisi econòmica.
A més aquest sector fa palesa la seva capacitat per impulsar un procés de reindustrialització i d’atracció i reconversió empresarial i local.
Invertir en l’economia de la vida i en les indústries de la salut -molt arrelades en el territori- contribuirà a millorar l’autonomia de la matèria primera i tecnològica d’equipaments i materials de protecció essencials per a la salut i el benestar de les persones: sector biotecnològic, biomèdic i bioinformàtic, de la bioenginyeria, sector farmacèutic, sector d’equipament i material sanitari, sector de la indústria de les dades i la intel·ligència artificial, el sector energètic, el sector del càtering, etc.; i tindrà capacitat d’arrossegament en sectors com el tèxtil, el del metall, entre d’altres.
Així mateix, apostar i invertir en aquest sector generarà oportunitats d’ocupació altament qualificada, amb una incidència especial en els joves, i molt equitativa en quant a gènere (ciències de la vida compte amb la ràtio més elevada d’estudiants i de dones treballadores); Per tant, és una font de talent que repercutirà en el nivell de vida del país.
Ens permetrà també situar el nostre país a nivell europeu com a referent de les ciències de la vida, de la biotecnologia, bioinformàtica, bioenginyeria, etc. És, sens dubte, una font d’atracció de capital inversor global i el seu impuls permetrà obtenir guanys significatius de competitivitat i sostenibilitat futura.
Les seves potencialitats i els canvis que pot comportar encaixen plenament amb les principals línies estratègiques dels Fons per a la Reactivació Econòmica i Social: economia de la vida, digitalització, societat del coneixement, transició ecològica.
Foment del Treball remarca que el nostre país disposa dels recursos i la capacitat per fer-ho: centres i professionals d’excel·lència, assistencials, educatius i de recerca, tradició en el sector biotecnològic i farmacèutic, infraestructures tecnològiques i de computació sector industrial i de serveis potent i, expertesa en partenariats nacionals i internacionals. És una oportunitat estratègica que cal saber aprofitar escaientment.
Proposta de Full de ruta
Foment del Treball proposa promoure un clúster d’indústries i empreses nacionals que, en el marc de les línies estratègiques que marquen els objectius dels Fons Europeus per a la Recuperació Econòmica, aposti per a la reconversió en el sector de l’economia de la vida i les indústries de la salut.
Es tracta de focalitzar l’aposta de projectes en sectors estratègics concrets:
-
-
- Reindustrialització en àmbits com el tèxtil, tecnologia de l’equipament i desinfectants
- Indústria de les dades i models de gestió: arquitectura i infraestructures tecnològiques, Intel·ligència Artificial, i models de relació associat com la telemedicina i teleassistència
- Genòmica i medicina de precisió, Immunoteràpia i Diagnòstic in vitro
- Transformació del model d’atenció, virant cap a un model d’atenció integrat sanitari i social i transformant l’atenció cap a models comunitaris i propers al domicili.
-
Caldrà, doncs, promoure projectes competitius de partenariat publicoprivat i de partenariat empresarial en aquests àmbits. Per això, Foment insta els governs a clarificar els mecanismes de decisió i d’acompanyament a les empreses per a accedir i ser competitius en l’accés als Fons Europeus. Implicar-hi al conjunt dels agents socials, als governs i al món local, i elevar-ho a projecte de país amb un pla de mesures governamentals de suport: fiscalitat, autoritzacions, sol industrial, etc.
Foment del Treball creu que ara és el moment d’aprofitar els ajuts europeus per construir un nou model d’economia productiva, reactivar la indústria i el sector serveis i generar ocupació i innovació, i fer-ho en un sector en creixement sostingut.
Finalment, Foment del Treball considera que articular una bona part dels recursos europeus en base a la col·laboració publicoprivada per aprofitar i treure el màxim resultat col·lectiu a uns recursos importants, únics i excepcionals que cal afinar per afavorir una major competitivitat i més capacitat de crear ocupació i perquè ajudi a un model productiu de futur al nostre país.
Comments are closed.