Els ministres de finances de la UE van pactar establir una triple xarxa de seguretat per valor de 540.000 milions d’euros per als estats membres (EEMM), a través del Mecanisme Europeu d’Estabilitat (MEDE), les empreses i els treballadors, acord que va ser ratificat pel Consell Europeu el passat 23 d’abril.
El principal objectiu de la reunió de l’Eurogrup del passat 8 de maig va ser perfilar els detalls de la decisió política avalada pel Consell Europeu del 23 d’abril. Es va aconseguir acordar l’instrument de Suport a la Crisi Pandèmica (Pandemic Crisi Support), per un valor d’aproximadament 240.000 milions d’euros, sobre el qual es van subratllar tres punts clau:
- Elegibilitat de tots els Estats membres (EEMM) de la zona euro per beneficiar-se d’aquest suport. La CE va publicar el passat 7 de maig les avaluacions preliminars sobre la sostenibilitat del deute, necessitats financeres i riscos d’estabilitat financera en cooperació amb el BCE i el MEDE que assenyalaven que l’impacte econòmic i financer de la pandèmia comporta riscos importants per a l’estabilitat financera de la zona euro. No obstant això, la situació econòmica i de les finances públiques en els EEMM de la zona euro és fonamentalment sòlida i els nivells de deute de cada un d’ells són sostenibles.
- No condicionalitat dels crèdits. L’únic requisit serà que els EEMM sol·licitants es comprometen a utilitzar aquesta línia de crèdit per recolzar el finançament intern dels costos “directament o indirectament” relacionats amb l’atenció mèdica, les cures i la prevenció a causa de la crisi de COVID-19. No s’ha precisat si despeses com el tancament de comerços o indústries quedarien inclosos, això només es resoldrà cas per cas quan els EEMM interessats presentin les seves sol·licituds. Com a contrapartida, els EEMM sol·licitants es comprometen a complir amb les regles fiscals de la UE, el que inclou els seus marges de flexibilitat. Es seguiran les disposicions del Tractat MEDE, de manera que l’accés atorgat serà del 2% de l’PIB de l’EEMM sol·licitant, utilitzant com a referència les dades de finals de 2019 i la línia de crèdit estarà disponible fins que acabi la crisi del COVID-19.
- Monitorització i vigilància. La CE té la intenció d’aplicar els requisits que estableix la legislació de la UE d’una manera simplificada que sigui proporcional a les característiques i l’ús de l’instrument. Els requisits de monitorització i informes variaran segons les etapes en l’ús de l’instrument. Per sol·licitar accés, els EEMM hauran de presentar una estimació dels seus costos directes i indirectes d’atenció mèdica, cures i prevenció relacionats amb la crisi del COVID-19. Quan un EEMM extreu fons d’aquesta línia de crèdit, l’anomenada “vigilància millorada” que la CE durà a terme únicament es centrarà en supervisar l’ús dels fons i la seva coherència amb l’abast.
Un cop l’acord sigui recolzat formalment pels òrgans rectors de l’MEDE, aquest resultarà un instrument molt útil de resposta a la crisi.
Tal com hem comentat, dels 240.000 milions d’euros que estaran previsiblement a disposició a partir de l’1 de juny, Espanya podrà accedir a 24.000 milions d’euros, l’equivalent a el 2% del seu PIB, per a les despeses relacionades directament o indirectament amb la factura sanitària de la crisi. Seran crèdits a deu anys i amb tipus d’interès baixos als ser canalitzats pel MEDE.
La CE està treballant en el pròxim pas de la resposta comuna a la crisi, una proposta revisada del marc financer plurianual (MFP) conjuntament amb un pla de recuperació sòlid i ben finançat.
Finalment, durant la reunió de l’Eurogrup, el comissari d’economia, Paolo Gentiloni, va exposar així mateix els punts clau de les Previsions econòmiques de primavera de la CE, que coincideixen amb les del Banc Central Europeu (BCE):
- Una recessió profunda però desigual aquest any 2020, seguida d’una recuperació incompleta i, de nou, desigual.
- Un risc real d’empitjorament de la divergència que podria soscavar el mercat únic i la zona de l’euro.
- Un argument de pes per a una resposta robusta i comú, la molt alta incertesa i els riscos esbiaixats a la baixa.
Comments are closed.