- Un total de 40 organitzacions dels sectors econòmics de Barcelona, que representen més del 80% de l’activitat comercial, turística, de l’automoció i la mobilitat, mostren un gran malestar i rebuig contra la falta de diàleg de l’alcaldessa Ada Colau i l’equip de govern municipal.
- Acusen a l’alcaldessa de no escoltar als que realment generen llocs de treball a la ciutat.
- Sánchez Llibre demana no criminalitzar el vehicle privat de forma arbitrària i demana suspendre les noves mesures anunciades per al mes d’octubre –talls i restriccions addicionals-. Afirma que el Pla de Mobilitat es va aprovar amb “nocturnitat i sense diàleg”.
- El president de la Comissió de Comerç, Roger Gaspa, defensa que els petits empresaris, que generen a la ciutat 100.000 llocs de treball i facturen 11.000 milions d’euros, també defensen la sostenibilitat i són socialment responsables. Rebutja el debat excloent economia o sostenibilitat.
- El president de la Comissió de Transport i Logística, Josep Ma. Martí, demana facilitats per l’accés dels turistes amb els autocars i el disseny d’un model de distribució urbana de mercaderies.
- El president del Gremi d’Hotels de Barcelona, Jordi Mestre, denuncia els danys que ha patit el sector hoteler per la turismefòbia de l’ajuntament i confia que cinc anys després –i en plena crisi econòmica– es pugui dialogar i revisar les polítiques de l’Ajuntament.
- La vicepresidenta de Foment, Mar Alarcón, defensa Barcelona com la capital europea de la mobilitat i això vol dir transport intermodal que inclou la micromobilitat, la bici, el patinet, la moto compartida i privada, el transport públic i el cotxe compartit i privat. “No s’han tingut en compte les eines que ofereix la tecnologia” ha lamentat.
- El president de Fecavem i del Gremi del Motor, Jaume Roura, acusa l’Ajuntament d’impulsar mesures contra el cotxe i la moto.
Un total de 40 organitzacions dels sectors econòmics de Barcelona, que representen més del 80% de l’activitat comercial, turística, de l’automoció i la mobilitat, han manifestat avui el gran malestar i rebuig contra la falta de diàleg de l’alcaldessa Ada Colau i l’equip de govern municipal. Han demanat diàleg a l’alcaldessa a qui acusen de no voler escoltar els problemes dels empresaris que més llocs de treball generen a la ciutat de Barcelona. El clam ha sigut: “alcaldessa: dialogui, rectifiqui i pacti”. L’origen de la protesta és la política sobre mobilitat a la ciutat i, en concret, les limitacions per accedir en vehicle privat al centre de Barcelona, però a la protesta se suma també el malestar dels hotelers, de la industria del automòbil i del comerç. Demanen revertir les mesures preses fins ara i suspendre les restriccions i talls previstos a partir del mes d’octubre.
Els empresaris consideren que si no es rectifica el col·lapse econòmic serà inevitable, especialment al centre de la ciutat, i amb una crisi social sense precedents. “Els efectes que ja estem observant no seran fàcils de revertir. Només al sector del comerç cal parlar d’un elevat risc de pèrdua d’ocupació que podria situar-se en 50.000 persones”, va alertar el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre.
El president de Foment ha resumit així el sentiment general dels empresaris: “des de Foment hem demanat parlar amb tots els partits polítics representats al consistori. El nostre objectiu era, i segueix sent, expressar la nostra preocupació per la situació actual, i estendre la mà i la nostra complicitat per a consensuar i debatre les millors solucions. Tots els partits menys un ens han rebut. No ha estat possible. Malgrat la insistència via mail, telefònicament, fins i tot personalment li he demanat a l’alcaldessa. No està bé que qui predica la participació i el diàleg, no vulgui reunir-se amb els principals sectors econòmics i generadors de llocs de treball de la ciutat”.
Sánchez Llibre ha garantit que els empresaris som els primers que volem promoure models sostenibles i respectuosos amb el medi ambient i ha recordat que Foment promou l’Agenda 2030. Les polítiques de mobilitat requereixen tres condiciones: consens, alternatives i infraestructures i, per últim un projecte de consens a 3 anys vista. “Cap d’aquestes condicions en ofereix l’alcaldessa. La seva política s’ha fet d’esquenes al sectors econòmics, amb nocturnitat, unilateralitat i immediatesa”.
No criminalitzar més el vehicle privat
L’objectiu de la trobada empresarial, que s’ha retransmès en directe per el canal Youtube de Foment, ha estat, tal i com ha explicat Sánchez Llibre:
- Suspendre les noves mesures anunciades, els talls anunciats i les restriccions addicionals al trànsit a partir de l’octubre, i analitzar quines de les ja preses convé revertir.
- Iniciar un procés de diàleg i consens amb el sector per tal de definir un full de ruta a implantar en els propers anys.
- No criminalitzar més el vehicle privat
El comerç no admet debats excloents
El president de la Comissió de Comerç de Foment, Roger Gaspa, ha recriminat a l’alcaldessa tant la falta de diàleg com el seu discurs que acusa als empresaris de no tenir sensibilitat social, ni mediambiental. “Això no és cert. No és cert el debat excloent economia o sostenibilitat. Nosaltres generem els llocs de treball i no acceptem condemnar a 30.000 treballadors del comerç a l’atur i la pobresa”.
Gaspa ha recordat que el comerç a Barcelona factura 11.000 milions d’euros i genera 100.000 llocs de treball. Son essencials per residents i turistes. El 19% de les vendes són per turistes i amb la política de mobilitat de Colau diem als turistes que no vinguin a Barcelona.
“Es urgent revertir les mesures i suspendre les anunciades”, va concloure Gaspa.
Transport sostenible, distribució de mercaderies i facilitats pels turistes
El president de la Comissió de Transport i Logística, Josep Maria Martí, ha reclamat també diàleg per consensuar un període d’adaptació més llarg per la Zona de Baixes Emissions a les flotes de transport públic. “Ni amb el Pla Renove serà possible la renovació del 40% de la flota de vehicles comercials i industrials”.
Ha reclamant també facilitats als autocars amb turistes de l’interior de Catalunya per accedir fins als llocs de visita de Barcelona “i no cobrar taxes per a fer-ho”. Per últim ha demanat dissenyar el més aviat millor un model de distribució Urbana de Mercaderies.
Sector hoteler: “Plou sobre mullat”
El president del Gremi d’Hotels de Barcelona, Jordi Mestre, ha lamentat que pel sector hoteler de la ciutat “plou sobre mullat” i ha recordat les polítiques contra el sector que des de fa cinc anys ha executat l’Ajuntament dins de la seva visió contra el turisme. “El Govern Colau no escolta als sectors implicats. Semblava que la culpa era dels hotels quan el problema eren els apartament turístic il·legals”.
Mestre ha reiterat la petició de diàleg i ha confiat que es puguin no només revisar, sinó també retirar els més de 100 contenciosos amb l’Ajuntament que s’han acumulat al llarg de cinc anys del govern amb l’Ada Colau.
La ciutat del pinta i colorea
La vicepresidenta de Foment, Mar Alarcón, ha recordat la condició de Barcelona com a capital europea de la mobilitat. El que significa mobilitat multimodal, amb una oferta integrada per a servir a la riquesa d’una ciutat i un àrea metropolitana plural. La micromobilitat, la bici, el patinet, el transport públic, i la moto i el cotxe compartit i privat. “D’això va la capital europea de la mobilitat”.
Referint-se a la nova senyalització de carrils de les principals vies de la ciutat como la “ciutat del pinta i colorea”, Alarcón ha denunciat que la política de mobilitat és obsessiva, amb l’únic objectiu d’eliminar la mobilitat privada. S’hi ha arribat amb un diàleg escàs i ineficient i sense comptar amb les eines que ofereix la tecnologia.
Les virtuts de la mobilitat
Per últim, el president de Fecavem i del gremi del Motor, Jaume Roura, ha conclòs l’acte empresarial enumerant les virtuts de la mobilitat urbana: transversal, participativa, variable, extensiva, respectuosa, lliure, productiva, social, neta, democràtica i segura.
“Per una ciutat de consens i futur”
El passat 25 de maig, Foment del Treball ja va fer públic el manifest “Per una ciutat de consens i futur” en el que se destacava que “la política i normativa de mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona constitueix un obstacle per a la recuperació econòmica i imposa càrregues addicionals als treballadors per compte aliena i autònoms, dificultant l’accés al seu lloc de treball, en un moment que ha augmentat el nombre de treballadors afectats per Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació”.
La preocupació i malestar no ha parat de créixer fins al punt que la practica totalitat dels petits empresaris i comerciants, hotelers, restauració han donat avui el pas per fer un clam i demanar diàleg a l’alcaldessa abans de continuar amb el Pla de Mobilitat que impulsa i que preveu noves restriccions a partir del mes d’octubre.
Comments are closed.