- Les missives han estat enviades als presidents de la Generalitat, del Parlament, de la Diputació de Barcelona i als consellers d’Agricultura i Territori.
- Ambdues organitzacions empresarials se sumen al clam unànime del sector agroalimentari i forestal contra una Agència que deixarà una gestió nefasta i erràtica.
Foment del Treball i L’Institut Agrícola Català de Sant Isidre han enviat una carta als presidents de la Generalitat, del Parlament de Catalunya, de la Diputació de Barcelona, i als consellers de Territori i Agricultura, demanant la retirada total i sense contemplacions de la Proposició de llei de creació de l’Agència de Patrimoni Natural, per tots els perjudicis que es causarien al sector agroalimentari i forestal català”.
La Proposició de Llei ha aixecat nombroses crítiques en el món agrícola i forestal posicionant-se en contra la Diputació de Lleida i el Consell d’Alcaldes del Pallars Jussà i un nombrós número d’entitats agrícoles i forestals, ajuntaments i organitzaciones empresarials dels sectors afectats per “la invasió en les competències municipals respecte de la gestió del territori i un increment notable en la burocràcia i òrgans decisoris dels usos i aprofitaments de les finques. Tot al contrari del que seria lògic, com és unificar en un sol departament les competències relatives al medi ambient, al medi natural i al món rural.
En les missives signades per Josep Sánchez Llibre i Baldiri Ros, ambdues entitats consideren que “la creació de l’Agència suposarà un increment de despesa pública, en uns temps en el qual cal un ajustament econòmic”, i que “l’actual gestió dels espais naturals és nefasta i segueix criteris del tot erràtics, sense cap mena de plantejament econòmic ni de viabilitat de les explotacions forestals o agrícoles que en formen part. Fet que afecta directament al lliure exercici de l’empresa i del dret de propietat”.
L’Institut Agrícola i Foment del Treball també carreguen contra “l’inusual forma de tramitació parlamentària ―proposició de Llei― per comptes del procediment habitual, per tal de reduir els tràmits necessaris, un mínim debat social i polític i fer quasi impossible la participació de tots els sectors socials i econòmics afectats”, que va significar que fos vetada la participació de l’Institut Agrícola en el tràmit d’audiència en la Comissió parlamentària. Aquesta situació significa que “la manca de representació, en grau adient, en els òrgans de govern, dels empresaris i propietaris agroalimentaris. Quan els mateixos formen part de la titularitat majoritària de les finques incloses dins els espais naturals protegits”.
Comments are closed.