- Els resultats de l’EPA del segon trimestre de 2020 continuen reflectint la situació derivada de la pandèmia. La pandèmia provocada per la COVID-19 i l’estat d’alarma, vigent durant la major part del segon trimestre, així com les diferents fases de la desescalada, han tingut importants efectes sobre l’Enquesta de Població Activa, tant pel que fa a la realització de les entrevistes com a la seva repercussió en les variables mesurades per l’enquesta.
- La consideració dels treballadors afectats per ERTO en l’EPA és conforme amb les recomanacions de l’Organització Internacional del Treball (OIT) i de l’Oficina Estadística de la Unió Europea (EUROSTAT).
- En concret, segons les especificacions d’Eurostat per al cas dels ERTO, els suspesos d’ocupació es classifiquen com ocupats quan existeix una garantia de reincorporació al lloc de treball, una vegada finalitzat el període de suspensió.
- Una sèrie de Reals Decrets publicats durant la pandèmia, que culminen amb el Reial decret llei 24/2020, de 26 de juny, de mesures socials de reactivació de l’ocupació i protecció del treball autònom i de competitivitat del sector industrial, estableixen aquesta garantia.
- Per part seva, els treballadors afectats per un ERTO amb reducció de jornada són ocupats, reflectint-se aquesta reducció en les hores de treball realitzades.
- En la situació d’alarma, en la qual s’ha produït el cessament de moltes activitats i el confinament de la població, molts treballadors que han perdut la seva ocupació no han pogut utilitzar cap mètode de cerca per estar tancades les empreses que podrien contractar-los o impossibilitats d’exercir la seva activitat com a autònoms, o bé no han pogut incorporar-se a un hipotètic treball que els fos ofert per haver de romandre a casa cuidant de les persones dependents de la família (nens, ancians, persones amb discapacitat, etc.).
- L’incompliment d’alguna d’aquestes dues condicions de la definició d’atur -cerca d’ocupació i disponibilitat per a treballar- determina que la persona no es classifiqui com a parada en la EPA sinó com inactiva, la qual cosa contribueix a l’increment de la categoria de inactius en aquest trimestre.
Segons l’Enquesta de la Població Activa del 2n trimestre de 2020 la taxa d’atur a Catalunya se situa en un 12,78% (2,12 punts més que en el trimestre anterior, que va ser del 10,66%), sent el nombre total d’aturats de 472.900 persones.
Catalunya disminueix el número d’ocupats en 223.700 persones, respecte el trimestre anterior. Interanualment, l’ocupació a Catalunya s’ha vist reduïda en 203.600, sent la Comunitat en la qual més ha baixat el número d’ocupats després d’Andalusia.
Quant a la població activa, a Catalunya la mateixa descendeix en un 4,20% respecte al trimestre anterior i interanualment disminueix en un 4,19%.
Foment del Treball valora negativament les dades de la EPA corresponents al segon trimestre de 2020. Aquestes dades reflecteixen l’impacte del Covid-19 amb unes baixades de l’ocupació i les taxes d’activitat inaudites en un sol trimestre. El segon trimestre tradicionalment era el de creació d’ocupació per l’impuls dels sectors tradicionals com el turístic i no obstant això en aquest trimestre s’ha produït la caiguda insòlita d’1.074.000 ocupats a nivell estatal i 223.000 a Catalunya.
A conseqüència de la metodologia utilitzada l’augment del nombre d’aturats no es reflecteix adequadament en les estadístiques atès que una mica més d’un milió de persones a nivell estatal no s’han comptabilitzat, la qual cosa donaria lloc a un augment de la taxa d’atur entorn de 4 punts.
La crisi del Covid-19 ha impactat de forma molt dura en el mercat laboral i les diferents restriccions a l’activitat que es van succeint impedeixen o limiten la represa de nombroses activitats econòmiques.
És imprescindible la pròrroga sine die dels ERTO per a aquelles empreses que ho necessitin perquè es manté paralitzada totalment o parcialment la seva activitat, o perquè la seva situació econòmica així ho requereixi.
Així mateix, és necessari i urgent que s’adoptin mesures de caràcter fiscal i de reducció de costos laborals, que es reverteixin aquelles mesures legislatives que impedeixen a les empreses ajustar els seus recursos humans a la seva realitat i introduir mecanismes de flexibilitat en la gestió de les relacions laborals.
A Catalunya, les dades exposades per l’Enquesta de Població Activa, suposen un increment del nombre d’aturats en 61.300 persones respecte del trimestre anterior (un 14,89%), i en relació amb el mateix trimestre de l’any 2019, hi ha hagut un augment en 41.700 aturats (9,67% de variació interanual). El número d’ocupats a Catalunya descendeix en 223.700 persones (-6,48%) respecte al trimestre anterior també descendeix en 203.600 ocupats menys respecte a l’any anterior (-5,94%).
La població activa a Catalunya es redueix en 162.400 persones (0,65%) en relació al trimestre anterior, situant-se en 3.700.400, i en relació al mateix trimestre de l’any anterior, la població activa també ha descendit en 162.000 persones (-4,19%).
Igualment, la tendència del nombre d’aturats des de l’any 2007 va ser de creixement continu, passant dels 250.700 en el 1r trimestre de 2007 als 949.000 de nivell màxim en el 1r trimestre de 2013. No obstant això, el primer trimestre de l’any 2014 va suposar una interrupció d’aquesta evolució, atès que va disminuir el nombre d’aturats, a nivell interanual, en 108.800 persones en el primer trimestre, en el segon trimestre va disminuir en 138.600 persones, en el tercer trimestre el descens va ser de 149.300 persones, i l’últim trimestre el descens va ser de 83.000 persones. Aquest trimestre incremento del nombre d’aturats a nivell interanual ha estat de 41.700 persones.
A nivell estatal, el nombre d’aturats se situa 3.368.000 persones, havent-se incrementat la taxa d’atur 0,92 punts situant-se en un 15,33% en aquest trimestre, augmentant el nombre d’aturats en 55.000 persones aquest trimestre. D’altra banda, el número d’ocupats es redueix en 1.074.000 persones aquest trimestre respecte al trimestre anterior (-5,46%) i se situa en 18.607.200. En termes interanuals l’ocupació ha disminuït en 1.197.700 persones en l’últim any (-6,05%).
El descens de l’ocupació ha tingut més incidència en el sector privat (-1.052.000 ocupats menys) que en el sector públic (-22.000 ocupats). En termes interanuals, l’ocupació en el sector privat ha disminuït en 1.229.100 persones, en canvi, en el sector públic s’ha incrementat en 31.500 persones.
Respecte a la taxa de desocupació, l’evolució ha estat molt similar, tant en els períodes d’increment de la desocupació com en els de disminució d’aquest, si bé, la taxa de desocupació a Catalunya es mostra sempre per sota que la del conjunt d’Espanya, com es visualitza en el següent gràfic:
Comments are closed.