- Foment del Treball ha defensat aquesta mesura durant cinc setmanes en les quals s’ha desencadenat la crisi econòmica més greu de la història d’Espanya en els últims 70 anys, amb la pèrdua significativa de llocs de treball a Catalunya i a Espanya, a més de l’atur temporal pels ERTO.
- Les mesures aporten flexibilitat en el sistema fiscal, però hauria d’ampliar-se fins a la liquidació de juny perquè la parada de l’activitat i de la facturació serà molt similar a l’abril i maig.
- Queden fora nombroses empreses que facturant més de 600.000 euros anuals i han hagut d’aturar la seva producció per falta de liquiditat.
- Foment continuarà revindicando estímuls per a la liquiditat i evitar que més empreses puguin quedar-se fora de les mesures extraordinàries.
Les noves mesures extraordinàries que ha aprovat avui el Consell de Ministres contribuiran a aportar liquiditat i tresoreria a pimes i autònoms en el moment més crític de la crisi econòmica desencadenada per la pandèmia del coronavirus, quan ja aviat es compleixen quatre setmanes del decret de l’Estat d’Alarma que va frenar en sec l’activitat econòmica. No obstant això, Foment del Treball considera que el temps de suspensió és excessivament curt i hauria d’ampliar-se fins a la liquidació del mes de juny ja que l’aturada de l’activitat es mantindrà en els mesos d’abril i maig. Foment insisteix que són necessaris més estímuls per a la liquiditat en el context de la crisi econòmica més greu dels últims 70 anys a Espanya.
El Consell de Ministres ha aprovat que pimes i autònoms retardin el proper pagament d’impostos, previst pel pròxim 20 d’abril, fins al 20 de maig, quan es preveu que pugui reiniciar-se l’activitat econòmica i empresarial amb les corresponents mesures de seguretat.
En la mateixa data estava previst que les empreses i autònoms ingressessin les retencions d’IRPF, i el pagament fraccionat de persones físiques i societats. Encara que la mesura s’aplica únicament a declarants de fins a 600.000 euros de facturació anual, el seu impacte no és menor i de fet afecta al teixit més nombrós i també més vulnerable de manera que aporta una certa estabilitat en forma d’injecció de liquiditat i tresoreria, i evita la ruptura de cadenes de pagament en la base de les relacions comercials entre proveïdors i clients.
Sense liquiditat empreses que facturen més 600.000€
Segons es desprèn de les dades de l’Estadística Anual de l’Impost de Societats d’any 2017 –l’última disponible- aquestes mesures afecten el 84,8% dels contribuents per impost de societats i la pràctica totalitat dels autònoms, per IRPF. En canvi, queden fora entorn de 250.000 societats, segons l’última estadística anual de l’AEAT, que suposen el 83% dels pagaments a compte per l’impost de societats i moltes d’elles amb facturació superior als 600.000 €, però amb greus problemes de liquiditat.
Foment del Treball, que ha defensat durant cinc setmanes aquestes mesures, considera molt rellevant la decisió del Govern a favor del teixit empresarial amb una facturació en mínims i sense possibilitats de pagar impostos. No obstant això, continuarà reivindicant noves mesures fiscals que estimulin la liquiditat.
Comments are closed.