- Donada la capacitat de finançament del sistema bancari, a diferència de l’anterior crisi, resulta rellevant la garantia de l’Estat perquè aquest finançament pugui anar a les empreses i, especialment, als autònoms i pimes.
- Addicionalment, agilitzar la devolució dels impostos, especialment per al règim d’IVA per a exportadors.
Foment del Treball mostra el seu total suport a les decisions preses amb l’adopció de l’Estat d’Alarma, previst en el nostre marc constitucional, per a les situacions de crisis sanitàries com la que tenim actualment amb el Covid-19. També cal assenyalar que, en paral·lel a la crisi sanitària, s’estan produint afectacions rellevants en l’activitat econòmica, que també han d’atacar-se, i que ja van ser objecte en un primer paquet de mesures del Govern aquesta setmana. Esperem que el proper Consell de Ministres tingui ja un segon paquet, que Foment considera imprescindible. A més de contemplar algunes de les qüestions ja plantejades, s’ha de centrar especialment en l’àmbit de dotar de la liquiditat que aquesta situació exigeix, a fi de preservar la salut de la nostra economia, una vegada superada la crisi sanitària.
En aquest sentit, cal donar tranquil·litat que l’actuació serà excepcional, ja que els mecanismes a l’ús seran insuficients i passen inexorablement per salvaguardar la cadena de pagaments de l’economia (donades les particularitats
de la crisi), i per ajudar a enfrontar les pèrdues dels agents econòmics i sectors afectats.
Cal facilitar que les empreses amb poques vendes durant setmanes i fins i tot mesos, tinguin propostes de liquiditat, que passen per disposar de la garantia de l’Estat en el seu finançament, durant l’afectació d’aquest període de contingència sanitària. L’objectiu és evitar efectes multiplicadors de destrucció d’ocupació i del teixit empresarial que fins i tot també poguessin donar-se amb caràcter exponencial.
Tot això, en un context que permeti la seva devolució en un període dilatat de temps, a fi de poder esmorteir la falta d’ingressos, i la recuperació de les seves pèrdues.
El programa de garanties de caràcter il·limitat, encara que Foment estima que podria ser de l’ordre de 30.000 milions d’euros, per donar suport al finançament empresarial hauria de contemplar els següents elements:
- Ajudar les empreses petites i grans a suportar les despeses fixes que tinguin en els propers [tres] mesos, mitjançant un préstec a [set] anys amb manca de [dos] anys i amb la garantia de l’ICO al 80%. Aquesta garantia seria atorgada per l’ICO pari passu (en igualdad de condiciones) i sense costos de l’aval.
- Per permetre el desbloqueig del flux de cobraments i pagaments pendents entre les empreses, seria imprescindible atorgar línies de confirming per un import equivalent al [50%] de la partida comptable del compte de proveïdors, també amb la garantia de l’ICO del 80%. Aquesta garantia seria atorgada per l’ICO pari passu, sense cap i sense costos de l’aval. Aquesta línia serà atorgada per un termini de [un] any, prorrogable a [un] més, en funció de les necessitats de l’empresa.
La idea fonamental i urgent és evitar que es trenqui la cadena de pagaments i permetre que les potencials pèrdues que emergiran es financin en un termini raonable de temps.
A l’efecte de les finances públiques, aquest esquema de garanties, a ser un suport “contingent”, permet també un impacte en fases, al llarg del temps, en els PGE. Això acomoda millor la iniciativa i els seus possibles costos en el conjunt de la política pressupostària.
Addicionalment caldria agilitar les devolucions dels impostos, per injectar liquiditat i de manera especial en el cas de l’IVA, i de manera prioritària per a aquells que disposen del règim d’exportadors, que solen ser els que tenen significatives devolucions.
Comments are closed.